Clarendelle Amber Wine
Clarendelle Amber Wine
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Clarendelle Amberwine
Kraj: Francja
Region: Bordeaux
Region: Monbazillac
Producent: Clarence Dillon Wines
Szczep: Semillon, Muscadelle
Rodzaj: białe słodkie
Pojemność: 0,5l
Charakter i subtelna struktura Clarendelle Amberwine zawdzięcza późnym zbiorom winogron przejrzałych lub dotkniętych Botrytis cinerea (czyli „szlachetną zgnilizną” jak u Sauternes). Nazwa Amberwine pochodzi od wspaniałego bursztynowego koloru, jaki przyjmuje po 10 latach. Wino wyprodukowane dla uczczenia Clarence'a Dillona. Podawać schłodzone jako aperitif, z pasztetem lub serami pleśniowymi.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Clarendelle Monbazillac jest jednym z AOC w południowo-zachodniej Francji. Wino to znane było już w XIV wieku i eksportowane było do północnej Europy. W XVIII wieku prawie cała produkcja Monbazillaca była eksportowana do Holandii. Proces winifikacji Monbazillac jest podobny do tego stosowanego w Sauternes, ale wina są zupełnie inne: tradycyjnie mocne i pełne, Monbazillac rozwija aromaty miodu i polnych kwiatów. Ma także wyższą zawartość alkoholu niż Sauternes i wymaga wielu lat starzenia w piwnicy, zanim osiągnie pełną ekspresję.
Od Producenta
Wino deserowe produkowane z jagód dotkniętych szlachetną zgnilizną. Intensywny złotożółty kolor, złożone aromaty brzoskwini i moreli z nutami kwiatowymi. W smaku zgadza się z odczuciem słodyczy i świeżości, dominują nuty miodowe.
Clarence Dillon, wybitny amerykański finansista, odwiedził region Bordeaux w 1934 roku i w 1935 roku kupił winnicę Château Haut-Brion. Od tego czasu rodzina Dillon kojarzona jest z najlepszymi winami regionu Bordeaux. W 2005 roku, 70 lat po przybyciu Clarence'a Dillona do Bordeaux, jego wnuk, książę Robert de Luxembourg, zaczął pisać nowy rozdział, Clarendelle. Jej celem jest wprowadzenie na rynek wyjątkowo wysokiej jakości win Bordeaux, które odzwierciedlają klasyczny styl winiarski regionu.
Clarendelle Wina to projekt winiarski będący dziełem księcia Roberta Luksemburskiego, nazwany przez niego na cześć pradziadka Clarence’a Dillona, który w 1935 roku nabył Château Haut-Brion. Powstające w ramach projektu Clarendelle wina reprezentują objawiający się klasą i subtelną elegancją styl wiernie odzwierciedlający specyfikę i złożoność bordoskiego siedliska. Uprzywilejowana pozycja, którą jest przynależność do elitarnej rodziny winiarskiej Domaine Clarence Dillon i związki z posiadłością Château Haut-Brion w apelacji Pessac-Léognan – jedyną z okręgu Graves sklasyfikowaną w 1855 roku jako Pierwsze Grand CruClassé – pozwalają twórcom win Clarendelle korzystać z bogatego doświadczenia i wiedzy zespołu pracującego przy kreowaniu jednych z najsłynniejszych win Bordeaux. To właśnie wyjątkowe know-how Domaine Clarence Dillon stoi za sukcesem Clarendelle. Wina czerwone pochodzą głównie z Saint-Émilion, Haut-Medoc i Pessac-Léognan (w tym z posiadłości należących do Domaine Clarence Dillon), a białe z Graves (w tym Pessac-Léognan). Clarendelle to wina stanowiące wierne odzwierciedlenie każdego rocznika, przystępne i niezawodne, jednocześnie cechujące się złożonością, elegancją i równowagą.
2022-10-16
Clarendelle Amberwine 2014
Clarendelle Blanc odzwierciedla subtelną, dobrze wyważoną strukturę białych win z Domaine. Wino zawiera całą złożoność i tajemnicę swoich znakomitych kuzynów. Clarendelle Blanc to doskonała mieszanka dwóch tradycyjnych odmian winogron, Semillon i Sauvignon Blanc, a także odrobina Muscadelle w niektórych rocznikach.