Drouhin Marquis De Laguiche Montrachet Grand Cru A.O.C.

Ilość

Minimalna ilość zamówienia tego produktu jest 12.

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Drouhin Marquis De Laguiche Montrachet Grand Cru A.O.C.

Istnieje niewiele win na świecie, mogących konkurować z tym winem, król wśród białych, wytrawnych win, produkowane w bardzo małych ilościach.

Zbiór: ręcznie, w małych otwartych skrzyniach w celu zachowania integralności owoców. Sortowanie: w razie potrzeby winogrona są sortowane dwukrotnie. Suszenie: bardzo powolne, aby uszanować owoce. Soki z ostatnich tłoczeń nie są zatrzymywane. Wino trafia prosto do beczek po dekantacji białego wina, aby zmniejszyć osad. Starzenie się w beczkach (25% w nowym dębię). Długość: od 15 do 18 miesięcy. W beczkach z dębu francuskiego.

W całym procesie starzenia decyzje są podejmowane po starannej ocenie smaku. Otrzymane dane są wtedy zakończone przez analizę techniczną. Jak każde inne wino Josepha Drouhina ekspresja terroir i charakter vintage.

 

 

Nota degustacyjna Véronique Boss-Drouhin "Prawdziwe arcydzieło! To wino powinno być uważane za miarę wszystkich innych Burgundii

Barwa wina Kolor ma wspaniały złoty połysk. Na nosie mnóstwo aromatów to przyjemność odkryć: kwiatowy nuty konwalii, brzoskwini, egzotycznych owoców, miodu, migdałów z grilla, a nawet egzotycznych lasów. Na podniebieniu, struktura jest zdominowana przez harmonijną krągłość, która nigdy nie nadaje żadnego ciężaru. Posmak jest wyjątkowo długi i poprawia finezję całości. Wspaniała symfonia wrażeń! " 

  

Notatki Sommelier Bachus Wina

Założona w 1880 roku Domaine Joseph Drouhin ewoluowała i rozrosła się przez lata, stając się jedną z największych i najbardziej zróżnicowanych posiadłości w Burgundii . Ich gospodarstwa obejmują 73 hektary (około 183 akry) winorośli w 90 apelacjach, w tym Chablis , Beaune , Gevrey Chambertin , Chassagne Montrachet i Beaujolais . Zdecydowana większość winnic Domaine Joseph Drouhin to Premier Cru i Grand Cru , a niektóre z ich najbardziej prestiżowych działek znajdują się w Chambertin , Clos de la Roche i Echezeaux . Ich nasadzenia składają się głównie z dwóch dominujących burgundzkich odmian winogron, Pinot Noir i Chardonnay .

Znani ze swojej filozofii szacunku dla terroir, ród Josepha Drouhina praktykuje organiczne i biodynamiczne techniki uprawy winorośli, wykorzystując orkę konną, naturalne kompostowanie i umożliwiając swobodny wzrost trawy między winoroślami. Domaine Joseph Drouhin dąży do najwyższego poziomu jakości i autentyczności, co może znaleźć odzwierciedlenie w charakterze swoich win.

Od momentu założenia w 1880 roku Domaine Joseph Drouhin stopniowo stała się jedną z największych i najbardziej zróżnicowanych winnic w Burgundii. Obecna winnica o powierzchni 193 akrów, rozłożona w olśniewających 90 apelacjach, powstała w wyniku ponad stu lat ostrożnego, etapowego przejmowania wielu różnych działek od wielu różnych właścicieli. Ostateczny cel tej rodzinnej posiadłości, prowadzonej obecnie przez czwarte pokolenie, pozostał niezmieniony: wyrazić w szkle kwintesencję każdego starannie wybranego „klimatu” – jego mikroklimat, glebę, niepowtarzalny burgundzki terroir. Niezależnie od tego, czy chodzi o Grand Cru, czy Village, wina Josepha Drouhina oferują ekscytującą przygodę w różnorodnych krajobrazach Burgundii.

