Los Vascos Grande Reserve Colchagua
Wino Los Vascos Grande Reserve Colchagua
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Los Vascos Grande Reserve Colchagua
Kraj: Chile
Region: Colchagua Valley
Producent: Domaines Barons de Rothschild (Lafite)
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75lBK17
Los Vascos Grande Reserve to punkt odniesienia dla elegancji i finezji w Chile.Piękny czerwony rubinowy kolor z ceglastymi niuansami. W nosie wyczuwalne są aromaty świeżych, dojrzałych owoców, takich jak maliny, czereśnie, czarna porzeczka i śliwki, a także nuty kakao, mięty pieprzowej, czarnej oliwy, białego pieprzu i suszonej śliwki. Na podniebieniu, atrakcyjny styl jest wspierany przez potężne taniny. Łatwe do picia, niezwykle przyjemne wino. Sugestie kulinarne: Mięsa z rusztu, dojrzałe sery, twarde wędliny.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wina Los Vascos łączą tradycję Lafite z wyjątkowym terroir Chile, tworząc eleganckie wina, które wnoszą coś wyjątkowego do codzienności. Wizja Domaines Barons de Rothschild (Lafite) powiększenia ich posiadłości zaprowadziła ich do Ameryki Południowej w 1988 roku, stając się pierwszą francuską inwestycją w uprawę winorośli we współczesnym Chile. Od tego czasu podjęto kompleksowy program modernizacji i inwestycji, ukierunkowany na produkcję dobrego wina z wykorzystaniem i dostosowanie doświadczeń winiarskich Bordeaux i innych obszarów, na których obecne są Domaines Barons de Rothschild (Lafite). Los Vascos znajduje się w Valley de Caneten (Colchagua), zamkniętej dolinie w centralnej strefie Chile, około 25 mil od morza. Dolina zapewnia doskonały mikroklimat dla wysokiej jakości uprawy winorośli, z północną ekspozycją na tereny niezanieczyszczone zanieczyszczeniami z powietrza lub wody. Codzienne wiatry na lądzie zapewniają zmiany temperatury w zakresie 68-77°F, dla optymalnego dojrzewania winogron. Z 1581 hektarami jest to jedna z największych winnic w środkowej dolinie Colchagua, u podnóża góry Cañeten. W latach 1989-1995 winiarz Marcelo Gallardo studiował na Universidad Austral de Chile, uzyskując dyplom z inżynierii rolniczej. Marcelo kontynuował naukę, studiując i kończąc studia na Universidad de Chile w latach 1998-1999 na wydziale enologii i uprawy winorośli w Santiago. W 1999 roku Marcelo pracował jako asystent winiarza w Viña Santa Rita w dolinie Maipo i odbywał staż w Bodega Sandeman, Porto-Duero w Portugalii. Po Portugalii wykonał żniwa w Domain Jandeau w Burgundii we Francji. Pracując dla Viña Los Vascos od 2000 r., został głównym winiarzem i kierownikiem produkcji w 2006 r. Marcelo rutynowo odwiedza inne nieruchomości Domaines Barons de Rothschild (Lafite), aby sprowadzić L’Esprit Lafite do Viña Los Vascos. Ponadto współpracuje przy najnowszych osiągnięciach technologii z najlepszych uniwersytetów i winnic.