Batard Montrachet Grand Cru Drouhin Batard
Batard Montrachet Grand Cru Drouhin Batard
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Wino Drouhin Batard Montrachet Grand Cru A.O.C.
Kraj: Francja
Region: Burgogne
Producent: Maison Joseph Drouhin
Apelacje Grands Crus z regionu
Côte de Beaune (Côte-dOr).
Pojemność 0,7lC3
Joseph Drouhin Bâtard-Montrachet Grand Cru należy do najwspanialszych białych Burgundii, wykonanych przez jeden z najbardziej znanych i historycznych Maisons w regionie. Pochodzi z jednej działki obsadzonej wyłącznie chardonnay i sąsiaduje ze słynnymi Grand Cru Bienvenues-Bâtard-Montrachet i Montrachet. Niezwykle okazałe wino o wyśmienitych aromatach białych owoców z delikatną nutą wanilii i tostów. Na podniebieniu jest złożony, tłusty i głęboki.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Subtelne różnice w winach różnią się sygnałem w Climat, ale mają też wiele wspólnych cech. Ich kolor to złoto pokryte szmaragdem, z wiekiem ciemniejące w kierunku żółci. Ich bukiet przywołuje masło i ciepłe rogaliki, papryczki, suszone owoce, przyprawy i miód. Ciało i bukiet nie są osobno rozróżnialne, tak ściśle zmieszane są struktura i harmonia w jedną idealną całość. Oszałamiające i jędrne, suche i pieszczotliwe, otulone i głębokie, wina te łączą każdą zaletę w ugruntowanej osobowości. Moc i aromatyczna trwałość tych wyniosłych win wymaga arystokratycznych i wyrafinowanych potraw o złożonych fakturach: oczywiście foie gras i kawioru. Homary, raki i duże dzikie krewetki, z ich potężnymi smakami i zwartymi teksturami, oddają zasłużony hołd dla wina i pasują do jego bogactwa. Białe ryby o twardym miąższu, takie jak żabnica, byłyby równie dobrze w ich towarzystwie. I nie zapominajmy o dobrze hodowanym i dobrze tuczonym drobiu z wolnego wybiegu, którego delikatne mięso, z dodatkiem sosu śmietanowo-grzybowego, zostanie pokryte mętną i szlachetną strukturą tego wina. Nawet prosty kawałek cielęciny, smażony lub w sosie, zostałby podniesiony na niebiańskie wyżyny dzięki długiej i subtelnej kwasowości Montrachet.
Rodzina Montrachet składa się z pięciu Grands Crus uprawianych w dwóch wioskach Puligny-Montrachet i Chassagne-Montrachet. Te dwie dzielą się nazwami Montrachet i Bâtard-Montrachet. Chevalier-Montrachet i Bienvenues-Bâtard-Montrachet należą do Puligny-Montrachet, Criots-Bâtard-Montrachet należy do Chassagne-Montrachet. Te Grus Crus są najbardziej na południe od Côte de Beaune i leżą między Meursault na północy i Santenay na południu. Ich początki sięgają średniowiecza - dzieła opactwa cystersów Maizières i Lordów z Chagny. Wina z Montrachet (wymawiane jako Mon-rachay) weszły całkowicie w ich własne w XVII wieku. Nie ma argumentu: jest to najlepszy wyraz winogron Chardonnay na całym świecie! Nazwy Grands Crus pochodzą z 31 lipca 1937 r Podstawowe skały pochodzą z okresu jurajskiego, 175 milionów lat pne. Ekspozycje leżą na wschodzie i południu. Wysokość: 265-290 metrów (Chevalier); 250-270 metrów (Montrachet); 240-250 metrów (Bâtard, Bienvenues, Criots). W Climat of Montrachet gleby są cienkie i leżą na twardym wapieniu, poprzecinanym pasmem czerwonawego margla. W Chevalier gleby są cienkimi i kamienistymi rędzinami pochodzącymi z margli i wapieni marglistych. W glebach Klimatu Bâtard występują brązowe wapienie, które są głębsze i u stóp zbocza bardziej gliniaste.