 

Dziedzictwo rodzinne czterech pokoleń

Historia prestiżowej posiadłości rozpoczyna się w 1880 roku, kiedy przedsiębiorczy 22-latek imieniem Joseph Drouhin przeprowadził się ze swojego rodzinnego Chablis do regionu Beaune z ambicjami zakupu winogron i założenia firmy negocjacyjnej winiarskiej o tej samej nazwie. Syn założyciela Maurice przejął firmę w 1918 roku i zaczął rozwijać rodzinny biznes kupując winnice, w tym słynną Beaune Clos des Mouches . Maurice zrobił to z dużą ilością czasu, starannie wybierając działkę po działce od wielu różnych właścicieli ziemskich w niektórych z najlepszych apelacji Burgundii . W 1957 roku następcą Maurice'a został jego bratanek Robert , który był w dużej mierze odpowiedzialny za obecny rozmiar gospodarstw Domaine Joseph Drouhin. Robert kupił wiele nowych winnic w Chablis i Cote d'Or , stając się jednym z pierwszych producentów w Burgundii, który praktykował „ raisonnee kultury ”, co oznacza eliminację pestycydów i innych chemikaliów w winnicach. Robert, myślący przyszłościowo wizjoner, nieustannie dążący do poprawy jakości swoich win, zbudował także laboratorium enologiczne i wyznaczył do jego prowadzenia Laurence'a Jobarda, pierwszą kobietę-enologa w Burgundii. To także Robert rozszerzył rodzinną firmę na Stany Zjednoczone w 1987 roku, zakładając Domaine Drouhin w Oregonie .

Obecnie  Joseph Drouhin Robert sprawuje nadzór nad firmą rodzinną prowadzoną przez jego dzieci.  Frederic zarządza majątkiem jako dyrektor zarządzający. Laurent zarządza wizerunkiem marki, szczególnie w Stanach Zjednoczonych, które są jej najważniejszym rynkiem eksportowym. Philippe jest menadżerem winnicy w Joseph Drouhin, który wprowadził w tej posiadłości podejście organiczne i biodynamiczne już w 1988 roku. Natomiast główny winiarz Veronique jest „strażnikiem stylu Josepha Drouhina” i odpowiada za winifikację każdego nowego rocznika wraz z enologiem Jeromem Faure-Bracem . Czwórka rodzeństwa ściśle ze sobą współpracuje, aby podtrzymywać wartości swojego rodzinnego biznesu, produkować i sprzedawać swoje piękne portfolio win burgundzkich.

Portfolio Josepha Drouhina to obszerna kolekcja win, z których każde wyraża w kieliszku jeden ze starannie wybranych i pieczołowicie pielęgnowanych „klimatów” posiadłości. Celem rodziny jest zaoferowanie najczystszej możliwej ekspresji każdej winnicy wraz z jej unikalnym terroir. Odbywa się to poprzez podejście organiczne i biodynamiczne. Zespół okazuje szacunek glebie, orząc ją konno zamiast niszczycielskich traktorów, pozwalając trawie swobodnie rosnąć między winoroślami i stosując naturalny kompost zamiast nawozów chemicznych. Winorośl traktuje się wyłącznie naturalnymi metodami, bazującymi na naparach ziołowych, a naturalne drapieżniki zastępują chemiczne pestycydy i herbicydy.

Winorośl obsadzono gęsto, do 5000 winorośli na akr, a korzenie mogły urosnąć głęboko, aby jak najlepiej przekazać „wiadomość” gleby poprzez powstałe owoce. Plony celowo utrzymuje się na niskim poziomie, aby jeszcze bardziej skoncentrować „przesłanie” i uzyskać owoce bogate w antocyjany. Podczas zbiorów owoce zbierane są w małych perforowanych skrzynkach, aby chronić skórki przed uszkodzeniem przed przybyciem do winnicy. 

 

Wina Domaine Joseph Drouhin

Opracowanie każdego wina w Domaine Joseph Drouhin zależy w dużej mierze od winnicy pochodzenia, rocznika, odmiany winogron i tego, co najlepiej sprawdza się w przypadku tej kombinacji terroir, rocznika i odmiany.

Jednym ze sztandarowych win tej posiadłości (i jednym z najsłynniejszych białych win Burgundii, ujętym nawet w wyroku degustacji paryskiej z 1976 r.) jest Beaune Premier Cru „Clos des Mouches” produkowane z historycznej rodzinnej działki Clos des Mouches , nazwany na cześć pszczół, które niegdyś zamieszkiwały ule na tym obszarze. Winnicę tę kupił Maurice Drouhin w latach dwudziestych XX wieku w formie 41 różnych działek od 8 różnych właścicieli. Winorośl ma średnio 45 lat i jest uprawiana metodami organicznymi od 1990 r., a kilka lat później biodynamicznymi. Beaune Premier Cru „Clos des Mouches ” White to 100% Chardonnay dojrzewające od 12 do 15 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, z czego 25% to nowe . Rocznik 2015 był szczególnie przyjemny, dając wino o złożonym kwiatowym nosie białego bzu i białej róży, rozwijającym się aromatem grillowanych orzechów i oferującym wraz z wiekiem nuty trufli, miodu i gałki muszkatołowej. Podniebienie jest żywe, o bogatej i dobrze zaokrąglonej, ale nigdy ciężkiej teksturze. 

