Thorn Clarke William Randell Shiraz
Thorn Clarke William Randell Shiraz
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Thorn-Clarke William Randell Shiraz
Kraj: Australia
Region: Barossa
Producent: Thorn-Clarke Wines
Szczep: Shiraz Red Dry
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 15% C4
Nota degustacyjna:
Głęboka czerwień z atramentowymi odcieniami fioletu. Ten klasyczny styl Barossa prezentuje w nosie bogatą jeżynę, lukrecję, śliwkę i dymny dąb. Podniebienie jest gęste z dojrzałym kompotem morwowo-jagodowym i obfitym dębem podporowym. Taniny są pikantne i długie z pikantnym, wyrafinowanym finiszem
Thorn Clarke William Randell Shiraz jest wykonany w 100% z Shiraz. Linia win William Randell została stworzona na cześć przodka rodziny - cenionego pioniera Williama Richarda Randella (1824 - 1911). Wina pochodzą wyłącznie z winogron uprawianych we własnych winnicach. Wina z tego asortymentu produkowane są wyłącznie w wyjątkowych rocznikach.
Po zbiorze owoce rozdrobniono na różne małe fermentory (o pojemności od 4 do 6 ton). Fermentację prowadzono w ciepłej temperaturze (25-28 stopni). Fermenty były ręcznie przepompowywane, aby zapewnić dobrą kontrolę ekstrakcji garbników. Każdy fermentor był traktowany jako osobna paczka wina i po wyschnięciu napełniany był dębem amerykańskim (40% nowy). Po fermentacji malolaktycznej wina były rozlewane i wracały do tego samego dębu. Paczki pozostawały w beczkach średnio przez 18 miesięcy przed mieszaniem. Do przygotowania ostatecznej mieszanki użyto tylko najlepszych beczek z wielu paczek. Po zmiksowaniu wino było przygotowywane do butelkowania.
Recenzja:
„Z winnic St Kitts i Milton Park, zbierane w nocy, każdy blok oddzielnie winifikowany w 4t otwartych fermentorach, dojrzewający przez 18 miesięcy w amerykańskim dębie (40% nowości). Potężny, pełny shiraz z owocami jeżyny, taninami i dąb napędza długie podniebienie. Szczególnie imponująca jest absorpcja dębu przez tkaninę wina."
Producent: Thorn-Clarke
Lata siedemdziesiąte XIX wieku były wyjątkową dekadą dla naszego drzewa genealogicznego i jego korzeni w Barossie. Jedna strona osiedliła się na farmie owocowej, która wraz z sześcioma pokoleniami winiarzy pielęgnowała niektóre z najstarszych winnic w regionie. W międzyczasie druga strona odkryła inny skarb zakopany na żyznej glebie Barossa: pierwszą kopalnię złota w regionie. Teraz nazwij to szczęściem. Nazwijcie to zwykłym zbiegiem okoliczności, jeśli chcecie, ale 100 lat później obie strony połączyły się w unię, która stworzyła naszą rodzinę, naszą winnicę i, niektórzy mogliby powiedzieć, nasze przeznaczenie: produkować wina godne złota.
W 1987 roku David i Cheryl Clarke kupili swoją pierwszą nieruchomość, Kabininge, niedaleko Tanundy. Rodzina zaczęła sadzić winorośl i na tym wszystko mogło się skończyć. Gdy młode winorośle rosły, dzieci Davida i Cheryl, Sam i Nicole, zostały wezwane do pomocy w podlewaniu, przycinaniu i zrywaniu, wszystko ręcznie. To były twarde podwórka. To wtedy Cheryl przejęła dowodzenie i wezwała swoją rodzinę, Ciernie. Jej ojciec Ron i jej bracia wkrótce doprowadzili winnicę do doskonałego stanu, która zaczęła przynosić owoce – w rzeczywistości bardzo dobre – w hołdzie dla wyboru lokalizacji przez Davida i zarządzania winnicami Thorns. Przez ponad 10 lat winnice cieszyły się dobrą reputacją, a owoce były sprzedawane sąsiednim winiarzom, którzy przerabiali je na nagradzane wina. To było przyjemne, ale mało satysfakcjonujące.
Thorn Clarke William Randell Shiraz - Opinie klientów
wino Thorn-Clarke William Randell Shiraz
Wielkie wino Thorn-Clarke Wines poświęcone pamięci przodka i pioniera Williama Randella blendowane ostatecznie poprzez selekcję najlepszych beczek shiraza z parceli St Kitts. W nosie ciemne leśne owoce (głównie jeżyny) podbite likierem z czarnej porzeczki i czekoladowo-kawowymi nutami. W ustach niezwykle głębokie, gęste i ekstraktywne, zbudowane na czereśniach, przyprawach i mocnej strukturze tanicznej. Podawać do pieczonej kaczki, steków wołowych, beouf strogonoffa.
Thorn-Clarke William Randell Shiraz 2017
Dobrze zbudowanewino Thorn-Clarke Wines poświęcone pamięci przodka i pioniera Williama Randella blendowane ostatecznie poprzez selekcję najlepszych beczek shiraza z parceli St Kitts. W aromacie ciemne leśne owoce (głównie jeżyny) podbite likierem z czarnej porzeczki i czekoladowo-kawowymi nutami. W smaku niezwykle głębokie, gęste i ekstraktywne, zbudowane na czereśniach, przyprawach i mocnej strukturze tanicznej. Podawać do pieczonej kaczki, steków wołowych, beouf strogonoffa.
2023-10-07
Thorn-Clarke William Randell Shiraz Australia Barossa Thorn-Clar
Wino posiada atramentowo-fioletową barwę. W aromacie wina dominują nuty ciemnych owoców i czekolady. W smaku eleganckie, z delikatnymi taninami zapewniającymi strukturę. Na podniebieniu wyczuwalne są owocowe akcenty obiecane w aromacie. Charakterystyka amerykańskiego dębu jest widoczna w całym podniebieniu, ale nie dominuje w owocach wina. Wino jest dobrze zbalansowane i utrzymuje się długo po opuszczeniu ust.