Weingut Schwarz Panta Rhei Pinot Noir
Wino Weingut Schwarz Panta Rhei Pinot Noir
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Weingut Schwarz Panta Rhei Pinot Noir
Kraj: Austria
Region: Burgenland
Apelacja: Burgenland
Producent: Weingut Schwarz
Rodzaj: czerwone wytrawny
Austriacki Pinot Noir
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14%
Wino powstałe w całości z odmiany Pinot Noir, odznacza się jasno rubinowy odcieniem wpadającym w granat. Nos ujawnia aromaty ciemnych owoców, owoców jagodowych, konfitur z czerwonych owoców z delikatnym akcentem tytoniu. Na podniebieniu aksamitna gładka struktura z przyjemnymi drobnymi taninami kierującymi nas do przyjemnego długiego finiszu zaakcentowanego subtelną słodyczą. Wino dojrzewało 18 miesięcy w drewnianych dębowych beczkach. Sugestie kulinarne: potrawy mięsne, dzikie ptactwo, grillowane ryby, smażony pstrąg, łosoś z warzywami.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Winogrona rosną na glebie bardzo mineralnej z dużą zawartością wapienia muszlowego lub wapienia masywnego. Wino fermentuje na naturalnych drożdżach i dojrzewa w małych drewnianych beczkach (225 i 500 litrów) przez 18 miesięcy. Typowy jasny kolor Pinot, intensywne czerwone jagody bordo, irytująca kwasowość, elegancja, delikatne aromaty, słona mineralność, wielka przyjemność picia.
Dojrzałe i intensywne owoce jagodowe lub prawie dzikie jagody gotowane z odrobiną cynamonu. Pełne, bogate, niezbyt kanciaste Blaufränkisch, ale ma też nuty wiśni i przypraw. Pieprz ze śliwkami i ciemna czekolada na podniebieniu dają niezwykle urozmaicony Blaufränkisch, który idealnie nadaje się jako dodatek do posiłków.
Panta Rhei: wszystko płynie w winnicy o tej samej nazwie w Burgenlandzie, która powstała z sympatycznej współpracy doskonałych win Hansa Schwarza z Andau i Heinza Velicha z Apetlon. Wysokiej jakości winogrona ze starych winnic na zachód od Jeziora Nezyderskiego są przetwarzane na eleganckie wina z charakterem i głębią, które stylowo wyrażają swoje niezwykłe terroir. Tutaj ciepło słońca, chłodne powietrze z lasów i mineralne gleby doskonale ze sobą współgrają, uzupełniając się w niemal magiczny sposób i tworząc wina wielkiego kalibru.