Przykład doskonałości w kolorze czerwonym, Joseph Drouhin Grands Echezeaux Grand Cru to w 100% Pinot Noir, wyprodukowany z winnicy należącej niegdyś do mnichów z Citeaux, gdzie winorośl ma średnio 22 lata i jest posadzona na kredowej glebie z Bajocian warstwa, idealna do Pinot Noir. Po ręcznym zbiorze owoce są dwukrotnie sortowane. Maceracja trwa od 2 do 3 tygodni przy użyciu wyłącznie rodzimych drożdży. Zakrętkę zakręca się raz dziennie aż do zakończenia połowy fermentacji, natomiast raz dziennie przepompowuje się wino aż do zakończenia procesu fermentacji. To burgundzkie wino czerwone dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu, z czego 20% jest nowych przez okres od 14 do 18 miesięcy. Rezultatem jest wino o bardzo delikatnych aromatach, w młodości oferujące wiśnię, ciemną czekoladę i ziarna kakaowe, z wiekiem rozwijające się bardziej wyrafinowane niuanse runa leśnego, delikatnej skóry, cedru i trufli. To wino o dużej elegancji, z wyrafinowanymi taninami i aksamitną konsystencją na podniebieniu.

I choć w posiadłości Josepha Drouhina znajduje się wiele działek Premier i Grand Cru, rodzina szczyci się również produkcją wspaniałych win wiejskich i regionalnych, wytwarzanych z mieszanki owoców pochodzących z tej posiadłości oraz owoców kupowanych od znanych i zaufanych lokalnych hodowców. Na przykład ich wioski Cote de Beaune zostały utworzone na podstawie starannego wyboru działek z 16 wiosek tworzących Cote de Beaune. Proces winifikacji przebiega podobnie jak w przypadku wspomnianego Grand Cru, a dojrzewanie odbywa się od 12 do 15 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego, z czego 10% to nowy dąb. To burgundzkie czerwone wino wiejskie jest proste, ale eleganckie, z delikatnymi owocowymi aromatami w nosie, co stanowi wyraz burgundzkiego terroir, który jest bardziej przystępny w młodości.

Drouhin Marquis De Laguiche Montrachet Grand Cru A.O.C. - Opinie klientów

Dodaj opinię

Drouhin Marquis De Laguiche Montrachet Grand Cru A.O.C.

Dodaj opinię

POZNAJ OPINIE O NASZYM SKLEPIE:
4.5
Na podstawie 171 opinii w serwisie Google
Nie polecam. Zamieszczone na stronie zdjęcia wina nie pokrywają się z tymi dostarczanymi. Zapłaciłem za wina z wyższej kategorii, a dostałem z niższej bo niby "główna nazwa się zgadza" - takie tłumaczenie dla markowego sklepu z winami to kompromitacja. Choć myślę, że to jednak taki numer... żeby zwiększyć zyski. ( więcej )
Piotr S (PS)
Nie polecam! Sprzedawca w swoim sklepiku proponuje i dopuszcza zapłatę za pobraniem. Po dokończonych zakupach wysyła @ z informacją, że zakupy należy opłacić przed wysłaniem. Najwidoczniej swoich klientów uważa za oszustów. Szkoda marnować czas na tego sklepikarza!
Mirosław Trzcinka
Bachus Wina , miejsce gdzie znalazłem coś nietypowego dla siebie. Byłem bardzo zadowolony z obsługi i doradztwa. Jeżeli szukacie wyjątkowego wina na każdą okazję to w tym miejscu warto. Pozdrawiam
Antek Ign
Polecam. Przesyłka dotarła w świetnym stanie, produkty były bardzo dobrze zabezpieczone w czasie transportu. Zamówienie zostało zrealizowane szybko, na bieżąco były przekazywane informacje o statusie paczki. Serdecznie polecam! W dniu dzisiejszym przejeżdżałam przez Warszawę i zawitałem... do sklepu z winami. Miło mnie powitali nawet dostałem wino do degustacji Uno 1 primitivo za 1zł. Super. zobaczcie Ci co mało wysyłają. ( więcej )
Damian Kowalski