Bordeaux
Lheritage De Chasse Spleen Haut-Medoc
Château De Terrefort Quancard Bordeaux Superior
Chateau Beau-Sejour Becot Saint Emilion Grand Cru
Region winiarski Bordeaux (fr. Bordelais) – największy zwarty obszar produkcji wina jakościowego na świecie. Na jego terenie istnieje ok. 8000 posiadłości winiarskich, zwanych chateau, które wytwarzają światowej sławy wina. Złożony system subregionalnych i gminnych apelacji oraz klasyfikacja ustanawia między nimi jakościową hierarchię.
Typowe dla regionu są wytrawne, długowieczne czerwone wina, bardziej owocowe w Medoc, delikatniejsze w Saint-Emilion i Pomerol. Niecałe 20% produkcji to wina białe, z których najlepsze są botrytyzowane słodkie sauternes i barsac. Najbardziej pełne charakteru wina białe pochodzą z rejonu Graves na południowy wschód od Bordeaux. Od 1990 roku istnieje także apelacja dla białego i różowego wina musującego, AOC Cremant de Bordeaux, wcześniej sprzedawanego jako Bordeaux Mousseux.
W roku 2002 z winnic rozciągających się na ponad 120 000 ha wyprodukowano 5,74 mln hektolitrów wina klasyfikowanego (czyli podlegającego regulacjom jakościowym).
Region Bordeaux jest naturalnie podzielona przez ujściu rzeki Gironde w lewym obszarze, który obejmuje Medoc i Graves i prawym obszarze, obejmujące Libournais, Bourg i Blaye .
Wszystkie z tych regionów (z wyjątkiem Libournais) mają swoje własne miano i reguluje Appellation dOrigine Controle przepisów, które dyktują dopuszczalnych odmian winogron, poziom alkoholu, metody cięcia i zrywania, gęstość sadzenia i odpowiednie plony, a także różne winiarstwie techniki. Bordeaux etykiety wina zazwyczaj obejmują obszar z przodu, jeśli wszystkie winogrona zostały zebrane w określonym regionie i wina w inny sposób zgodny z wymogami AOC. Istnieje około 54 AOC dotyczące regionu Bordeaux. Zarówno czerwone i białe wina Bordeaux są prawie zawsze mieszane. Dopuszczalne odmiany winorośli w czerwone Bordeaux to: winogrona Cabernet Sauvignon , Cabernet Franc , Merlot , Petit Verdot , Malbec i Carmenere . Malbec i Carmenere są rzadko używane, z Chateau Clerc Milon , piąta wzrostu Bordeaux, jest jednym z niewielu, nadal zachowują winorośl Carmenere. Jako uogólnienie bardzo szerokim, Cabernet Sauvignon (drugi najbardziej Bordeaux sadzone odmiany winogron) dominuje połączenie w czerwonych win produkowanych w Medoc i resztą lewym brzegu ujścia Gironde . Typowe najwyższej jakości mieszanki są 70% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc i 15% Merlot. Jest to zwykle określane jako "Mieszanka Bordeaux." Merlot (Bordeaux najczęściej sadzone odmiany winogron) oraz, w mniejszym stopniu, Cabernet Franc (trzecia najbardziej powszechna odmiana) wydają się dominować w Saint-Emilion , POMEROL i innych właściwych nazw winnic. Libournais, Bourg i Blaye Te z Chateaux najwyższej jakości są zazwyczaj 70% Merlot, 15% Cabernet Franc i 15% Cabernet Sauvignon. Biały Bordeaux jest głównie, i wyłącznie w przypadku słodkiej Sauternes , wykonane z Semillon , Sauvignon Blanc i Muscadelle - Typowe mieszanki są zazwyczaj 80% Semillon, 20% Sauvignon Blanc. Jak z czerwonych, białych win Bordeaux są zazwyczaj łączy, najczęściej z Semillon i mniejszy odsetek Sauvignon Blanc. Inne dopuszczalne odmiany winorośli są Sauvignon Gris , Ugni blanc , Colombard , Merlot blanc , Ondenc i Mauzac .
Istnieje osiem AOC, które obejmują cały departament Gironde. Każdy producent w regionie jest uprawniony do korzystania z tych nazwom, czy nie są one również prawo do korzystania z bardziej konkretnego regionalnego miano. Te apelacji to: Bordeaux, Bordeaux Supérieur, Bordeaux Sec, Bordeaux Moelleux, Bordeaux Clairet, Crémant-de-Bordeaux, Bordeaux Rosé i Vin de Pays de lAtlantique. Gdzie te apelacje są wykorzystywane do win, które w przeciwnym razie byłyby uprawnione do korzystania z bardziej konkretne miano, są powszechnie stosowane w odniesieniu do win o niższej jakości, wyprodukowanych przez negociant lub spółdzielni. Wiele marek w Bordeaux supermarketów jak Mouton Cadet , Dourthe Numero 1 i Sichel Sirius wykorzystać te ogólne AOC Bordeaux. [ 3 ] Ponad połowa produkcji Bordeaux używa tych ogólnych nazwom.
Region winiarski Bordeaux obejmuje dobrze dostosowane do uprawy winorośli obszary położonego w południowo-zachodniej Francji departamentu Żyronda. Leży u ujścia rzek Garonny i Dordogne, dokładnie na czterdziestym piątym równoleżnik.
Można wyróżnić pięć wyraźnie odmiennych od siebie podregionów:
Medoc rozciąga się przez 70 km na lewym brzegu Żyrondy na północny zachód od Bordeaux aż po Soulac-sur-Mer.
Graves, położony na południe od Bordeaux, na lewym brzegu Garonny.
Entre-Deux-Mers, pagórkowaty obszar między Garonną i Dordogne.
Libournais jest określeniem okolic miasta Libourne na prawym brzegu Dordogne.
na północnym brzegu Żyrondy, na północny zachód od Libournais leżą Blayais i Bourgeais.
Często używa się po prostu określeń "lewy brzeg" (fr. rive gauche – Médoc i Graves) oraz "prawy brzeg" (fr. rive droite – pozostałe).
Zobacz wina: http://www.bachus-wina.pl/?wyniki-wyszukiwania,19&sPhrase=bordeaux