Amendola 36 Malvasia
Wino Amendola 36 Malvasia
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Amendola 36 Malvasia Varvaglione
Kraj: Włochy
Szczep: Malvasia
Producent: Varvaglione
Rodzaj: białe wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12,5 %
Malvasia winogrona uprawiane z metodami rolnictwa ekologicznego, wysoko selekcjonowane wytwarzane z najlepszych winogron. Barwa blado złota z przebijającymi zielonymi refleksami. Aromat nasycony zapachem letnich kwiatów, z nutami zielonego jabłka. W ustach świeże, soczyste. Idealne na aperitif oraz do owoców morza.
Lazio znajduje się na południe od Toskanii w zachodniej części kraju. Gleby wulkaniczne na wzgórzach z widokiem na Rzym stanowią doskonałą bazę pod uprawę winorośli. Gleby lawowe i tufowe są bogate w potas. Ten rodzaj gleby jest szczególnie odpowiedni dla białych winogron, a renoma regionu opiera się w dużej mierze na białym winie. Morze Tyrreńskie na zachodzie zapewnia chłodną morską bryzę, która łagodzi suchsze, cieplejsze temperatury na wybrzeżu, podczas gdy górzysty obszar podlega różnym makroklimatom, mimo że jest chroniony przez Apeniny przed zimnymi wiatrami z północnego wschodu. Mięso jest szczególnie ważną częścią diety. Coppiette to suszony na powietrzu paluszek salami z mięsa końskiego, podczas gdy guanciale, wędlina z policzków dzika, służy do przygotowania słynnej carbonary i bucatini Amatriciana. Porchetta powstaje przez nadziewanie świni solą i przyprawami oraz powolne pieczenie na rozżarzonych węglach. Penne all'arrabbiata polane jest pikantnym sosem pomidorowym doprawionym papryczkami chili i czosnkiem.