Wino Epicuro Primitivo di Manduria Apulia

80,00 zł
Brutto
591 Przedmioty

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Okazja
Dla Niej
Potrawa
Do Mięsa Czerwonego
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Epicuro Primitivo di Manduria

 

Wina Włoskie

Region: Puglia

Szczep: Primitivo di Manduria

Apelacja: Primitivo di Manduria DOC

100% Primitivo di Manduria

Rodzaj: czerwone, wytrawne

Pojemność: 0,75l

Alkohol: 14 %

 

Wino pochodzi z regionu Apulii w południowo – wschodniej części Włoch. Powstało z 100% szczepu Primitivo, charakteryzuje się pięknym głębokim kolorem, w aromatach dominują czerwone owoce takie jak wiśnie, truskawki, połączone z aromatami malin. Jedwabiste taniny łączą się z subtelnymi aromatami wanilii uwydatniając szlachetną owocować wina. Wino smaczne, pełne i owocowe można pić bez posiłku.

 

Notatki Sommelier Bachus Wina

Odmiana pochodzi ze środkowej Dalmacji, gdzie pierwotnie nazywano ją trebidragiem i tak też nazywa się ją w tej części Europy do dzisiaj. Największą sławę zdobyła jednak pod nazwą primitivo w Apulii na południu Włoch i jako zinfandel w Kalifornii. Historia śledztwa na temat nazewnictwa i pochodzenia tego szczepu jest bardzo zawiła, ale postaramy się ją pokrótce przedstawić. Pierwsze informacjew w Apulii na temat odmiany primitivo di manduria zapisywano już w 1799 rok, kiedy to kapłan z Gioia del Colle, Francesco Filippo Indellicati, ucieszył się, że odkrył w swojej winnicy zaskakująco wcześnie dojrzewającą odmianę winorośli. Francesco nazwał ją Primativo od łacińskiego primativus – pierwszy, który dojrzewa. Indellicati uprawiał Primativo w pobliskiej wiosce Liponti, lecz około 1820 roku odmiana pojawia się w innych zakątkach Apulii – Turi, Cassano, delle Murge, San Michele, Noci, i Castellana Grotte). Wymowa primitivo pojawiła się później, około 1860 roku.

Wielu winiarzy argumentowało odkrycie primirivi do traktowania jako swojej narodowej odmiany. Badania DNA potwierdziły tożsamość odmiany z włoskim primitivo i chorwackim tribidrag. Wielu Amerykanów pomimo namacalnych dowodów trwa dalej przy swoim. Charakter wina. Grona primitivo są dość duże i intensywnie zabarwione. Owoce dojrzewają nieregularnie, co znacznie utrudnia zbiory. Z primitivo robi się zarówno proste owocowe wina jak i cięższe, mogące dłużej dojrzewać w beczkach oraz słodkie, wzmacniane na wzór porto. W Stanach Zjednoczonych z bardzo popularne są półsłodkie wina różowe, tzw. White zinfandel. Cechą primitivo dojrzewającego w śródziemnomorskim klimacie jest duża zawartość cukru co często prowadzi do poziomu alkoholu pow.15% i występowania cukru resztkowego.

Na aromaty i smaki wina z primitivo ma wpływ klimat i stopień dojrzałości owoców. Na chłodniejszych działkach odmiana przynosi nam aromaty czerwonych owoców leśnych np. malin, jeżyn i truskawek. Gdy jest cieplej i więcej cukru pojawiają się nuty anyżu pieprzu, wiśni i jagód. Primitivo w ustach jest zwykle okrągłe, ma smak dojrzałych czerwonych i czarnych owoców oraz słodkie taniny. Bywa, że pojawiają się nuty dżemowe i kompotowe i brak mu kwasowości gdy klimat jest za ciepły. Na smak wina ma również wpływ winiarz decydując o chwili rozpoczęcia zbiorów, długości fermentacji i maceracji oraz od starzenia w beczkach. W Kalifornii niektórzy producenci trzymają zinfandela w beczkach z dębu amerykańskiego i ten styl bywa naśladowany we Włoszech. Primitivo świetnie pasuje do dań mięsnych, potraw z wołowiny, jagnięciny i dziczyzny, ale także doskonale sprawdzi się z domową pizzą czy w połączeniu z takimi przekąskami kuchni włoskiej, jak focaccia i włoski chlebek. Świetnie smakuje z holenderskim serem gouda i półtwardym angielskim gloucesterem. Anna Miodońska do kotlecików jagnięcych często serwuje Il Teo Primitivo Di Manduria od Farnese Vini, a Wojciech Giebuta sięgnął po klasyczne Primitivo di Manduria, by podać je z grillowaną karkówką z jarzębiną.

