Montes Malbec Reserva
Montes Malbec Reserva
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Montes Reserva Malbec
Producent: Montes Wines
Region: Valle de Colchagua
Typ: Red Dry - Malbec
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14%
Soczyste i dżemowe wina czerwone to średnio treściwe, pełne lub bardzo mocne wina, które łączą w sobie nuty dojrzałych jagód i wyraźny dżemowy smak. W tych winach można wyczuć nuty konfitury wiśniowej, konfitury z dzikich jagód czy ciemnej śliwki. Dojrzałe taniny tworzą niezbędną strukturę do łączenia win z jedzeniem. Wina o bogatym smaku i aromacie to dobry wybór do serwowania dań mięsnych. Spróbuj z marynowanymi żeberkami wieprzowymi, szaszłykami wołowo-warzywnymi lub stekami z kości T. Wina czerwone najlepiej podawać nieco poniżej temperatury pokojowej, 16–18 ° C. Schłodzenie butelki z temperatury pokojowej do idealnej temperatury serwowania zajmuje około pół godziny w lodówce.
Winiarnia Montes znajduje się w samym sercu Apalta, pięknego obszaru doliny Colchagua. Ta duża, nowoczesna winiarnia imponuje pomysłowym projektem, podejściem feng shui i gregoriańskimi śpiewami odtwarzanymi do dojrzałych beczek.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Liczby mówią same za siebie: w Argentynie uprawa Malbec przekroczyła 46 300 hektarów, co stanowi 23,8% całkowitej powierzchni winnic przeznaczonych do krajowej uprawy winorośli, co stanowi 40,3% obszaru obsadzonego czerwonymi winogronami. Biorąc pod uwagę te liczby, Malbec jest zdecydowanie najczęściej uprawianą odmianą winorośli w tym kraju i siódmym co do wielkości producentem na świecie. Co więcej, zamiłowanie do argentyńskich win Malbec – noszących argentyńską nazwę pochodzenia – wytwarzanych z tego winogrona, w połączeniu z rosnącym popytem międzynarodowym, doprowadziło do znacznego zwiększenia powierzchni plantacji w ciągu ostatnich 20 lat: 168% według najnowszych statystyk ( okres 2001–2021). Trzeba jednak poznać Argentynę, Argentyńczyków i ich specyfikę, aby zrozumieć, że wina Malbec to coś więcej niż tylko rodzaj wina czy odmiana, to prawdziwa wizytówka. Symbol tożsamości narodowej, który poza markami win , różnymi stylami i wyrazami organoleptycznymi reprezentuje kraj wszędzie tam, gdzie odkorkowana jest butelka wina Mendoza. Argentyńczycy włączyli Malbec do swojego wyjątkowego sanktuarium symboli narodowych, mimo że jest ono pochodzenia francuskiego. Co nie jest zaskakujące w kraju o prawdziwej kulturze imigranckiej. Ostatecznie Malbec stał się niczym Carlos Gardel, wielka legenda tanga: obaj urodzili się we Francji i zasłynęli w Argentynie, zanim podbili świat. Dziś zarówno piosenkarz, jak i odmiana win Mendoza są uważane za tak samo argentyńskie, jak dulce de leche czy którykolwiek z celów Messiego.
Od producenta Montes Aurelio
Winiarz Aurelio Montes, jeden z czterech partnerów założycieli (wraz z Douglasem Murrayem, Alfredo Vidaurre i Pedro Grandem), po raz pierwszy zobaczył Apaltę na długo przed powstaniem tam winnic. Był tak przekonany, że jego zbocza pełne głazów będą idealnym miejscem, że przekonał swoich partnerów, że warto było sadzić tam jako pierwszy, zarówno pod względem finansowym, jak i reputacyjnym. Kupili ziemię w 1990 roku i sadzili francuskie klony na zboczach o nachyleniu 45 stopni, ku wielkiemu zdziwieniu swoich rówieśników, którzy wszyscy sadzili na dnie doliny. Żyzna gleba na podłodze z pewnością zapewniła dużo owoców, ale wysokie plony i zdrowe gleby spowodowały, że wina były gorszej jakości.
Z podróży do wysoko cenionych regionów Niemiec i Francji Montes wiedział, że istnieje lepszy sposób. Szukał gleby złej jakości, która utrudniałaby winoroślom, niższych plonów, które dawałyby bardziej skoncentrowane jagody, oraz zboczy wzgórz zapewniających lepsze nawadnianie. Nigdy nie zachwiał się w przekonaniu, że ten konkretny obszar jest nie tylko wyjątkowy, ale pozwala na długie, równomierne dojrzewanie owoców.
Ten pionierski duch doprowadził również do tego, że Montes jako pierwsza zasadziła winnice Marchigüe w tej samej dolinie pomiędzy pasmem przybrzeżnym a morzem, a następnie udała się na północ do Zapellar, gdzie jako pierwsi założyli tam winnicę. Montes był także pierwszym, który posadził Syrah w dolinie Colchagua, odmianę winorośli, która z pewnością najbardziej zapadła nam w pamięć w kontekście naszych ulubionych win z podróży.
Około dwóch godzin jazdy od Santiago dotarliśmy do winnicy Montes w ciepły wiosenny dzień, który naprawdę pokazał piękno posiadłości. Winiarnia zaprojektowana według Feng Shui. Nowoczesną winnicę otaczają kilometry winnic, a jej tłem są wzgórza Pangalillo. Sama winnica została zbudowana w 2004 roku według prostego, ale efektownego projektu opartego na zasadach Feng Shui, a wszystko to w ramach projektu z przepływem grawitacyjnym. Używanie grawitacji do przemieszczania wina z wyższych do niższych poziomów obiektu jest łagodniejsze dla owoców, pomagając jednocześnie ograniczyć napowietrzanie do minimum, umożliwiając w ten sposób czystszą ekspresję owoców. Wszystkie ich owoce są zbierane ręcznie, sortowane i usuwane z łodyg.
Winiarnia zasadziła winorośl na archipelagu Chiloé, w jednym z najbardziej wysuniętych na południe miejsc w kraju, w którym znajduje się winnica. Produkcja nie jest spodziewana jeszcze przez kilka lat, ale czas pokaże, czy okaże się to zbyt ryzykowne nawet dla nich, czy też zapoczątkowuje kolejną rewolucję w chilijskim przemyśle winiarskim. Biorąc pod uwagę ludzi, którzy za tym stoją i ich dotychczasowe sukcesy, z pewnością nie stawiamy przeciwko nim.
Tak czy inaczej, Montes w sposób monumentalny otworzył umysły miłośników wina na całym świecie na pogląd, że Chile jest więcej niż zdolne do produkcji win najwyższej jakości. I choć pozbycie się stowarzyszenia Carménère może zająć trochę więcej czasu, 16 różnych dolin w kraju w połączeniu z pionierskim duchem winiarzy takich jak Aurelio Montes mówi nam, że przyszłość chilijskiego przemysłu winiarskiego jest bardzo jasna.