Kressmann Selection Merlot Bordeaux
Wino Kressmann Selection Merlot Bordeaux
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kressmann Selection Merlot
Kraj: Francja
Region: Bordeaux
Producent: Kressmann
Szczep: Merlot
Pojemność: 0,70l CER1
Kressmann Selection Merlot to wytrawne wino, pochodzące z jednego z najbardziej znanych francuskich regionów - Bordeaux. Barwa wina granatowa z czerwonym odcieniem. Aromaty złożone z mocno wyczuwalnymi owocami czerwonej wiśni i czereśni. Merlot dobrze zbalansowany, obdarzony miękkimi taninami oraz długim finiszem. Znakomicie współgra z wołowiną, jak również pizzą, a także z makaronami z sosem pomidorowym.
Merlot to czerwona odmiana winorośli o silnych historycznych powiązaniach z Bordeaux i południowo-zachodnią Francją. Kojarzy się w równym stopniu z łatwymi do picia czerwonymi winami, jak i ze świetnymi etykietami Saint-Emilion i Pomerol.
Merlot jest dominującą odmianą w większości win z Saint-Émilion i Pomerol , obszaru, z którego pochodzi. Merlot jest obecnie powszechnie uprawiany w regionach winiarskich na całym świecie, a pod względem ilości wina produkowanego na całym świecie rywalizuje z nim jedynie jego towarzysz z Bordeaux, Cabernet Sauvignon .
Jego charakterystyczne, niezawodne dojrzewanie jest głównym czynnikiem powodującym jego zwiększoną obecność w ostatnich dziesięcioleciach w obszarach Médoc i Entre-Deux-Mers w Bordeaux. Tutaj w większości zastąpił białe odmiany winogron.
Dokładne smaki, które Merlot nadaje winu, nie są łatwe do zdefiniowania. Śliwka i czarna wiśnia należą do najczęściej używanych deskryptorów na bazie owoców, chociaż Merlot jest często używany do produkcji win o określonej konsystencji, a nie o określonym smaku.
Gładkie, zaokrąglone i „łatwe do picia” to powszechne opisy win Merlot. Głównym tego powodem jest to, że winogrona Merlot są stosunkowo duże w stosunku do pestek i grubości skórki, w której znajdują się garbniki . Z tego powodu odmiana ta jest często używana do zmiękczania win wytwarzanych z odmian bardziej garbnikowych.
Merlot wydaje się być bujniejszy i mniej wyraźnie taninowy niż Cabernet Sauvignon produkowany w podobnych warunkach. Może się wiele nakładać, zwłaszcza jeśli porównuje się wina z dwóch różnych regionów lub nawet dwóch różnych producentów w tej samej lokalizacji.
Podczas degustacji win na ślepo najłatwiej zauważyć tę różnicę tekstury. Początkowy „atak” i finisz (posmak) mogą być trudne do rozdzielenia. Ale Merlot wydaje się bardziej miękki i jedwabisty, gdy trzymasz wino w ustach. W przypadku Cabernet Sauvignon degustatorzy są bardziej świadomi solidności wina (jego garbników i kwasowości) w tym momencie.
Aromaty owocowe nie są chyba najbardziej wyraźnym punktem różnic. Znakiem rozpoznawczym Cabernet Sauvignon jest zwykle cassis lub czarna porzeczka – dla wielu degustatorów bardzo zbliżona do śliwek Merlota i czarnych wiśni. Wina Merlot są częściej opisywane jako mające cechy czerwonych owoców. Ogólnie rzecz biorąc, odmiany są blisko spokrewnione.
Bogata konsystencja i śliwkowe smaki Merlot oznaczają, że ogólnie jest to elastyczny partner żywnościowy. Oczywiście istnieje wiele różnych stylów, które należy wziąć pod uwagę.
Jasne, owocowe, nieskomplikowane (tańsze) wersje, takie jak ogólny California Merlot, mogą być dobrym wyborem do pikantnych potraw, ze względu na ich jawną owocowość i stosunkowo miękkie taniny. To czyni je również przydatną opcją na grilla – wino wyda się mniej cierpkie, gdy poradzi sobie z grillowanym mięsem i mocnymi sosami.
Jak w przypadku wszystkich odmian winogron, charakter sosu określa, które danie z makaronu najlepiej pasuje do Merlot. Bardzo mięsiste ragu może być w porządku, ale bardziej kwaśny sos na bazie pomidorów może wymagać zazwyczaj bardziej rześkiego czerwonego wina, takiego jak Barbera.
Bardziej ustrukturyzowane wersje, takie jak Pomerol, mogą pasować do bardziej klasycznych pikantnych potraw. Może to obejmować pieczone warzywa i mięso, chociaż nie narażalibyśmy drogiej butelki na zbyt dużo sosu żurawinowego w Święto Dziękczynienia.