Joseph Drouhin Clos de Vougeot Grand Cru
Wino Joseph Drouhin Clos de Vougeot Grand Cru
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Produkt dostępny za 14 dni
Joseph Drouhin Clos de Vougeot Grand Cru
Kraj: Francja
Region: Burgundia - Côte de Nuits
Apelacja: Clos de Vougeot Grand Cru
Producent: Joseph Drouhin
Szczepy: Pinot Noir
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Temp. serwowania: 16–18 ° C.
Pojemność: 0,75l c3
Clos de Vougeot Grand Cru 2011 pochodzi z dwóch działek, które są oddzielnie winifikowane w celu wykluczenia działki w pobliżu drogi. Ma żywy bukiet z perfumowanymi, kwiatowymi, czerwonymi jagodami, które są kobiece i otwarte. Podniebienie jest wsparte drobnymi taninami: rześka kwasowość nadająca mu równowagę z odrobiną przypraw wkraczającą w kierunku długiego, mięsistego finiszu. To dobrze wykonany Clos de Vougeot do picia w średnim okresie.
W 1880 roku Joseph Drouhin odważny i przedsiębiorczy młodzieniec pochodzący z Chablis osiedlił się w Beaune, w regionie Burgundia. W wieku 22 lat założył swoją winiarnię. Jego marzeniem było tworzenie wysokiej jakości win, które będą nosiły jego imię. W 1957 roku syn Joseph’a - Maurice rozszerzył rodzinny biznes zakładając posiadłość produkującą wino Maison Joseph Drouhin. Maurice nabył również apelacje w Burgundii tj. Clos des Mouches and Clos de Vougeot. W kolejnych latach jego syn Robert nadał firmie obecny kształt. Założył nowe winnice, szczególnie w regionie Chablis, gdzie drzemał duży potencjał. Robert Drouhin był jednym z pierwszych winiarzy w Burgundii, który wprowadził ekologiczny sposób uprawiania winorośli i produkcji win stosując tzw. biodynamiczne rolnictwo. Założył również laboratorium enologiczne, którym zarządzała Laurence Jobard – pierwsza kobieta enolog w Burgundii.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Elegancki Clos de Vougeot Josepha Drouhina wpada do szklanki z jasnoczerwonym kolorem. Po pierwszym zawirowaniu można poczuć pierwszorzędną równowagę z tym czerwonym winem, ponieważ nie jest ono ani wodniste, ani syropowate, ani likierowe na ścianach szklanki. W szklance to czerwone wino Josepha Drouhina ujawnia aromaty jagód, jeżyn, śliwek, czereśni i moralności cienia, uzupełnione glebą leśną i słoneczną skałą. To wytrawne czerwone wino Josepha Drouhina jest idealne dla miłośników wina, którzy nie mogą pić wystarczająco suchego wina. Zrównoważone i złożone, to jedwabiste i mięsiste czerwone wino prezentuje się na podniebieniu. W końcowym rozrachunku to przechowywane czerwone wino z regionu winiarskiego Burgundii zachwyca wreszcie swoją piękną długością. Ponownie pojawiają się nuty śliwki i jagody. W pogłosie dodaje się nuty mineralne gleb zdominowanych przez glinę i margiel. Wino to wyraźnie koncentruje się na jednej odmianie winogron, Pinot Noir. Jedynie nienaganne zbiory były wykorzystywane do tego wyjątkowo zrównoważonego wina odmianowego przez Josepha Drouhina. W Burgundii winogrona produkowane dla tego wina rosną na glebach gliniastych i marglowych. Po zbiorze winogrona trafiają natychmiast do prasy. Tutaj są one wybierane i starannie rozbijane. Następnie następuje fermentacja w kontrolowanych temperaturach. Po winifikacji następuje dojrzewanie .
Doświadcz Josepha Drouhina Clos de Vougeot tego czerwonego wina z Francji idealnie hartowanego w temperaturze 15-18°C jako towarzysz piersi gęsiej z imbirowo-czerwoną kapustą i majeranem, piersi kaczki w strąkach cukru lub Boeuf Bourguignon.