Polecamy też wersję Epicuro Primitivo Puglia które charakteryzuje się wyższą wytrawnością i podczas łączenia z posiłkami doskonale komponuje się do potraw włoskich typu: Ziemniaczane gnocchi z sosem serowym; Ragù w stylu bolońskim; Tagliatelle z pesto z jarmużu; Arancini to jedno ze sztandarowych dań kuchni sycylijskiej. Te panierowane ryżowe kulki z nadzieniem zachwycają smakiem i różnorodnością tekstury. Zwykle przygotowuje się je z ragù, sosem pomidorowym, mozzarellą lub groszkiem, my jednak proponujemy inne farsze: jeden na bazie gorgonzoli i borowików, drugi – z mozzarellą i chorizo; Spaghetti ze szparagami i z pistacjami; Fettuccine alla papalina…

Epicuro Primitivo di Manduria Apulia - Opinie klientów

4.8
Oceń 
Quality


2024-01-26

Dobra cena za primitivo

Smaczne wino

Oceń 
Quality


2024-01-17

Tak pyszne wino

Wino ma elegancki, bogaty smak z idealną równowagą kwasowości i garbników oraz długim, owocowym, pikantnym finiszem. Wino zachęca ciekawą mieszanką zapachów z tytoniem, fiołkami, cynamonem, lukrecją i dojrzałymi jagodami. Dodatkowo zawiera nuty wiśni, lekkie minerały i lekkie niuanse goździków.

Oceń 
Quality


2023-10-13

Primitivo wino przemysłowe

Wino przemysłowe, każdego roku smakuje tak samo. Po otwarciu smak utrzymuje przez tydzień.

Oceń 
Quality


2023-10-13

Epicuro Primitivo di Manduria

Epicuro Primitivo di Manduria klasyka primitivo, wysoka nuta owocowa wzbogacona wanilią.

Oceń 
Quality


2023-10-10

Wino dla początkujących, nie obrazisz się jak spróbujesz.

Ma miękką konsystencję, jest bardziej przewiewny i bardziej wyrafinowany niż oczekiwano, z soczystymi owocami jeżyn w towarzystwie kwaśnej nuty cytrusowe i pikantne nuty ziołowe. Chwytające taniny utrzymują się pod nutami fiołka i lawendy, a finisz ma strukturę, ale nie jest surowy.

Oceń 
Quality


2023-09-29

Primitivo wino czerwone

Aromaty czarnej porzeczki, przypraw i kwiatów przechodzą do średniej treściwości z delikatnymi taninami i pysznym, pikantnym finiszem. Tak przyjemne do picia teraz, ale z wiekiem będzie coraz lepsze.

Oceń 
Quality


2023-09-24

Primitivo mocne smaki wanilii

Primitivo wino do samodzielniej degustacji wino gasi smaki potraw jest słodkawe.

Oceń 
Quality


2023-09-24

Primitivo waniliowe

Raczej waniliowe i pikantne primitivo z suszonymi ziołami, pieczoną czerwoną papryką, suszonymi truskawkami i jeżynami w nosie, sięgające od średniego do pełnego, ukazujące słodko-kwaśne owoce z gumowatymi taninami. Włochy słyną z mocnych, eleganckich i eleganckich win czerwonych ze starożytnych obszarów upraw o legendarnych nazwach, takich jak Chianti, Barolo, Barbaresco, Montepulciano. Popularność zyskują także włoskie wina białe: Orvieto, Pinot Grigio i Sauvignon to doskonałe przykłady włoskich win białych. Lecz warto pamiętać iż wina primitivo rozkochały miłośników na całym świecie. Dodatkowo producenci nieszaleją z cenami.

