Joseph Drouhin Corton Grand Cru Cote de Beaune
Wino Joseph Drouhin Corton Grand Cru Cote de Beaune
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: Francja
Region: Burgundia - Côte de Beaune
Apelacja: Grand Cru
Producent: Joseph Drouhin
Szczepy: Pinot Noir
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Temp. serwowania: 16–18 ° C.
Pojemność: 0,75l c3
Jedyny czerwony Grand Cru z Lazurowego Wybrzeża, Corton zawdzięcza swój sekret Pinot Noir, który sprawia, że jego korzenie opadają kilka metrów pod ziemię i żywi się kilkoma warstwami osadowymi. Na tych gliniastych i kamienistych glebach winorośl koncentruje się, dając wino o aromatach kandyzowanych owoców, Wiśni, owoców leśnych, dzikich truskawek. Na podniebieniu mocne, sycące o długim wykończeniu. Wino dojrzewało przez okres 18 miesięcy w dębowych beczkach. Potencjał dojrzewania w butelce do 25 lat. Sugestie kulinarne: grillowane ryby morskie, wołowina, marynowany pieczony drób, baranina, cielęcina, dziczyzna.
W 1880 roku Joseph Drouhin odważny i przedsiębiorczy młodzieniec pochodzący z Chablis osiedlił się w Beaune, w regionie Burgundia. W wieku 22 lat założył swoją winiarnię. Jego marzeniem było tworzenie wysokiej jakości win, które będą nosiły jego imię. W 1957 roku syn Joseph’a - Maurice rozszerzył rodzinny biznes zakładając posiadłość produkującą wino Maison Joseph Drouhin. Maurice nabył również apelacje w Burgundii tj. Clos des Mouches and Clos de Vougeot. W kolejnych latach jego syn Robert nadał firmie obecny kształt. Założył nowe winnice, szczególnie w regionie Chablis, gdzie drzemał duży potencjał. Robert Drouhin był jednym z pierwszych winiarzy w Burgundii, który wprowadził ekologiczny sposób uprawiania winorośli i produkcji win stosując tzw. biodynamiczne rolnictwo. Założył również laboratorium enologiczne, którym zarządzała Laurence Jobard – pierwsza kobieta enolog w Burgundii.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Na południowym krańcu apelacji Beaune, obok Pommard. Winnica Drouhin znajduje się na średnim zboczu, na łagodnym nachyleniu z ekspozycją wschód/południowy wschód. Jest to największa działka Clos des Mouches (14 hektarów - 35 akrów), jedna w połowie obsadzona chardonnay, druga połowa pinot noir. Historia i tradycja: nazwa „mouches” oznacza muchy. W tym zalanym słońcem „clos” (zamknięciu winnicy) były kiedyś ule; pszczoły w lokalnym dialekcie nazywano „mouches à miel” (muchy miodowe), stąd nazwa Clos des Mouches. Jest to jedna z pierwszych winnic nabytych przez Maurice'a Drouhina (syna założyciela) w latach 20-tych. Z wielką determinacją kupił 41 różnych paczek od 8 właścicieli. Jest posadzona w równych ilościach w czerwonych i białych winogronach, a oba wina osiągnęły mityczny status dla Domu Józefa Drouhina. Gleba: glina i wapień. Gleba skalista w górnej części winnicy. W centrum gleba jest wapienna i margielna. Ta lekka kompozycja odpowiada za ogromną finezję wina.
