Folle Primitivo di Manduria Luccarelli Old Vines
Wino Folle Primitivo di Manduria Luccarelli Old Vines
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Folle Primitivo di Manduria
Kraj: Włochy
Producent: Luccarelli
Region: Apulia Puglia
Szczep: Primitivo di Manduria
Pojemność: 0,75 l.
Niesamowite wino o kolorze intensywnej, uwodzicielskiej purpury przechodzącej w czerń. W zapachu złożone i skoncentrowane. Dominują w nim dzikie owoce leśne, czarna porzeczka, ciemna czekolada, mocno wysuszona kalifornijska śliwka, aromatyczne drewno i przyprawy. W smaku jest bardzo gęste, na języku z długim i mocnym posmakiem ciemnych dojrzałych owoców. Zdecydowana koncentracja najlepszych 100% primitivo. Na koniec zaskakuje nas długim i bogatym finiszem z bardzo dojrzałymi taninami.
Przez wiele lat niektórzy uznawali tereny Puglii jako siwiało nowej Toskanii. Krainie bogatej w wino i miasteczka na wzgórzach, która właśnie dojrzała do odkrycia. Jako długi obcas włoskiego buta, Apulia stoi przez Adriatyk do Chorwacji. Północne wybrzeże Apulii, żyzne, ale płaskie krajobrazy pozbawione naturalnych mechanizmów obronnych, przez wieki było łupem piratów, zmuszając właścicieli ziemskich do budowania masserii, ufortyfikowanych farm za wielkimi murami. Ale Apulia ma również łagodniejszy widok na Morze Jońskie na swoim południowym zboczu i graniczy z Basilicatą i Kampanią w głębi lądu. Tymczasem Le Murge, długi pasmo wzgórz, biegnie jak kręgosłup w dół centrum regionu. Kulturowo Apulia oferuje starożytne rzymskie miasta portowe, takie jak Bari i Brindisi, historyczne klejnoty – w tym barokowe miasto Lecce, pięknie wyrzeźbione z miodowego kamienia – oraz trulli, okrągłe, przypominające hobbity kamienne domy, które zaśmiecają okolicę wokół Alberobello. Latem temperatury w Apulii mogą wzrosnąć do bardzo sycylijskiego poziomu, co sprawia, że czerwone, a nie białe są ostoją przemysłu winiarskiego, ale na zboczach Le Murge rosną białe winogrona, takie jak Fiano i Verdeca. Najlepiej nie przyjeżdżać w środku lata (lipiec i sierpień), choć przewrotnie jest to popularny czas dla przyjezdnych z Rzymu, którzy chcą po prostu leżeć przy basenie i skwierczeć. Borgo Egnazia organizuje coroczny festiwal wina , który zwykle odbywa się we wrześniu. Apulia od wieków miała kwitnący przemysł winiarski, zawsze przewyższając produkcję Toskanii i pobliskiej Kampanii. Obecnie pod względem wyprodukowanych hektolitrów wina ustępuje tylko sercu regionu Prosecco w Wenecji Euganejskiej. Historycznie jednak większość winogron z Apulii była wysyłana na północ, aby tworzyć wermuty w Piemoncie lub była mieszana z innymi winami przez dużych miejskich producentów. Dopiero pod koniec XX wieku producenci pugliese zaczęli butelkować i sprzedawać swoje wina jako Puglian. To, co dotychczas nie było wysyłane na północ, sprzedawano miejscowym, którzy sami napełniali flakoniki prosto z beczki. Ta rosnąca w regionie pewność siebie mogła być odpowiedzią na napływ turystów poszukujących nowej Toskanii i rozpoznawalnych win apulijskich. Zachęciło go również przybycie w 2000 roku producenta Marchesi Antinori, który otworzył dwie ogromne winnice na przeciwległych krańcach Apulii, aby zrobić dla tego regionu to, co zrobił dla Toskanii w latach 70. XX wieku. Apulia to najdłuższy region Włoch (450 km) i zdecydowanie zbyt osłabiony, aby utworzyć szlaki winiarskie. Oznacza to, że odwiedzającym rzadko udaje się odwiedzić wszystkie pięć głównych regionów winiarskich, od upieczonych południowych równin Salento po północne winnice Daunia przez zielone wzgórza Valle d'Itria. Prawie 30 DOP tworzy doskonałe wino, bardzo często z winogron unikalnych dla regionu, takich jak Nero di Troia, Minutolo, Maruggio i oczywiście Primitivo, założycielskie grono przemysłu winiarskiego Apulii.