Gravity Tagaro Primitivo di Manduria
Wino Gravity Tagaro Primitivo di Manduria
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
8059020146191
Tagaro Pignataro Primitivo di Manduria
Kraj: Włochy
Region: Apulia
Szczep: Primitivo 100%
Apelacja: Primitivo di Mandura
Producent: Taporo
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 15 %
Doskonałe wino o kolorze intensywnej, uwodzicielskiej purpury przechodzącej w czerń. W zapachu złożone i skoncentrowane. Dominują w nim dzikie owoce leśne, czarna porzeczka, ciemna czekolada, mocno wysuszona kalifornijska śliwka, aromatyczne drewno i przyprawy. W smaku jest bardzo gęste, na języku z długim i mocnym posmakiem ciemnych dojrzałych owoców. Zdecydowana koncentracja najlepszych 100% primitivo. Na koniec zaskakuje nas długim i bogatym finiszem z bardzo dojrzałymi taninami. Polecane do wędlin, suszonej wołowiny, gulaszu, w dania z dziczyzny, grillowane mięso i obfite sery. Wino smakuje dobrze nawet be posiłku.
Region Apulii jest kojarzony przez każdego wielbiciela wina. To właśnie stamtąd wywodzi się legendarny szczep Primitivo. Jego charakterystyczną cechą jest smak, który spełnia oczekiwania osób o zróżnicowanych gustach i upodobaniach. Połączenie doskonałego smaku oraz wyraźnie wyczuwalnego aromatu dojrzałych, czerwonych owoców sprawia, że wina Primitivo Di Manduria to propozycje, do których bardzo chętnie się wraca. Dzięki pieczołowicie wyselekcjonowanym winogronom oraz odpowiedniemu okresowi dojrzewania, uzyskuje się mocno skoncentrowane wina o pięknej, ciemnej barwie. Propozycje Primitivo Di Manduria są przeznaczone przede wszystkim dla miłośników czerwonych win wytrawnych, jednak ich pełny, owocowy smak oraz aksamitna konsystencja okazują się przekonujące również dla smakoszy innych win. Wina Primitivo Di Manduria warto serwować do czerwonego mięsa, makaronów oraz serów. Ich wysoka uniwersalność oraz bogactwo dostarczanych doznań są doceniane przez wielbicieli wina na całym świecie.
Winiarnia Progetto Vino di Lorusso Michele, z której pochodzą wina Tagaro, jest obecnie prowadzona przez Michele, trzecie pokolenie rodziny Lorusso, w dolinie Itria w Apulii we Włoszech. Rodzina przywiązuje ogromną wagę do historii doliny Itria, jak również tradycji i lokalnych zwyczajów. Celem jest produkowanie rok po roku najlepszych win z regionu z idealną równowagą. Wino musi być również reprezentatywne dla regionu, a niepowtarzalne aromaty i podmuchy doliny Itria muszą znaleźć odbicie w winach. Z tego powodu rodzina wiele pracuje z rodzimymi winogronami, które są typowe dla regionu, takie jak Primitivo, Negroamaro, Susumaniello, Verdeca, Bianco dAlessano i Minutolo. W upływie ostatnich lat wina Togro uzyskują szereg wysokich nagród i są wielce doceniane na arenie międzynarodowej. Wielka dumą jest tworzenie win wysokiej klasy za niewygórowana cenę.
Apulia, trzeci włoski region winiarski, ma terytorium, które jest zarówno dobrze przystosowane, jak i niejednorodne. Zróżnicowany skład gruntów, pasm górskich i bryzy morskiej pozwala na produkcję szerokiej gamy win o dużym charakterze terytorialnym.
W obszarze Capitanata, najbardziej wysuniętej na północ części, ograniczonej od wschodu cyplem Gargano, najlepsze wina Apulii produkowane są na glebach wapienno-piaszczystych, charakteryzujących się klimatem kontynentalnym z chłodniejszymi zimami niż w pozostałej części regionu. Na tym obszarze, który obejmuje góry Daunia i Tavoliere delle Puglie, produkowane są doskonałe wina różowe i czerwone z winogron Nero di Troia, Montepulciano i Sangiovese, ale także gotowe do spożycia białe wina z winogron Falanghina, Trebbiano i Bombino Bianco.
Schodząc w kierunku wybrzeży Jońskich, śródziemnomorski klimat łagodzony bryzą morską oraz aluwialne i wapienno-piaszczyste gleby zapewniają winogronom doskonałą zawartość polifenoli oraz intensywny i złożony aromat. To tutaj Primitivo, wczesna winorośl, daje swój maksymalny potencjał do produkcji jednego z najlepszych czerwonych win Apulii: Primitivo di Manduria DOC.
2023-02-27
Primitivo di Manduria
Rozprowadza intensywny dżem jeżynowy, śliwkowy kardamon, czekoladę Modica i dziki koper włoski. W ustach jest treściwe, z imponującymi taninami w przygotowaniu i pikantną mineralnością o wspaniałej obecności, która wzmacnia łyk. Trwały i gęsty finisz z odniesieniami do nut owocowych i aromatycznych ziół.