Epicuro Primitivo di Manduria Apulia
Wino Epicuro Primitivo di Manduria Apulia
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Epicuro Primitivo di Manduria
Wina Włoskie
Region: Puglia
Szczep: Primitivo di Manduria
Apelacja: Primitivo di Manduria DOC
100% Primitivo di Manduria
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14 %
Wino pochodzi z regionu Apulii w południowo – wschodniej części Włoch. Powstało z 100% szczepu Primitivo, charakteryzuje się pięknym głębokim kolorem, w aromatach dominują czerwone owoce takie jak wiśnie, truskawki, połączone z aromatami malin. Jedwabiste taniny łączą się z subtelnymi aromatami wanilii uwydatniając szlachetną owocować wina. Wino smaczne, pełne i owocowe można pić bez posiłku.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Odmiana pochodzi ze środkowej Dalmacji, gdzie pierwotnie nazywano ją trebidragiem i tak też nazywa się ją w tej części Europy do dzisiaj. Największą sławę zdobyła jednak pod nazwą primitivo w Apulii na południu Włoch i jako zinfandel w Kalifornii. Historia śledztwa na temat nazewnictwa i pochodzenia tego szczepu jest bardzo zawiła, ale postaramy się ją pokrótce przedstawić. Pierwsze informacjew w Apulii na temat odmiany primitivo di manduria zapisywano już w 1799 rok, kiedy to kapłan z Gioia del Colle, Francesco Filippo Indellicati, ucieszył się, że odkrył w swojej winnicy zaskakująco wcześnie dojrzewającą odmianę winorośli. Francesco nazwał ją Primativo od łacińskiego primativus – pierwszy, który dojrzewa. Indellicati uprawiał Primativo w pobliskiej wiosce Liponti, lecz około 1820 roku odmiana pojawia się w innych zakątkach Apulii – Turi, Cassano, delle Murge, San Michele, Noci, i Castellana Grotte). Wymowa primitivo pojawiła się później, około 1860 roku.
Wielu winiarzy argumentowało odkrycie primirivi do traktowania jako swojej narodowej odmiany. Badania DNA potwierdziły tożsamość odmiany z włoskim primitivo i chorwackim tribidrag. Wielu Amerykanów pomimo namacalnych dowodów trwa dalej przy swoim. Charakter wina. Grona primitivo są dość duże i intensywnie zabarwione. Owoce dojrzewają nieregularnie, co znacznie utrudnia zbiory. Z primitivo robi się zarówno proste owocowe wina jak i cięższe, mogące dłużej dojrzewać w beczkach oraz słodkie, wzmacniane na wzór porto. W Stanach Zjednoczonych z bardzo popularne są półsłodkie wina różowe, tzw. White zinfandel. Cechą primitivo dojrzewającego w śródziemnomorskim klimacie jest duża zawartość cukru co często prowadzi do poziomu alkoholu pow.15% i występowania cukru resztkowego.
Na aromaty i smaki wina z primitivo ma wpływ klimat i stopień dojrzałości owoców. Na chłodniejszych działkach odmiana przynosi nam aromaty czerwonych owoców leśnych np. malin, jeżyn i truskawek. Gdy jest cieplej i więcej cukru pojawiają się nuty anyżu pieprzu, wiśni i jagód. Primitivo w ustach jest zwykle okrągłe, ma smak dojrzałych czerwonych i czarnych owoców oraz słodkie taniny. Bywa, że pojawiają się nuty dżemowe i kompotowe i brak mu kwasowości gdy klimat jest za ciepły. Na smak wina ma również wpływ winiarz decydując o chwili rozpoczęcia zbiorów, długości fermentacji i maceracji oraz od starzenia w beczkach. W Kalifornii niektórzy producenci trzymają zinfandela w beczkach z dębu amerykańskiego i ten styl bywa naśladowany we Włoszech. Primitivo świetnie pasuje do dań mięsnych, potraw z wołowiny, jagnięciny i dziczyzny, ale także doskonale sprawdzi się z domową pizzą czy w połączeniu z takimi przekąskami kuchni włoskiej, jak focaccia i włoski chlebek. Świetnie smakuje z holenderskim serem gouda i półtwardym angielskim gloucesterem. Anna Miodońska do kotlecików jagnięcych często serwuje Il Teo Primitivo Di Manduria od Farnese Vini, a Wojciech Giebuta sięgnął po klasyczne Primitivo di Manduria, by podać je z grillowaną karkówką z jarzębiną.