Powierzchnia posiadłości: 6,75 ha. (16,875 akrów). Przeciętny wiek winorośli: 39 lat. Uprawa winorośliUprawa biologiczna od 1990 roku; uprawa biodynamiczna kilka lat później. Zasoby winorośli: „sélection massale” (rozmnażanie nowych szczepów z kilku wyselekcjonowanych winorośli) wykonane w szkółce Drouhin; także klony o uznanej jakości. Pielęgnacja gleby: kompost z obornika i białego drewna, czasem guano (obornik z ptaków morskich stosowany jako nawóz). Do orania gleby ciągnikiem lub koniem w celu opanowania rozsiewu chwastów.Obróbka: stosowane są wyłącznie dopuszczone produkty do uprawy biologicznej: napary i maceracje z materiałów roślinnych, siarka i miedź, sproszkowana skała. Naturalne drapieżniki nie są eliminowane. Gęstość plantacji: od 10 000 do 12 500 sztuk/ha w celu wydobycia wszystkich możliwych niuansów z terroir i ograniczenia produkcji każdego gatunku winorośli. Przycinanie: Guyot. zgodnie z poprzednim rozporządzeniem, około 20% mniej niż pozwala na to obowiązujące prawo. WinifikacjaZbiór: ręcznie, w małych otwartych skrzynkach w celu zachowania integralności owoców.Sortowanie winogron: w winnicy i w razie potrzeby w cuverie (winiarnia). Maceracja: maceracja i winifikacja trwają od 2 do 3 tygodnie maceracji i fermentacji rodzimych drożdży pod całkowitą kontrolą Joseph Drouhin dąży do całkowitej kontroli procesu ekstrakcji; ekstrakcja nadaje winu kolor i konsystencję, ale nigdy nie powinna szkodzić jego finezji i typowemu charakterowi. „Pigeage” (nacinanie korka podczas fermentacji): raz dziennie do połowy fermentacji; jedno przepompowanie (ponowny montaż) dziennie do końca fermentacji. Tłoczenie: oddzielenie soku z wolnego wyciskania od soku tłoczonego. Rodzaj dojrzewania: w beczkach (20% w nowym dębie). Długość: 14 do 18 miesięcy. Pochodzenie drewna: francuski lasy dębowe (zwłaszcza Tronçay). Okres starzenia się drewna: Joseph Drouhin kładzie nacisk na całkowitą kontrolę wietrzenia przez okres 3 lat, co jest jednym z elementów składających się na elegancję wina. Kontynuacja: beczka po beczce. „kolaż”, dla wyjaśnienia wina): lekkie, po starannej degustacji. W całym procesie starzenia decyzje podejmowane są dopiero po starannej ocenie degustacji, beczka po beczce.
Uzyskane dane są następnie uzupełniane poprzez analizę techniczną. Jak w przypadku każdego innego wina Joseph Drouhin, absolutny priorytet ma prawdziwa ekspresja terroir i charakteru rocznika.Nota degustacyjna Véronique Boss-Drouhin „Wyjątkowe wino. Piękny, ciemnoczerwony kolor rubinowy, z jasnym połyskiem wspaniałych Burgundów Intensywny i świeży nos dla młodych win.Dominują główne nuty czerwonych owoców, takich jak wiśnia Morello ("griotte" lub dzika wiśnia), malina, jeżyna.Istnieją nuty złożoności z aromatami dymu przechodzącymi w lukrecję.Gdy wino jest dojrzewania, pojawiają się aromaty pieprzu, tytoniu, próchnicy i runa leśnego.Przy piciu wina pierwsze wrażenie jest zawsze klarowne i mięsiste.Ciało jest jędrne, ale nie szorstkie, dobrze oczkowane, ale nie ciężkie.W młodości wspaniała świeżość wina. Z wiekiem wino staje się bardziej krągłe. Przybiera "gras" (aksamitną konsystencję) i bardziej precyzyjną architekturę, wspartą jedwabistymi taninami. Jest jednocześnie żywe i wyrafinowane. Pozostaje ostateczny i najprzyjemniejszy Nadanie harmonii, pełni i delikatnych tanin, gdy wino utrzymuje się na podniebieniu”. VintageZbiory w 2016 r. były niewielkie, ale ich jakość stanowi miłą niespodziankę. Dojrzałe winogrona dały wina o głębokim rubinowym kolorze z nutami czarnych owoców zmieszanych z nutami Fiołka i przypraw.Podniebienie okrągłe i obfite.Wina są typowe dla swojego terroir.Temperatura podawania: 16°C (61-62°F).Piwnica: od 5 do 40 lat.