Schwarz Weiss Burgenland
Wino Schwarz Weiss Burgenland
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Schwarz Weiss Burgenland Weingut Schwarz
Kraj: Austria
Region: Burgenland
Producent: Weingut Schwarz
Szczep: 60% Chardonnay, 40%Grüner Veltliner
Kolor: białe
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,5%
Nota degustacyjna:
Wino o jasnozłotej barwie z delikatnymi zielonymi refleksami. Aromat złożony z skoszonej trawy z nutami świeżego jabłka. W ustach świeże, soczyste z wyczuwalnym miłym posmakiem grejpfruta na tle ziół. Sugestie kulinarne: Frittatensuppe, Wiener Schnitzel, smażone kalmary, halibut z pieca, kurczak pieczony, gęś po niemiecku, Saganki z krewetkami, Calamares, Jagniecina, Ślimaki, Sznycel Wiedeński, makarony, ryby. C2
Notatki Sommelier:
Schwarz Weiss Burgenland to białe wytrawne wino powstałe w wyniku kupażu gron Chardonnay oraz Grüner Veltliner dojrzewających przez okres 12 miesięcy w dębowych beczkach. Wino prezentuje jasno żółty odcień z zielonymi refleksami. Bukiet ujawnia świeżą skórkę cytrusową, dojrzałą gruszkę, delikatne kwiatowe nuty, kwiaty pomarańczy, żółte owoce tropikalne, z nutą orzechów i subtelnych aromatów prażonych. Na podniebieniu złożone, mocne, dobrze zintegrowana pikantność, nuty mineralne, delikatne nuty grejpfruta oraz ziół.
Sugestie kulinarne: dobrze komponuje się z białym mięsem i potrawami pieczonymi, makaronami i smażoną rybą
Producent: Weingut Schwarz
Hans i Michael Schwarz – silny duet ojciec-syn, który nie tylko winifikuje imponujące wina, ale także robi imponujące wrażenie pod innymi względami.
Jest to dodatkowo wzmocnione przez przezwisko pana Papy: jego przyjaciele czule nazywają go „rzeźnikiem”. To, co na pierwszy rzut oka brzmi jak pseudonim szefa mafii, szybko okazuje się być przyziemnym winiarzem Andauera. Jednak kariera Hansa Schwarza zaczęła się właściwie jako rzeźnik.
Przez długi czas produkcja wina była prywatną przyjemnością, którą odziedziczył po ojcu w ramach mieszanego gospodarstwa rolnego, jak to zwykle bywało w przeszłości. Oprócz niewielkiej produkcji domowego wina „Giovanni”, sprzedawał swoje winogrona miejscowej spółdzielni winiarskiej i mistrzowi słodkiego wina Aloisowi Kracherowi. Entuzjastycznie nastawiony do doskonałej jakości winogron, zachęcił go, aby swoje życie jako winiarz uczynił swoim powołaniem. Z pomocą Krachera i Manfreda Krankla (winiarnia Sine Qua Non) pierwsze wino pod własną nazwą w końcu pojawiło się na rynku w 1999 roku.
Jego „Schwarz Rot” osiągnął gęstość i strukturę wcześniej nieznaną Zweigeltowi, a sięganie po gwiazdy zostało szybko nagrodzone: rocznik 2002 został uznany za zwycięzcę ogólnego Falstaff w 2004 roku. W następnych latach pasmo sukcesów się nie skończyło, wręcz przeciwnie: czarne wina regularnie znajdują się w czołówce rankingów Falstaff, A la Carte and Co.