Nietro Tinto Garnacha Calatayud DO
Wino Nietro Tinto Garnacha Calatayud DO
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Nietro Tinto Garnacha Calatayud DO
Kraj: Hiszpania
Region: Aragonia
Apelacja: DO Calatayud
Producent: Alianza de Garapiteros
Szczepy: Garnacha
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l BK17
Błyszczący czerwony kolor. Intensywny aromat czerwonych owoców z kwiatową nutą. Obfity, miękki smak śliwek i wiśni z pikantnymi niuansami. Wino bardzo dobrze zorganizowane z długim posmakiem. Sugestie kulinarne: Grillowane mięso, wędliny, makarony.
Są wina, które przyciągają uwagę swoją prezentacją, posiadaniem lub brakiem oryginalnej etykiety, wykazujące znaczny smak w swoim projekcie lub mniej, zgodne z winem, które prezentują lub po prostu nie tak…, inne ze względu na samo wino , oraz trzecia grupa, która ogólnie oferuje idealne połączenie. Nietro należy do tych drugich.
Etykieta jest stylowa, dość prosta, ale gustownie wykonana; jest elegancki i udaje mu się przekazać ideę, że jego producenci dbają o każdy szczegół. Idealnie prawdziwe. Jeśli chodzi o wino, ma charakter, o doskonałym stosunku ceny do jakości, przyjemne wino, które oferuje całą owocowość szczepu Garnacha (stara winorośl Garnachas) i przekazuje „terroir”.
W kieliszku Nietro ma żywy, ciemnofioletowy kolor wiśni, jasne, czyste, z gęstymi łzami, ale o średniej do dużej gęstości. Pierwsze uderzenie w nos uświadamia nam, że mamy do czynienia z winem, które ma charakter: jest świeże, czyste, śródziemnomorskie, z nutami korzennymi i czarnego pieprzu. Najbardziej atrakcyjne. Przy odrobinie napowietrzenia w kieliszku intensywność aromatu wzrasta, otwiera się delikatnie, oferując słodkawe nuty imbiru, jałowca – jest w nim świąteczny klimat! – mineralne nuty grafitu i subtelne niuanse starzenia dębu. Wszystko bardzo dobrze zintegrowane i przede wszystkim owocowe (czarna porzeczka) i świeże czerwone wino.
Jego wejście jest bogate, obszerne, zgodne z jego nosem, chociaż wykazuje nieco więcej ciepła. Jest mocne, z akcentami poszycia, obecne gładkie taniny, które utrzymują jego strukturę i dobrze wróżą dobrą ewolucję, a także czerwone wino, które jest głównie napędzane owocami. Jest gładki i kremowy. Najbardziej przyjemne.
Nietro daje dobre odczucie w ustach, jest długie i lekko goryczkowe na posmaku, nie wskazuje na żadne nieprzyjemne konotacje tylko to, że utrzymuje się dłużej. Alkohol jest dobrze zintegrowany i pozostawia przyjemne uczucie świeżości na finiszu. Bardzo smaczna.
Hiszpańskie czerwone wino jest znane z tego, że jest odważne, mocne, rustykalne i godne wieku, Hiszpania jest naprawdę jedynym w swoim rodzaju krajem produkującym wino. Zdecydowana większość kraju jest gorąca, sucha i dotknięta suszą, a ponieważ nawadnianie zostało wprowadzone dopiero niedawno i (kontrowersyjnie) zaakceptowane, uprawa winorośli przetrwała – i rozkwitła – tylko dzięki doskonałemu zrozumieniu szczególnych warunków panujących w Hiszpanii. Duże odstępy między winoroślami pozwalają każdemu z nich przetrwać wystarczającą ilość zasobów, w wyniku czego kraj ten ma największy areał uprawy winorośli w porównaniu z jakimkolwiek innym krajem, ale zwykle zajmuje trzecie miejsce pod względem produkcji.