Chablis Premier Cru Seguinot Bordet
Chablis Premier Cru Seguinot Bordet
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Seguinot-Bordet Chablis Premier Cru „Fourchaume”
Kraj: Francja
Region: Burgundia
Podregion: Chablis
Producent: Domaine Seguinot Bordet
Pojemność: 0,75l
Jasny złoty kolor żółty. Nos to eksplozja eleganckich białych kwiatów i świeżej brioche. Smak natychmiast ujawnia całą swoją moc, bogactwo i elegancję. Finisz po prostu trwa i trwa.
Winnice, położone głównie wokół wsi Chablis, poświęcone są niemal wyłącznie winogronom Chardonnay i sadzi się je na glebach wapienia kimerydzkiego z wychodniami kredy. Chłodny klimat tego regionu sprawia, że wina naturalnie charakteryzują się wysoką kwasowością i wyuczoną, smukłą strukturą, zwłaszcza w porównaniu ze stosunkowo bujnymi i bogatymi winami Chardonnay produkowanymi w bardziej wysuniętych na południe dystryktach Burgundii. Smaki są mniej bogate i owocowe niż wina Chardonnay uprawiane w cieplejszych klimatach, często wykazują cechy określane jako „krzemienne” lub „stalowe” i podszyte mineralnością.
„Z paczki winorośli posadzonych w miejscu Homme Mort w 1966 r. Chablis 1er Cru Fourchaume 2017 jest jednym z najważniejszych punktów asortymentu w Domaine Séguinot-Bordet, unoszącym się ze szkła z aromatami olejku cytrynowego, mandarynki, zielone jabłko i płatki owsiane. Na podniebieniu jest od średniego do pełnego, obfite i skoncentrowane, z dobrą głębią i wymiarem, kwaskowatymi kwasami równoważącymi i długim finiszem.” – (92-94) punktów, William Kelley, Wine Advcoate
Korzenie rodziny Seguinot sięgają 1590 roku w dystrykcie Chablis, najbardziej wysuniętym na północ obszarze regionu Burgundii. W Domaine Seguinot Bordet dbają o swoje gęsto nasadzone winorośle, jednocześnie szanując harmonię natury i organiczną równowagę pór roku. Dokonują własnego wyboru roślin winorośli, gdy trzeba je przesadzić, ale najstarsze są już tak stare, jak ich przodkowie. Bogate gleby pochodzenia kimerydzkiego nadają naszym winom specyficzny jodowy charakter, autentyczną i niepowtarzalną typowość.