Polecamy też wersję Epicuro Primitivo Puglia które charakteryzuje się wyższą wytrawnością i podczas łączenia z posiłkami doskonale komponuje się do potraw włoskich typu: Ziemniaczane gnocchi z sosem serowym; Ragù w stylu bolońskim; Tagliatelle z pesto z jarmużu; Arancini to jedno ze sztandarowych dań kuchni sycylijskiej. Te panierowane ryżowe kulki z nadzieniem zachwycają smakiem i różnorodnością tekstury. Zwykle przygotowuje się je z ragù, sosem pomidorowym, mozzarellą lub groszkiem, my jednak proponujemy inne farsze: jeden na bazie gorgonzoli i borowików, drugi – z mozzarellą i chorizo; Spaghetti ze szparagami i z pistacjami; Fettuccine alla papalina…
Epicuro Primitivo di Manduria Apulia - Opinie klientów
Tak pyszne wino
Wino ma elegancki, bogaty smak z idealną równowagą kwasowości i garbników oraz długim, owocowym, pikantnym finiszem. Wino zachęca ciekawą mieszanką zapachów z tytoniem, fiołkami, cynamonem, lukrecją i dojrzałymi jagodami. Dodatkowo zawiera nuty wiśni, lekkie minerały i lekkie niuanse goździków.
Primitivo wino przemysłowe
Wino przemysłowe, każdego roku smakuje tak samo. Po otwarciu smak utrzymuje przez tydzień.
Epicuro Primitivo di Manduria
Epicuro Primitivo di Manduria klasyka primitivo, wysoka nuta owocowa wzbogacona wanilią.
Wino dla początkujących, nie obrazisz się jak spróbujesz.
Ma miękką konsystencję, jest bardziej przewiewny i bardziej wyrafinowany niż oczekiwano, z soczystymi owocami jeżyn w towarzystwie kwaśnej nuty cytrusowe i pikantne nuty ziołowe. Chwytające taniny utrzymują się pod nutami fiołka i lawendy, a finisz ma strukturę, ale nie jest surowy.
Primitivo wino czerwone
Aromaty czarnej porzeczki, przypraw i kwiatów przechodzą do średniej treściwości z delikatnymi taninami i pysznym, pikantnym finiszem. Tak przyjemne do picia teraz, ale z wiekiem będzie coraz lepsze.
Primitivo mocne smaki wanilii
Primitivo wino do samodzielniej degustacji wino gasi smaki potraw jest słodkawe.
Primitivo waniliowe
Raczej waniliowe i pikantne primitivo z suszonymi ziołami, pieczoną czerwoną papryką, suszonymi truskawkami i jeżynami w nosie, sięgające od średniego do pełnego, ukazujące słodko-kwaśne owoce z gumowatymi taninami. Włochy słyną z mocnych, eleganckich i eleganckich win czerwonych ze starożytnych obszarów upraw o legendarnych nazwach, takich jak Chianti, Barolo, Barbaresco, Montepulciano. Popularność zyskują także włoskie wina białe: Orvieto, Pinot Grigio i Sauvignon to doskonałe przykłady włoskich win białych. Lecz warto pamiętać iż wina primitivo rozkochały miłośników na całym świecie. Dodatkowo producenci nieszaleją z cenami.
Epicuro Primitivo di Manduria 2021
Smak wina jest pełny, bogaty, doskonale zrównoważony, z owocowo-pikantnymi akcentami, kredowymi taninami i świeżą kwasowością, które nadają mu wyrazistości i elegancji. Wykończenie jest długie, trwałe, z uwodzicielskimi tonami kawy i wanilii. Nuty dojrzałej czarnej wiśni i malin, uzupełnione pikantnymi nutami grafitu, cygara i żelaza, tworzą bogaty i elegancki zapach wina. Wino będzie doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych, takich jak jagnięcina, duszona cielęcina, grillowana wieprzowina, dziczyzna. Idealne wino do medytacji.
Primitivo z delikatną nutą wanilii
Podczas spotkania z przyjaciółmi otworzyliśmy kilka butelek wina i postanowiliśmy podzielić się własnymi spostrzeżeniami oceny smaku i jakości wina. Jedną z butelek było wino Epicuro Primitivo. W nosie jest to – prawdopodobnie nie zaskakujące – odważne, gęste i gęste wino z bogatej kropli bomby, która sączy się z mokrych beczek, lukrecji Nordsø Bitter, torfu, suszonego mięsa i wanilii, wyrobów cukierniczych z lukrecji, tytoniu, czekolady i octu balsamicznego . Dodaj śliwki, czarne wiśnie i lekko palone ziarna kawy. Smak jest jednocześnie słodki i mocny, ale jest też kwasowość doprawiona dużą mocą. To fajki lukrecjowe i soczyste owoce powidła śliwkowego, daktyle i jedwabiste taniny, ale na szczęście wino ma też chłodniejszą stronę, która daje pewien kręgosłup pomiędzy soczystością.
Primitivo Epicuro
Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat intensywny dominują czerwone owoce z nutą przypraw. W ustach eleganckie i miękkie z długim taninowym finiszem.
Polecane produkty
12 E Mezzo Primitivo Salento Varvaglione
Campo Marina Primitivo di Manduria Luccarelli
- Polecane!
2024-01-26
Dobra cena za primitivo
Smaczne wino