Moi Primitivo Varvaglione Puglia
Moi Primitivo Varvaglione Puglia
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Moi Primitivo Puglia
Kraj: Włochy
Region: Puglia
Producent: Varvaglione
Typ: Dry Red Primitivo
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13 %
Wino o czerwonej rubinowej barwie z fioletowymi refleksami. Aromaty bardzo intensywne i wywołuje uczucia czerwonych owoców w brandy, dżem śliwkowy z pikantnymi nutami lukrecji i suszonych owocach. Pełne, miękkie, dobrze zorganizowany i zrównoważony. Nadaje się do każdego posiłku towarzyszyć, poprawia główne dania z mięsa.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Apulia to pięta na dole włoskiego „buta”. Starożytni Rzymianie nazywali ten obszar „Apluvia”, co oznacza bez deszczu. Jest to trafna nazwa, ponieważ Apulia ma suchy klimat śródziemnomorski, żywcem wyjęty z książek obrazkowych. Oprócz deszczu, Apulia nie ma również gór. Jest to zdecydowanie najbardziej płaski region we Włoszech. To sprawia, że gleba jest łatwa w uprawie, ale niekoniecznie sprzyja wysokiej jakości uprawie winorośli. Winorośl daje wysokie plony i jest bezlitośnie wystawiona na słońce. Prawie nie ma chłodnych zboczy ani zacienionych obszarów.
Apulia jest jednym z najbardziej produktywnych regionów winiarskich we Włoszech , obok Veneto i Sycylii . Region ten ma aż 105 000 hektarów winnic . Aż do lat 90. lwia część wina była wysyłana na północ w hurcie. W północnych Włoszech, a nawet we Francji , stosowano to w celu dodania koloru i solidności słabszym winom. Jednak od kilku lat pojawia się coraz więcej producentów wina premium.
Region winiarski Puglia ma asa w rękawie: rodzime winogrona. Numerem jeden wśród eksportowanych win jest Primitivo . Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa «primativus», oznaczającego dojrzewający jako pierwszy lub dojrzewający wcześnie. Dzięki swojemu pełnemu ciału, przyprawom, owocom i słodyczy, to czerwone wino szturmem podbiło rynki zagraniczne. Każdy, kto szuka najlepszych okazów, znajdzie je na południu regionu, w regionie uprawy Manduria .
Południe jest również domem winogron Negroamaro . Choć jego nazwa dosłownie oznacza „czarne i gorzkie”, nie jest to dobry opis jego charakteru. Daje wina o bujnych owocach jagodowych i aksamitnych taninach. Najlepsze wina pochodzą ze starych winorośli uprawianych w formie krzewów między Morzem Jońskim a Adriatykiem. Tutaj palące słońce jest łagodzone przez chłodny wpływ morza.
Trzecia odmiana winorośli w skarbcu rodzimych odmian nazywa się Nero di Troia . Rośnie na dalekiej północy Apulii, w Castel del Monte i wyróżnia się świeżością i ziołowymi przyprawami.
2020-10-18
Najlepsze
Moje ulubione. Zawsze tez zabieram je na imprezy i wszyscy zawsze zachwyceni. Imprezy rodzinne tez wszystkim smakuje. Świetne. Delikatne. Pyszne.