Lapostolle Grand Selection Carmenere
Lapostolle Grand Selection Carmenere
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Lapostolle Grand Selection Carmenère
Karaj: Chile Wina
Region: Valle del Rapel
Winnica: Las Kuras Vineyard
Szczepy: 88% Carmenère i 12% Syrah
Starenie: 5 miesięcy w beczkach 225l
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Szczególny szczep Carmenère w wykonaniu linii win Lapostolle Grand Selection wyróżnia się już z chwilą uzupełnienia kieliszka winem, gdy wino ujawniając swoją barwę, która nabrzmiała czerwienią karminowaną z fioletowymi odcieniami wywołuje apetyt. Aromat świeży, otoczony nutami owocowymi, takimi jak truskawki i śliwki, wraz z czerwoną papryką i przyprawami. Smak: Średnia struktura z bardzo ładną czerwoną owocową ekspresją, soczystymi taninami i dobrą równowagą.
Dobre wino Carmenere
Sugestie kulinarne: Makaronowa zapiekanka z pasztetem, pikantna fasolka z chorizo, stek z tuńczyka w wersji Madame Edith. Idealny towarzysz do grillowanego mięsa czerwonego i dań średnio sezonowanych. Idealne na ciasto kukurydziane lub grillowany bęben corvina z papryką. Serwisowanie i parowanie żywności: podawać od 15 ° C (59 ° F) do 17 ° C (62 ° F). Dobre wina z chile
Lapostolle Wines została założona przez Alexandrę Marnier Lapostolle i jej męża Cyryla de Bournet w 1994 roku. Alexandra jest członkiem renomowanej rodziny, która od kilku pokoleń zajmuje się produkcją wysokiej jakości alkoholi i wina Lapostolle są obdarzone szczególną opieką aby utrzymać finezyjność jakość wina. Żniwa: zima została uznana za deszczową w Apalcie. Wiosna wczesna utrzymywała umiarkowane temperatury pozwalające na dobre pękanie i kwitnienie pąków, które były bardzo jednorodne. Lato było bardziej umiarkowane niż zwykle, z kilkoma falami upałów, które trwały przez 5 kolejnych dni w styczniu. W tym sezonie Colchagua zarejestrował wyższą sumę dni rosnących w ostatnich trzech okresach, głównie z powodu wysokich temperatur odnotowanych pod koniec lata, z marca najcieplejszych w ostatnich dziesięcioleciach. Jednak winogrona wykazywały doskonałą jakość, gdy były zbierane z dobrą aromatyczną ekspresją i dobrą taniną. Winifikacja: winogrona zbierano i ostrożnie przewożono do winnicy w Colchagua. W rezultacie czyste owoce dzięki ścisłej kontroli jakości dzięki najnowocześniejszej technologii, optyczny wybór jagód Vistalys na 98% winogron, a pozostałe 2% zostało pozbawione rąk. 97% winogron poddano fermentacji w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a pozostałe 3% poddano fermentacji w drewnianych kadziach w temperaturze 28–30 ° C, stosując delikatne metody ekstrakcji. Maceracja trwała do 4 tygodni, aby wyodrębnić strukturę i kolor. Po maceracji 62% wina leżakowało przez 5 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, aby dodać dodatkową warstwę złożoności, ale zachować ekspresję owoców. Wino zostało lekko oczyszczone i przefiltrowane przed butelkowaniem.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Rapel Valley jest jednym z niewielu miejsc, w których Carmenère dobrze rośnie uzyskując idealne warunki. Znajduje się w centralnej części Chile, w tym sub Doliny Cachapoal i Colchagua. Rapel ma również odpowiedni wpływ na prąd Humboldta z Pacyfiku, który obniża temperatury w obszarach doliny. Słoneczna winnica prowadzi do ciepłych dni z dużym nasłonecznieniem i suchymi warunkami, co pozwala powolny okres dojrzewania. Carmenère jest w stanie w pełni dojrzeć, ale zachowuje wszystko jego świeże nuty, tak wyjątkowe dla tej odmiany Carmenère. Wino o barwie żywej lśniącej czerwieni wzbogaconej fioletowymi refleksami. Aromat złożony z dominacją czerwonych owoców i smażonych truskawek. W ustach pełne, bogate taniny uzupełnione przyprawami i pieczoną śliwką. Finisz trawy, z delikatnym akcentem beczki dębowej. Wino dobrze komponuje się z kaczką faszerowaną mięsem mielonym z papryką i lisicami cukinii, serwowana w sosie własnym z opiekanymi ziemniakami i mizerią. Gdy czasu braknie, aby stworzyć potrawę do wina, podpowiem wino Carmenere też sprawdzi się z tostami które robisz najczęściej, makaronem z sosem Bolognese osypanym parmezanem Fattorie Fiandino