Joseph Drouhin Corton-Charlemagne Grand Cru
Wino Joseph Drouhin Corton-Charlemagne Grand Cru
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Charlemagne Grand Cru Drouhin Corton
Corton Charlemagne to winnica klasy Grand Cru, dostarczająca wspaniałych, najwyższej jakości białych Burgundów. Wino o jasno złotej barwie, nasycone aromatami orzechów, jabłek, dojrzalej gruszki, cynamonu. W ustach doskonała równowaga pomiędzy ciałem, owocowością i kwasowością. Długi eleganckie zakończenie. Sugestie kulinarne: Ryby pieczone, delikatne potrawy z drobiu, homar, jagnięcina, wędliny, suszona wołowina, sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Elegancki Corton Charlemagne Josepha Drouhina błyszczy w szkle jasnym złocistożółtym kolorem. Obracając kieliszek można dostrzec idealną równowagę z tym białym winem, ponieważ na szklanych ścianach nie jest ani wodniste, ani syropowe, ani likierowe. W kieliszku to białe wino Josepha Drouhina ujawnia aromaty pigwy, gruszek, moreli, gruszek nashi i śliwek, dopełnione kolejnymi owocowymi niuansami. To wytrawne białe wino Josepha Drouhina jest idealne dla osób pijących wino, które preferują wytrawne wino. Zrównoważone i złożone, to lekkie i aksamitne białe wino prezentuje się na podniebieniu. Finał tego białego wina z regionu winiarskiego Burgundii, a dokładniej z Côte de Beaune i Haute Côtes de Beaune, wreszcie inspiruje pięknym pogłosem.
Winogrona z odmiany Chardonnay stanowią podstawę zbilansowanego Corton Charlemagne z Burgundii. W Burgundii winorośl, z której produkowane są winogrona do tego wina, rośnie na glebach wapiennych i marglowych. Po zbiorach winogrona szybko trafiają do tłoczni. Tutaj są wybierane i starannie rozbijane. Fermentację prowadzi się następnie w kontrolowanych temperaturach. Po jego zakończeniu. To francuskie białe wino najlepiej smakować umiarkowanie schłodzone do 11-13°C. Idealnie komponuje się z rybnym curry z limonki kokosowej, sałatką z cykorii owocowej czy omletem z łososiem i koprem włoskim.