Clos Apalta Lapostolle Domaines Bournet Valle de Apalta
Clos Apalta Lapostolle Domaines Bournet Valle de Apalta
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Clos Apalta Lapostole Domaines Bournet Valle de Apalta
Kraj: Chile
Region: Dolina Colchagua
Producent: Domaines Bournet Lapostole
Szczepy: Carménère , Cabernet Sauvignon , Merlot , Petit Verdot
Pojemność 0,75l Alkohol 15% VIP
Kieliszek Clos Apalta otwiera drzwi do snu. Po prostu wyczuj się w siebie i posłuchaj, co ma ci do zaoferowania. Przede wszystkim w jego kolorach jest coś w rodzaju poezji, jak opalizująca sukienka w kolorze indygo z karminowymi refleksami w fałdach, potem faktura, miękka jak letni wieczór i wreszcie bukiet; kaskada aromatów, czarnej wiśni, jeżyny, skóry, przypraw, mokki i kakao... Weź głęboki oddech i pozwól, aby zapach wywołał ciarki po plecach. Następnie daj się ponieść delikatnej elegancji jego tanin. W ten sposób, powoli, Clos Apalta opowiada o swojej historii, terroir, odmianach i edukacji. Clos Apalta wie, co robi na Tobie wrażenie – emocjonalny wybuch i zmysłowe wibracje, które sprawiają, że nigdy nie zostanie zapomniana.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino wlewa się do kieliszka z matowym, prawie czarnym fioletowo-fioletowym odcieniem. Wyrazisty nos intensywnie pachnie dojrzałymi czerwonymi i czarnymi jagodami, dojrzałymi śliwkami, czarnymi wiśniami, suszonymi figami, jagodami; z espresso i gorzką czekoladą oraz przyprawami takimi jak wanilia, goździki, biały pieprz i egzotycznym akcentem curry. Na podniebieniu z niesamowitą intensywnością, fascynującą strukturą, ultradrobnymi taninami, aksamitnym, kremowym drewnem, przyprawami oraz imponująco wysoką gęstością owoców i ekstraktu. Pogłos ze wszystkim, czego potrzebuje światowej klasy wino; zwłaszcza piorunująca długość i świeżość naznaczona mineralnością są spektakularne. „Chilijskie wino z doliny Colchagua, Clos Apalta Valle de Apalta, może być mniej znane - w porównaniu z Château Lafite Rothschild w Bordeaux, toskańską Sassicaia czy Kalifornijskim Opus One - ale uzyskało doskonałe 100 punktów zarówno w rocznikach 2014, jak i 2015. W z perspektywy czasu, nie ma wątpliwości, że Clos Apalta jest jednym z najwspanialszych czerwonych win na świecie. Wyraziste i złożone w smaku, oba roczniki są obdarzone równowagą i precyzją niezbędną do uzyskania 100 punktów.
Wine Advocate 95/100
Clos Apalta 2017 to 20. rocznik tego wina, które zostało wyprodukowane z mieszanki 48% Carmenere, 26% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot i 1% Petit Verdot z ekologicznych i biodynamicznych certyfikowanych winnic na glebach granitowych. Fermentował z rodzimymi drożdżami przez cztery do pięciu tygodni, z ręcznym odkręcaniem korka, głównie w 7,500-litrowych kadziach z francuskiego dębu i 18% w nowej francuskiej barrique. Malolactic był w nowych beczkach z francuskiego dębu, a podnoszenie trwało 27 miesięcy w 85% nowych beczkach i 15% po drugim użyciu. Jest to zawsze mocne, duże i dojrzałe wino, które regularnie zawiera 15% alkoholu, odzwierciedlając ciepłe i dojrzałe miejsce. Rok 2017 nie jest wyjątkiem, być może bardziej dojrzałym i mocniejszym winem niż rok 2016. Jest wciąż bardzo młody i naznaczony elewacją, z obfitymi aromatami balsamicznymi i nutami drewna - przyprawami i dymem z popielatym akcentem. Wydaje się, że jest to dość naznaczone charakterem Carmenere. Taniny są dość okrągłe i wypolerowane, a smaki są ostre i mocne. To pełnowartościowe wino, które można leżakować w butelce i cieszyć się mocnym jedzeniem w swoje dziesiąte urodziny. Wyprodukowano 90 000 butelek. Został zabutelkowany we wrześniu 2019 roku.
