Louis Latour Chameroy Mâcon-Villages AOC
Louis Latour Chameroy Mâcon-Villages AOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Maison Louis Latour Chameroy Mâcon-Villages AOC
Kraj: Francja
Region: Burgundia
Apelacja: AOC Mâcon-Villages
Producent: Maison Louis Latour
Typ: Dry White - Chardonnay
Pojemność: 0,75l
Wino odkrywa piękny blado złoty odcień. Nos jest świeży i kwiatowy z kremowo-maślanymi nutami brioszki. Na podniebieniu odsłania urocze i okrągłe usta pełne żółtych i białych owoców z cytrusowymi nutami na wykończeniu. Piękna mineralność. Dojrzewa od 8 do 10 miesięcy w kadziach ze stali nierdzewnej. Średni wiek winorośli 30 lat. Sugestie kulinarne: Skorupiaki, ryby, wędliny, ser Comté, sałatki.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Maison Louis Latour to jeden z najbardziej szanowanych négociant-éléveurs w Burgundii. Maison Louis Latour jest producentem jednych z najlepszych win burgundzkich, ale jest także pionierem w produkcji znakomitych win spoza granic Burgundii. Te wina z Ardèche i Côteaux de Verdon powoli zyskują uznanie ze względu na swoją niezrównaną jakość poza Burgundią.
Wszystkie winogrona z winnic rodziny Latour poddawane są winifikacji i dojrzewaniu w atrakcyjnej cuverie Chateau Corton Grancey w Aloxe-Corton. Winiarnia była pierwszą specjalnie wybudowaną winnicą we Francji i pozostaje najstarszą wciąż funkcjonującą winnicą. Unikalny system kolei z windami pozwala na realizację całego procesu produkcji wina za pomocą grawitacji. Eliminuje to ryzyko utleniania na skutek niepotrzebnego pompowania moszczu. Od 1985 roku Louis Latour sprzedaje wina z własnych winnic pod nazwą Domaine Louis Latour.
Louis Latour od ponad 15 lat jest liderem w produkcji wina odpowiedzialnego za środowisko. Louis Latour posiada akredytację ISO 14001 dla Systemów Zarządzania Środowiskowego od 2003 roku, a od 1998 roku jest częścią europejskiego stowarzyszenia FARRE – grupy firm o podobnych poglądach, których celem jest rozwój i promowanie zrównoważonych metod rolnictwa.
Wyraźne, zrównoważone i delikatnie kwiatowe Chardonnay z Macon Villages są często produkowane w stylu niepokrytym dębem i oferują wspaniałą próbkę tego, co ma do zaoferowania biały Burgundia – bez lat czekania i wysokich cen w dolarach. W większym Mâconnais wina Macon Villages to wina z kilku określonych i optymalnie położonych wiosek, oznaczone nazwą Mâcon-Villages lub Mâcon, po którym następuje nazwa konkretnej wioski, na przykład Viré, Lugny, Azé, Bray lub Burgy.
Zwykle winifikowane w kadziach ze stali nierdzewnej lub betonu pokrytego szkłem, są przeważnie przeznaczone do spożycia w ciągu roku lub dwóch od zbioru, chociaż kilku poważnych producentów Mâconnais skupiło się na mniejszych plonach oraz fermentacji i dojrzewaniu w beczkach. Niezależnie od tego, możesz liczyć na to, że białe wina Macon Villages będą świeże i owocowe, z aromatami cytrusów i melona oraz aromatami białych róż, wiciokrzewu, trawy cytrynowej lub kopru włoskiego. To świetny region do zwiedzania, jeśli lubisz już kalifornijskie, australijskie lub chilijskie Chardonnay.
Chardonnay, jeden z najpopularniejszych i najbardziej wszechstronnych białych winogron do wina, oferuje szeroką gamę smaków i stylów w zależności od tego, gdzie jest uprawiany i jak jest wytwarzany. Chociaż Chardonnay ma tendencję do rozkwitu w większości środowisk, Chardonnay ze swojej burgundzkiej ojczyzny produkuje jedne z najbardziej niezwykłych i najdłużej żyjących egzemplarzy. Kalifornia produkuje zarówno dębowe, maślane style, jak i szczuplejsze wina inspirowane kuchnią europejską. Somm Secret — burgundzki podregion Chablis, choć zazwyczaj używa się starszych dębowych beczek, produkuje jasne style podobne do stylu nieobrobionego. Każdemu, kto nie lubi dębowego Chardonnay, prawdopodobnie spodoba się Chablis.