Weingut Schwarz A Lita Schwoaz Rot
Wino Weingut Schwarz A Lita Schwoaz Rot
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Weingut Schwarz A Lita Schwoaz Rot
Kraj: Austria
Region: Burgenland
Producent: Weingut Schwarz
Szczep: Zweigelt
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14%
Nota degustacyjna:
Wino powstało w całości z odmiany Zweigelt uprawianej w regionie Burgenland. Wino prezentuje intensywną rubinowo czerwoną barwę z fioletowymi refleksami. Na podniebieniu gładkie, aksamitne taniny oprawione w przyjemne dojrzałe czerwone owoce, wiśnie z miękkim mineralnym posmakiem.
Sugestie kulinarne: steki wołowe, cielęcina, sery,
Notatki Sommelier:
Weingut Schwarz A Lita Schwoaz Rot to czerwone wytrawne wino pochodzące z malowniczego Burgenlandu powstałe w całości z gron Zweigelt, z których winiarz z austriackiej winnicy Johann Schwarz wyczarowuje to czerwone finezyjne wino. Ten charakterystyczny Zweigelt Lita Schwoaz Rot to dosłownie triumf do ostatniej kropli!
Wino prezentuje głęboki rubinowo granatowy odcień z fioletowymi refleksami. W nosie delikatne korzenne drewno, delikatny aromat ciemnych jagód, odrobina nugatu oraz przyprawy i wanilia. Na podniebieniu soczyste, pełne owoców wiśni, z żywą strukturą, delikatnym dotykiem cytrusów. Wykończenie długie i aksamitne z uderzeniem dzikich jagód oraz nutą mineralną.
Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, dziczyzna, steki, surowa szynka, suszone mięso, sery typu Camembert i Brie.
Producent: Weingut Schwarz
Hans i Michael Schwarz – silny duet ojciec-syn, który nie tylko winifikuje imponujące wina, ale także robi imponujące wrażenie pod innymi względami.
Jest to dodatkowo wzmocnione przez przezwisko pana Papy: jego przyjaciele czule nazywają go „rzeźnikiem”. To, co na pierwszy rzut oka brzmi jak pseudonim szefa mafii, szybko okazuje się być przyziemnym winiarzem Andauera. Jednak kariera Hansa Schwarza zaczęła się właściwie jako rzeźnik.
Przez długi czas produkcja wina była prywatną przyjemnością, którą odziedziczył po ojcu w ramach mieszanego gospodarstwa rolnego, jak to zwykle bywało w przeszłości. Oprócz niewielkiej produkcji domowego wina „Giovanni”, sprzedawał swoje winogrona miejscowej spółdzielni winiarskiej i mistrzowi słodkiego wina Aloisowi Kracherowi. Entuzjastycznie nastawiony do doskonałej jakości winogron, zachęcił go, aby swoje życie jako winiarz uczynił swoim powołaniem. Z pomocą Krachera i Manfreda Krankla (winiarnia Sine Qua Non) pierwsze wino pod własną nazwą w końcu pojawiło się na rynku w 1999 roku.
Jego „Schwarz Rot” osiągnął gęstość i strukturę wcześniej nieznaną Zweigeltowi, a sięganie po gwiazdy zostało szybko nagrodzone: rocznik 2002 został uznany za zwycięzcę ogólnego Falstaff w 2004 roku. W następnych latach pasmo sukcesów się nie skończyło, wręcz przeciwnie: czarne wina regularnie znajdują się w czołówce rankingów Falstaff, A la Carte and Co.
Nagrody i wyróżnienia:
90/100 ptk. - Falstaff Magazin