James Suckling 100/100
Cóż za oszałamiający nos pokruszonych jagód, świeżych kwiatów, drzewa sandałowego i lekkiego pyłu z winnicy. Czarne oliwki też. Bardzo skomplikowane. Pełne z pięknym, gęstym podniebieniem z jeżyn, czekolady, orzechów włoskich i pudełka po cygarach. Fantastyczna długość i opanowanie. Tanina po prostu przetacza się po podniebieniu. Bardzo uporządkowany. Najbardziej klasycznie zbudowane wino stąd. Trwa przez kilka minut. Skandaliczne i tak dopracowane. Mieszanka 48% carmenere, 26% cabernet sauvignon, 25% merlot i 1% petit verdot. Wypróbuj po 2025 r.
James Suckling
Casa Lapostolle została założona w 1994 roku przez Alexandrę Marnier Lapostolle i jej męża Cyrila de Bournet. Rodzina Marnier-Lapostolle jest założycielami i właścicielami słynnego na całym świecie likieru Grand Marnier i dzięki tej winnicy stworzyli ikonę chilijskiej uprawy winorośli. Dziś Lapostolle posiada 370 hektarów w trzech różnych winnicach: Atalayas w dolinie Casablanca, Las Kuras w dolinie Cachapoal i filet Apalta w dolinie Colchagua, z których część ma winorośl z lat 20. XX wieku. Wszystkie winnice są obecnie uprawiane biodynamicznie. Winiarnia ma klasyczną francuską odmianę winogron z Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Carmenère i Syrah i znajduje się w miejscowości Cunaco, tuż obok Santa Cruz i została zbudowana w tradycyjnym chilijskim stylu hacjendy. Obiekty piwniczne należą do najlepszych w Ameryce Południowej, sama piwnica z 3500 beczkami z francuskiego dębu to uczta dla oczu. Szczególnie imponująca jest własna winiarnia produkująca najlepsze wino Clos Apalta, arcydzieło architektury, z najnowszą technologią uprawy winorośli i nienaganną równowagą środowiskową. Casa Lapostolle ma wiele różnych linii win: od win bazowych „Casa”. poprzez wina Château „Cuvée Alexandre” do dwóch najlepszych win „Borobo” i „Clos Apalta”, to ostatnie należy zaliczyć do pięciu najlepszych win w Chile.
Clos Apalta Lapostolle Domaines Bournet Valle de Apalta - Opinie klientów
Clos Apalta Lapostolle 2018
Wino nie jest nieśmiałe w ogóle i osiąga skalę przy 15% alkoholu. Jest efektowne, mocne, hedonistyczne, aromatyczne, pełne i bujne, z dużą ilością aksamitnych tanin i długim i mocnym finiszem, w którym dominują nuty czarnego pieprzu oraz liści herbaty i tytoniu. Może nie jest to wino dla każdego, ale miłośnicy stylu będą nim zachwyceni.
Chile 2019 2019 Clos Apalta Casa Lapostolle, Dolina Colchagua
Aromaty dzikich malin, żurawiny i czarnej porzeczki, mokki oraz słodkich przypraw takich jak wanilia i dąb oczarowują zmysły. Clos Apalta to genialny top cuvée. Nieskończoność owoców otulają miękkie i aksamitne taniny. Nadają winu strukturę, ciepło i dumę. Mimo swojej owocowości i pikanterii, to wino nigdy nie jest przesadzone ani porywcze, ale zawsze bardzo wyważone i eleganckie.
2024-02-22
Domaines Bournet Clos Apalta Lapostolle
Aromatyczne i świeże z suszonymi kwiatami, słodkim tytoniem i nutami słomy. Czerwone owoce, goździki i zielone ziarna pieprzu. W smaku średnio do pełne, z delikatnymi taninami, które są bardzo świeże i wyrafinowane. Delikatne, jedwabiste i piękne. Niezwykle długi i zrównoważony. Już jest pyszne do picia, ale kolejne trzy do czterech lat sprawi, że będzie jeszcze lepsze.