Schwarz Jean Noir Weingut Schwarz
Wino Schwarz Jean Noir Weingut Schwarz
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Schwarz Jean Noir Weingut Schwarz
Kraj: Austria
Region: Burgenland
Producent: Weingut Schwarz
Szczep: Blaufrankisch, Zweigelt
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14%
Nota degustacyjna:
Wino o intensywnej barwie i mocnych aromatach czarnych porzeczek, wiśni, jagód, tytoniu z nutami ziemistymi i skórzanymi. Smak mocny, owocowy z wyraźnymi ale łagodnymi taninami. Wino wytwarzane z winogron pochodzących z winnic uprawianych organicznie, bez użycia nawozów sztucznych i środków ochrony roślin. Sugestie kulinarne: Frittatensuppe, Wiener Schnitzel, smażone kalmary, halibut z pieca, kurczak pieczony, gęś po niemiecku, Saganki z krewetkami, Calamares, Jagniecina, Ślimaki, Sznycel Wiedeński, makarony, ryby. C2
Notatki Sommelier:
Schwarz Jean Noir to owocowy cuvée powstały z gron Zweigelt i Blaufränkisch . Wino prezentuje ciemny rubinowy garnataowy docień z fioletowymi refleksami. Aromat ujawnia nuty wiśni i jeżyny, wyborny kompot z pigwy i dzikiej róży, odrobina nut ziołowych z elementami skóry i ziemi. Na podniebieniu dobra złożoność, eleganckie taniny - pięknie zintegrowana, soczysta, świeża kwaskowa struktura, która jest żywa. Na finiszu delikatny nugat i trochę dzikich jagód.
Sugestie kulinarne: Dobrze komponuje się ze stekiem wołowym, spaghetti po bolońsku, mocnym twardym serem.
Producent: Weingut Schwarz
Hans i Michael Schwarz – silny duet ojciec-syn, który nie tylko winifikuje imponujące wina, ale także robi imponujące wrażenie pod innymi względami.
Jest to dodatkowo wzmocnione przez przezwisko pana Papy: jego przyjaciele czule nazywają go „rzeźnikiem”. To, co na pierwszy rzut oka brzmi jak pseudonim szefa mafii, szybko okazuje się być przyziemnym winiarzem Andauera. Jednak kariera Hansa Schwarza zaczęła się właściwie jako rzeźnik.
Przez długi czas produkcja wina była prywatną przyjemnością, którą odziedziczył po ojcu w ramach mieszanego gospodarstwa rolnego, jak to zwykle bywało w przeszłości. Oprócz niewielkiej produkcji domowego wina „Giovanni”, sprzedawał swoje winogrona miejscowej spółdzielni winiarskiej i mistrzowi słodkiego wina Aloisowi Kracherowi. Entuzjastycznie nastawiony do doskonałej jakości winogron, zachęcił go, aby swoje życie jako winiarz uczynił swoim powołaniem. Z pomocą Krachera i Manfreda Krankla (winiarnia Sine Qua Non) pierwsze wino pod własną nazwą w końcu pojawiło się na rynku w 1999 roku.
Jego „Schwarz Rot” osiągnął gęstość i strukturę wcześniej nieznaną Zweigeltowi, a sięganie po gwiazdy zostało szybko nagrodzone: rocznik 2002 został uznany za zwycięzcę ogólnego Falstaff w 2004 roku. W następnych latach pasmo sukcesów się nie skończyło, wręcz przeciwnie: czarne wina regularnie znajdują się w czołówce rankingów Falstaff, A la Carte and Co.