Chloris Malvasia del Salento Varvaglione
Wino Chloris Malvasia del Salento Varvaglione
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Chloris Malvasia del Salento Varvaglione
Kraj: Włochy
Region: Puglia
Producent: Varvaglione
Typ: Dry White Malvasia
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12,5 %
Kolejne doskonałe białe wino z Salento od zespołu winemaker Varvaglione. Barwa wina jasno złota z zielonymi refleksami. Aromaty dojrzałych cytrusów, mango, banan, ananasa, limonka i letnie kwiaty. W ustach mocny owocowy smak, głównie jabłek, mandarynek i liczi. Bogaty, świeży i trwały finisz. Polecane: Aperitif , potrawy kuchni tajskiej, curry, makarony w sosach śmietanowych, wędzone mięsa i ryby. Pizza margarita, pizza capriciosa, pizza marinara...
Notatki Sommelier Bachus Wina
Każdy, kto szuka delikatnego, lekko perfumowanego i wyrafinowanego czerwonego wina lub lekkiego jak piórko, rześkiego, świeżego białego wina aperitifowego, nie ma czego szukać w Apulii. Znajdziesz tu wina czerwone, od łatwych do wypicia win o szaleństwie owocowym po uwodzicielskie, zmysłowe hity kinowe pełne owocowej mocy i alkoholu, a także mocne białe wina pełne pikanterii i południowego temperamentu. Witamy na pięcie buta!
Biorąc pod uwagę położenie Apulii, niedaleko Grecji, wcale nie jest zaskakujące, że starożytni Grecy intensywnie uprawiali tu wino już w VIII wieku p.n.e. Wino odgrywało tu ważną rolę przez stulecia, aż do upadku zachodniego imperium rzymskiego w V wieku n.e. oznaczał także tymczasowy zanik uprawy winorośli w Apulii.
Dopiero w XX wieku winiarstwo ponownie rozkwitło. Wahadło wychyliło się nawet za bardzo w drugą stronę, dane dotyczące produkcji eksplodowały, a towarzystwa w stołówkach wyrosły jak grzyby po deszczu.
Niewłaściwa polityka dotacji z Europy i samych Włoch doprowadziła następnie do zniknięcia wielu tysięcy hektarów cennych winorośli w Apulii. Spółdzielnie i plantatorzy winogron stanęli przed trudnym wyborem: albo zatrzymać działalność, albo skoncentrować się na małej, indywidualnej winnicy.
W związku z tym ilość win z Apulii spadła, ale zastąpiono to ponownym położeniem nacisku na jakość. Kolejna uderzająca ewolucja w Apulii, będąca częścią dążenia do jakości, polega na tym, że w ostatnich latach znacząco zmienił się stosunek win apelacyjnych, win wiejskich i win stołowych na korzyść pierwszej kategorii.