Oceń 
Quality


2023-09-06

Epicuro Primitivo di Manduria 2021

Smak wina jest pełny, bogaty, doskonale zrównoważony, z owocowo-pikantnymi akcentami, kredowymi taninami i świeżą kwasowością, które nadają mu wyrazistości i elegancji. Wykończenie jest długie, trwałe, z uwodzicielskimi tonami kawy i wanilii. Nuty dojrzałej czarnej wiśni i malin, uzupełnione pikantnymi nutami grafitu, cygara i żelaza, tworzą bogaty i elegancki zapach wina. Wino będzie doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych, takich jak jagnięcina, duszona cielęcina, grillowana wieprzowina, dziczyzna. Idealne wino do medytacji.

Oceń 
Quality


2023-06-29

Primitivo z delikatną nutą wanilii

Podczas spotkania z przyjaciółmi otworzyliśmy kilka butelek wina i postanowiliśmy podzielić się własnymi spostrzeżeniami oceny smaku i jakości wina. Jedną z butelek było wino Epicuro Primitivo. W nosie jest to – prawdopodobnie nie zaskakujące – odważne, gęste i gęste wino z bogatej kropli bomby, która sączy się z mokrych beczek, lukrecji Nordsø Bitter, torfu, suszonego mięsa i wanilii, wyrobów cukierniczych z lukrecji, tytoniu, czekolady i octu balsamicznego . Dodaj śliwki, czarne wiśnie i lekko palone ziarna kawy. Smak jest jednocześnie słodki i mocny, ale jest też kwasowość doprawiona dużą mocą. To fajki lukrecjowe i soczyste owoce powidła śliwkowego, daktyle i jedwabiste taniny, ale na szczęście wino ma też chłodniejszą stronę, która daje pewien kręgosłup pomiędzy soczystością.

Oceń 
Quality


2022-06-01

Primitivo Epicuro

Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat intensywny dominują czerwone owoce z nutą przypraw. W ustach eleganckie i miękkie z długim taninowym finiszem.

Dodaj opinię

Epicuro Primitivo di Manduria Apulia

Dodaj opinię

POZNAJ OPINIE O NASZYM SKLEPIE:
4.5
Na podstawie 164 opinii w serwisie Google
Polecam. Przesyłka dotarła w świetnym stanie, produkty były bardzo dobrze zabezpieczone w czasie transportu. Zamówienie zostało zrealizowane szybko, na bieżąco były przekazywane informacje o statusie paczki. Serdecznie polecam! W dniu dzisiejszym przejeżdżałam przez Warszawę i zawitałem... do sklepu z winami. Miło mnie powitali nawet dostałem wino do degustacji Uno 1 primitivo za 1zł. Super. zobaczcie Ci co mało wysyłają. ( więcej )
Damian Kowalski
polecam, świetnej jakości towar, przemiła obsługa, umie dobrze doradzić! szeroki wybór! 🌟🌟🌟🌟🌟
Michał Warchoł
Selekcja win dobrych win włoskich 5*. Ceny 4*. Oferty dla stałych klientów typu panie Boguszu kupił pan u Nas ponad 50 butelek, kolejne zamówienie ze zniżka 0*. Obsługa klienta 1* (wysłali nie tą butelkę - brak odp. Pytanie o dostępność - brak odp. Chęć domówienia 2 butelek wysłana 10min... po zamówieniu 10 - brak odp. Wykasowana historia zamówień z profilu - odpowiedź zajmiemy się tym i ponad tydzień nie załatwione). A zatem: spora szansa, ze znajdziesz tam dobrą butelkę, ale to wszystko. ( więcej )
Bogusz Niewiadomski
Zamawiam wino od lat! Zamawiałam również na wesele syna. Doradzono mi bezbłędnie a więc goście byli bardzo zadowoleni Zawsze sprawna i szybka dostawa. Zdecydowanie polecam!
Betata Sobieraj