Doppio Passo Primitivo Salento
Doppio Passo Primitivo Salento
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Primitivo Doppio Passo
Kraj: Włochy
Region: Salento
Producent: Doppio Passo
Własność: Botter Venezia 1928
Szczep: Primitivo Salento
Pojemność: 0,75l BK6
Alkohol: 13 %
Doppio Passo dobre wino, ujawnia głęboką wiśniową barwę, aromat niezwykle bogaty, który obdarza niuansami suszonych śliwek, wiśniowego dżemu , nutami tytoniu, a wszystko to lekko pikantne. W ustach jest miękkie z aksamitnymi taninami. Sugestie kulinarne: cielęcina w sosie kurkowym, kurczak pieczony w warzywach, pstrąg w warzywach z piekarnika, Penne po hiszpańsku, pieczona kiełbasa z papryką i cebulą, schab po Polsku, szparagi zapiekane z szynką i serem…
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino Doppio Passo jest hołdem dla Carlo i Marii Botter, którzy wspólnie założyli naszą firmę w 1928 roku, budując ją krok po kroku, dzień po dniu, pracując razem, aby osiągnąć wspólny cel. Dwie różne, ale uzupełniające się osobowości. W Apulii, w naszej Masseria Doppio Passo, a także ze wszystkimi naszymi partnerami, pracujemy ramię w ramię, zarządzając i kontrolując cały łańcuch produkcyjny od winnic po butelkę. Nie tylko Doppio Passo w grze w piłkę nożną, National Sport of the Bel Paese, to powszechny sposób na opisanie stylu gry, spektakularny ekscytujący i wciągający, powiązany z momentami agregacji, w których entuzjazm rośnie z akcji do akcji. W ten sposób dwa różne znaczenia łączą się i uzupełniają w ekspresji i reprezentacji naszych win: degustacja kieliszka DOPPIO PASSO, łyk za łykiem,
Pierwszą część winogron zbiera się, odznacza i winifikacje przez 7/8 dni maceracji w celu wydobycia koloru i struktury. Fermentacja alkoholowa i malolaktyczna odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 25/27 ° C. Druga część winogron pozostawia się w winnicach na około 10 dni, aby uzyskać późne zbiory; winogrona te są zgodne z tradycyjną czerwoną winifikacją. Wino Doppio Passo Primitivo z regionu Apulia, prowincja Lecce, Taranto, Brindisi gdzie dominuje ciepły i umiarkowany, ze znaczącymi opadami deszczu przez cały rok. Latem afrykańskie wiatry powodują gwałtowny i wyraźny wzrost termometru oraz wysokie wahania temperatury. Wino zdobyło uznanie i zaufanie dzięki niepowtarzalnemu smaku jaki potrafi przekazać Wino Primitivo Doppio Passo . Głęboki rubinowy kolor z tendencją do bursztynu z wiekiem. W młodości ma świeże, różnorodne aromaty, które z czasem stają się bardziej złożone. Znaki odmianowe to przede wszystkim jeżyna, wiśnie i ogólnie dojrzałe owoce. Bardzo interesującą strukturę uzyskuje się dzięki dobrej równowadze między miękkimi taninami a kwasowością. Dobrze komponuje się z dojrzałymi twardymi serami, pieczoną wieprzowiną, stekami wołowymi i wszystkimi potrawami z dziczyzny.
Masseria Doppio Passo, będąca własnością rodziny Botter gdzie produkowane są wina Boterr od 2017 roku, znajduje się w Apulii, w gminie Salice Salentino, jednym z najbardziej odpowiednich obszarów uprawy winorośli. Na początku lat 80., kiedy kilku znało zalety tych ziem, Botter Family zdał sobie sprawę z ogromnego potencjału tego obszaru i zaczął współpracować z lokalnymi producentami. Obecnie firma ma około 1500 hektarów dostępnych na wybór produktów i spełnia potrzeby krajów, w których prowadzi działalność, i zapewnia pełną kontrolę łańcucha produkcyjnego. Zakup Masseria Doppio umocnił głęboką więź, którą Rodzina ustanowiła z ziemią, w której rolnictwo, historia, poezja, dobre jedzenie i doskonałe wino są ze sobą w doskonałym związku.