Chateau du Moulin Rouge Haut Medoc Bordeaux
Chateau du Moulin Rouge Haut Medoc Bordeaux
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Château du Moulin Rouge
Kraj: Francja
Regino: Bordeaux
Podregion: Medoc
Apelacja: Haut Medoc
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5%SOH
Cru Bourgeois du Haut-Médoc, Château du Moulin Rouge uprawia winorośl na 18 hektarach na pięknych żwirowych wzgórzach między Margaux i Saint-Julien, kilka kilometrów od ujścia rzeki Gironde. W tym cuvée znajdziesz połowę Merlot, 40% Cabernet Sauvignon i wreszcie 10% Cabernet Franc. Po zbiorach ręcznych winifikacja odbywa się tradycyjnie w kadziach ze stali nierdzewnej z kontrolowaną temperaturą oraz z zimną maceracją wstępną . 12 miesięcy leżakowania odbywa się w dębowych beczkach, z których jedna trzecia jest nowa. Rezultatem jest mocny, harmonijny Haut-Médoc , z obecnymi, ale dyskretnymi taninami, z piękną drzewnością i niezwykłą długością w ustach .
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino Moulin-Rouge ma mocny bukiet z intensywnymi aromatami jeżyn i poziomek, dużą ilością aromatów fiołka i dżemu jeżynowego rozwijających się wraz z napowietrzaniem. Podniebienie jest średnio treściwe ze słodką, nasyconą taniną. Kwasowość jest dobrze oceniona i jest tu dużo ścięgien. Na finiszu napędzanym tytoniem jest trochę suchości, ale myślę, że jest wystarczająco dużo owoców, aby to przeciągnąć.
Haut-Médoc to francuska apelacja położona w renomowanym regionie winiarskim Médoc. Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc to charakterystyczne winogrona w regionie, ale stosuje się również pewne procenty Malbec, Carménère i Petit Verdot. Cała apelacja obejmuje dwadzieścia dziewięć gmin, z których sześć (Margaux, Saint-Julien, Pauillac, Saint-Estèphe, Moulis i Listrac) ma odrębne apelacje i uważa się, że produkują jedne z najlepszych win na świecie. Wina produkowane pod ogólną etykietą Haut-Médoc są eleganckie, złożone i nie przytłaczają. Zwykle zawierają nuty jeżyny i czarnej porzeczki, którym często towarzyszą niuanse przypraw i drewna. Wina Haut-Médoc mogą się dość dobrze starzeć, stając się mniej taniczne i jedwabiste z nutami suszonych śliwek, runa leśnego lub trufli. Te wina najlepiej komponują się z grillowanym lub pieczonym mięsem, zwłaszcza z dziczyzną, czerwonym mięsem, wieprzowiną lub jagnięciną. Świetnie komponują się również z pieczonym drobiem, pieczarkami, terrinami, foie gras, wędlinami oraz twardymi lub miękkimi serami.