12 E Mezzo Primitivo + Malvasia
12 E Mezzo Primitivo + Malvasia
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Wina Włoskie Salento Linia 12 E Mezzo Primitivo plus Malvasia 2 x 0,75l
Kraj: Włochy
Producent: Varvaglione Salento Apulia
Typ: Dry White - Malvasia + Dry Red Primitivo
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12,5 %
Zestaw dwóch win:
Malvasia która otwiera się delikatnym bukietem dojrzałych owoców sadu i słodkich ziołowych tonów. Jedwabiście gładkie, rozpływa się po podniebieniu z perfumowaną mieszanką owoców pestkowych i kandyzowanych cytrusów. Wino z 2022 r. zwęża się do średniej długości i jest przyjemnie świeże z nutą tropikalnych cytrusów.
Primitivo które ujawnia gęsty fioletowo-czerwony kolor, rześki, owocowy bukiet z wyczuwalnymi nutami dzikich jeżyn. Złożony na podniebieniu z głębokim owocem, ale niezwykle giętki, nie nasycający, o dobrej długości i pięknym przepływie picia.
Zaprezentowany duet win włoskich dobrze komponuje się z szeroką gamą potraw, często jest kompanem dużych Imprez, Wesela , Evnt, oraz Spotkania Kameralne.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Potężny region winiarski Apulia położony głęboko na południowym wschodzie Włoch, na wybrzeżu Adriatyku, który wraz z górami Gargano tworzy ostrogę, a półwysep Salento piętę buta. Ze względu na ciepły klimat na żyznych równinach, Apulia jest również doskonałym regionem uprawy winorośli. Zbiory sięgające 980 milionów litrów (dziesiątki lat temu nawet więcej) nadały regionowi przydomek „piwnica winna Europy”. Przez długi czas produkowano tu głównie ciemnoczerwone wina mieszane, które sprzedawano w cysternach do innych regionów, a nawet krajów. Na szczęście w ciągu ostatnich dwudziestu lat sytuacja ta uległa zmianie. Obecnie wina Apuli odnajdują swoich fanów na całym świecie. Negroamaro, Salice Salentino, Nero di Troia czy Primitivo znajdują się obecnie na wielu dobrych listach win.
Nazwa Apulia to część historii plemienia Oskar Apukia od której region zaczrpnoł nazewnictwa. Ponad 2900 lat temu Fenicjanie, a następnie Grecy, hodowali tu winorośl. „Miejsce wiecznej wiosny” Jak opisał to rzymski poeta Horacy Apulia, Apulia jest mniej górzysta niż reszta Włoch, zdominowana przez płaskowyże i płaskie tereny, które łagodnie opadają w kierunku wybrzeży. Latem jest sucho i bardzo gorąco, ale zawsze wietrznie z morską bryzą. Gleby gliniaste do piaszczystych są bogato przeplatane wapieniem, który, pomimo często dużej gęstości, umożliwia również finezję i elegancję.
Apelacja Apulia (Puglia) osiąga prawie 25 000 hektarów sklasyfikowano pod kątem wina pochodzącego z chronionej nazwy pochodzenia. Na dzień dzisiejszy istnieją 4 regiony DOCG i 28 regionów DOC. Stanowi to jednak nadal tylko około 8% całkowitej produkcji Apulii. Nawet dzisiaj duża część winogron zbieranych w Apulii jest wykorzystywana do destylacji alkoholu przemysłowego i produkcji win masowych. Jednak zauważalna jest gruntowna zmiana w branży. Nawadnianie, sadzenie nisko owocujących, ale wysokiej jakości odmian winogron (w tym klasycznych francuskich) i odejście od edukacji buscher (Alberello) na rzecz nowoczesnych systemów szkieletowych już dawno doprowadziły do powstania nowych win, które sprawiają, że koneserzy wina siadają i zwracają na nie uwagę.
Region Apulia posiada ponad 80 000 hektarów produkuje około 800 milionów litrów rocznie w Apulii. Spośród 4 stref DOCG i 28 stref DOC żadna z dziesięciu nie ma znaczenia poza regionem. Apulia jest regionem winiarskim, w którym uprawia się wiele różnych odmian winorośli. Najważniejszymi odmianami czerwonych win są obecnie Negroamaro, Primitivo, najwcześniej dojrzewające winogrona we Włoszech, Montepulciano i Sangiovese. Następnie Aleatico, Bombino Nero i Uva di Troia. W winnicach często sadzi się Malvasia Nera, Cabernet, Merlot i Syrah. Udział czerwonych odmian w uprawie wynosi ok. 55%. Głównymi odmianami białymi są różne odmiany Trebbiano, Bombino Bianco, Moscato di Trani i Verdeca, a także Chardonnay i Sauvignon Blanc. Aleatico di Puglia DOC można produkować z winogron Aleatico w całym regionie Apulii. Nazwa oznacza słodkie, czerwone wino produkowane z winogron nasączonych żywicą. DOC San Severo znajduje się bezpośrednio na granicy z Molise i w pobliżu lokalnego DOC Biferno. Produkowane są większe ilości wykwintnych białych win Trebbiano o owocowym smaku oraz czerwonych i różowych win z Montepulciano i Sangiovese. Dalej na południe znajduje się DOC o niewypowiadalnej nazwie Cacc'e Mmitte di Lucera. Tutaj Uva di Troia jest przekształcane w lekkie, młodzieńcze czerwone wino. W słodkiej wersji używane są Aleatico, Negroamaro, Malvasia Nera i Primitivo.
Region Castel del Monte leży na zachód od stolicy Bari. Teren rozciąga się wokół słynnego pawilonu myśliwskiego cesarza Fryderyka II Staufera. Jest to jeden z najsłynniejszych obszarów uprawnych w Apulii. Świeże, lekkie białe wina produkowane tam są zazwyczaj wyraźnie przewyższane przez bardzo owocowe wina różowe i pełne, starzejące się wina czerwone. Dalej na południe, w nie dużej wiosce winiarskiej Locorotondo, winogrona Verdeca i Bianco d'Alessano tłoczone są białym DOC Locorotondo. Wino tej klasy jest często zaliczane do najlepszych białych win Apulii ze względu na jego szlachetny temperament. Półwysep Salento tworzy „piętę buta” we Włoszech. Na zachód od miasta portowego Brindisi leży DOC o tej samej nazwie, z którego pochodzą niektóre z najlepszych win Apulii. Dalej na południe znajdują się mocne czerwone i różowe wina DOC Salice Salentino. Najlepsze produkty charakteryzują się delikatną strukturą i elegancją po pewnym czasie dojrzewania.