La Chablisienne Chablis 1er Cru Vaulorent
La Chablisienne Chablis 1er Cru Vaulorent
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
La Chablisienne Vaulorent Chablis Premiere Cru AOC
Kraj: Francja
Region: Burgundia
Apelacja: AOC Chablis Premier Cru
Typ: Dry White Chardonnay
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13%
Jasno złoty kolor, przejrzyste i eleganckie wino. Pierwszy nos ukazuje białe owocowe, brzoskwinie ze słodkim akcentem wanilii i nutą dębu w tle. Na podniebieniu pełne, o dobrej objętości, dobrze zrównoważone o świeżej kwasowości z trwałym mineralnym finiszem. Pozostawia posmak, gruszki, miodu i przypraw. Średnia wieku winorośli 35 lat, wino dojrzewało (w kadziach z nierdzewnej stali 50% i beczkach z francuskiego dębu 50%) przez okres 15 miesięcy. Sugestie kulinarne: owoce morza, skorupiaki, kraby, wędzony łosoś, ryby z grilla, drób, pieczony kurczak, risotto, makarony.
Notatki Sommelier Bachus Wina
La Chablisienne świętuje 100-lecie uprawy winorośli w mozaice ekskluzywnych winnic w Chablis. Ta rodzinna spółdzielnia została założona w 1923 roku przez grupę winiarzy w Chablis, a jej celem było wspieranie jakości i innowacyjności w regionie, a także wzmacnianie wpływów jej członków. Ta winnica jest zakorzeniona w pionierskim duchu, tworząc czyste, nasycone minerałami wina o wyjątkowej jakości. Dziś La Chablisienne obejmuje 270 rodzin winiarskich i zajmuje powierzchnię 1200 hektarów i jest znane z produkcji najlepszych win w Chablis.
Chablis produkuje jedne z najbardziej charakterystycznych i poszukiwanych Chardonnay na świecie. Wyjątkowe gleby kimerygów z epoki jurajskiej charakteryzują się apetyczną mineralnością. La Chablisienne posiada różnorodne winnice w czterech apelacjach – Grand Cru, 1er Cru, Chablis i Petit Chablis – dzięki czemu wina naprawdę odzwierciedlają esencję każdej wyjątkowej lokalizacji. Zaangażowanie winiarni w ochronę środowiska przejawia się poprzez różnorodne programy wdrażane na wszystkich poziomach firmy, które produkują wysokiej jakości wino, szanując i chroniąc ludzi i winnice poprzez optymalizację konsumpcji i zmniejszenie śladu węglowego. Do 2025 r. La Chablisienne planuje uzyskać certyfikat HVE3 dla 100% swoich winnic, a 75% z nich będzie miało certyfikat Terra Vitis.
Winifikację wszystkich win przeprowadza się w celu zachowania niuansów każdego konkretnego terroir, co osiąga się poprzez osadzanie na zimno przed fermentacją oraz prowadzenie fermentacji pierwotnej i malolaktycznej w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Te eleganckie cuvée znane są ze swojej czystości, energii i mineralności.