Schwarz Weiss Butcher Cuvee
Wino Schwarz Weiss Butcher Cuvee
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Weingut Schwarz The Butcher Cuvee Weiss
Kraj: Austria
Region: Burgenland
Producent: Weingut Schwarz
Szczep: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Scheurebe
Kolor: białe
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12%
Nota degustacyjna:
Wino o jasnozłotej barwie z delikatnymi zielonymi refleksami. Aromat złożony z dominacją limonki, grejpfruta, cytrusów i nut korzennych. W ustach kremowe, maślane z dobrą strukturą z wyraźnymi nutami owocowymi na tle ziół. Finisz miękki i trwały z wyraźną nutą beczki, w której wino dojrzewało 18 miesięcy. Sugestie kulinarne: Frittatensuppe, Wiener Schnitzel, smażone kalmary, halibut z pieca, kurczak pieczony, gęś po niemiecku, Saganki z krewetkami, Calamares, Jagniecina, Ślimaki, Sznycel Wiedeński, makarony, ryby. C2
Notatki Sommelier:
Butcher Cuvée Weiss to kompozycja Chardonnay, Sauvignon Blanc, Scheurebe, leżakowana przez 18 miesięcy w dębowych beczkach. Zachęcający bukiet z aromatami soczystych gruszek, moreli i odrobiny limonki, otoczony delikatnymi nutami kwiatowymi. Na podniebieniu przyjemna świeżość, soczysta, kremowa i dobra długość z mineralnym lekko słonawym wykończeniem.
Sugestie kulinarne: przystawki, drób, sandacz, marynowane ryby, owoce morza, makarony z białymi sosami, twarde sery, aperitif,
Producent: Weingut Schwarz
Hans i Michael Schwarz – silny duet ojciec-syn, który nie tylko winifikuje imponujące wina, ale także robi imponujące wrażenie pod innymi względami.
Jest to dodatkowo wzmocnione przez przezwisko pana Papy: jego przyjaciele czule nazywają go „rzeźnikiem”. To, co na pierwszy rzut oka brzmi jak pseudonim szefa mafii, szybko okazuje się być przyziemnym winiarzem Andauera. Jednak kariera Hansa Schwarza zaczęła się właściwie jako rzeźnik.
Przez długi czas produkcja wina była prywatną przyjemnością, którą odziedziczył po ojcu w ramach mieszanego gospodarstwa rolnego, jak to zwykle bywało w przeszłości. Oprócz niewielkiej produkcji domowego wina „Giovanni”, sprzedawał swoje winogrona miejscowej spółdzielni winiarskiej i mistrzowi słodkiego wina Aloisowi Kracherowi. Entuzjastycznie nastawiony do doskonałej jakości winogron, zachęcił go, aby swoje życie jako winiarz uczynił swoim powołaniem. Z pomocą Krachera i Manfreda Krankla (winiarnia Sine Qua Non) pierwsze wino pod własną nazwą w końcu pojawiło się na rynku w 1999 roku.
Jego „Schwarz Rot” osiągnął gęstość i strukturę wcześniej nieznaną Zweigeltowi, a sięganie po gwiazdy zostało szybko nagrodzone: rocznik 2002 został uznany za zwycięzcę ogólnego Falstaff w 2004 roku. W następnych latach pasmo sukcesów się nie skończyło, wręcz przeciwnie: czarne wina regularnie znajdują się w czołówce rankingów Falstaff, A la Carte and Co.