Las Bas Merlot Somontano DO
Wino Las Bas Merlot Somontano DO
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Las Bas Merlot Somontano DO
Kraj: Hiszpania
Region: Aragonia
Apelacja: DO Somontano
Producent: Sommos
Szczepy: Merlot
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l BK17
Rubinowy kolor z ciemnym fiołkowym odcieniem. Delikatne zrównoważone aromaty dojrzałych czerwonych owoców z nutą przypraw. W ustach pełne i miękkie, o dobrej strukturze i długim, owocowym wykończeniu. Dojrzewanie 3 miesiące w beczce z francuskiego dębu. Następnie 9 miesięcy w betonowych kadziach. Sugestie kulinarne: Jagnięcina i dziczyzna, obfite dania z wieprzowiny i wołowiny, pieczenie z ciemnymi sosami, mięsa z grilla, sery o wyraźnym ostrym smaku.
Wina gatunkowe z Aragonii pochodzą z czterech regionów DO, z których niektóre są bardzo od siebie oddalone. Jedno z nich, Somontano, leży na północ od rzeki Ebro i nadal jest częścią regionu Pirenejów. Pozostałe trzy znajdują się na południe od drugiej najdłuższej rzeki w Hiszpanii. Campo de Borja znajduje się tuż nad Ebro i powyżej Jalon, podczas gdy Cariñena i Calatayud rozciągają się poniżej Jalon.
W całej Aragonii luźna gleba sprzyja uprawie winorośli. Jednak poszczególne regiony mają swoje własne typowe terroir: Somontano znajduje się w szczególnie uprzywilejowanej lokalizacji. Wiosną woda z roztopów zapewnia tutaj wilgoć. Istnieją gleby ziemiste, piaszczyste i wapienne, które często mają grubość niewiele większą niż 50 centymetrów. Ponadto, dzięki niektórym prekursorom Pirenejów, Somontano znajduje się w miejscu osłoniętym, co zapewnia bardzo zrównoważony klimat i chroni przed ostrymi wiatrami. Z geologicznego punktu widzenia Campo de Borja może być postrzegane jako przedłużenie Nawarry i charakteryzuje się wysokim odsetkiem starszych winorośli o niskiej wydajności, w wieku od 30 do 50 lat. Wreszcie, gleby w Cariñena i Calatayud często mają wyższy udział łupków i gliny.
Różnorodność odmian winorośli Aragonii, czerwone wino jest preferowane wszędzie w Aragonii. Dominuje odmiana winogron Garnacha. Istnieją również regionalne specjały, takie jak wino Cariñena wytwarzane z odmiany winogron Carignan, która pochodzi stąd i jest znana jako Cariñena. Większa część win białych pochodzi z Somontano. Często używa się do nich Chardonnay i Gewürztraminer.
Kuchnia w hotelu Aragon składa się z nieskomplikowanych składników, przygotowanych z wyobraźnią. Podstawą receptur jest głównie mięso. Obejmuje to gulasze, ale także pikantne specjały, takie jak espalda de ternasco rellena, szynka jagnięca faszerowana czosnkiem, cebulą, marchewką i ziołami. Turystyka w Aragonii rozciąga się od jazdy na nartach w Pirenejach po przygody na świeżym powietrzu w Parku Narodowym Ordesa y Monte Perdido i zwiedzanie architektury w stylu mudejar. Część Drogi św. Jakuba przebiega również przez Aragonię.