Maison Louis Latour Santenay Premier Cru La Comme
Wino Maison Louis Latour Santenay Premier Cru La Comme
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Maison Louis Latour Santenay Premier Cru La Comme
Kraj: Francja
Region: Burgundia
Apelacja: Santenay AOC
Producent: Maison Louis Latour
Szczepy: Pinot Noir
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5 %
Louis Latour Santenay z Cote de Beaune w Burgundii posiada jasnoczerwony odcień z elementami granatu. Ten Santenay oczaruje Cię złożonym aromatem czarnej porzeczki, jeżyny, goździków i runa leśnego. Na podniebieniu bogate, dobrze zbalansowane, o przyjemnych drobnoziarnistych taninach i długim wykończeniu.
Sugestie kulinarne: Terrina z królika, wołowina w sosie winnym, foie gras z jabłkami, ser Brie.
Louis Latour Santenay jest najbardziej wysuniętą na południe wioską na Côte de Beaune i produkuje zarówno czerwone, jak i białe wina. Czerwone wina z Santenay są uważane za pełne i dobrze zbudowane. Mówi się, że wina Santenay mają duszę Volnay i ciało Pommarda, więc łączą w sobie lekkość dotyku z głębią smaku.
Przeciętny wiek winorośli użytej w tym winie wynosi 30 lat i wszystkie są zbierane ręcznie przed fermentacją w tradycyjnych otwartych kadziach, a następnie dojrzewaniem w dębowych beczkach i kadziach ze stali nierdzewnej przez 10 do 12 miesięcy. bk17
PRODUCENT
Rodzina Latour od dawna zajmuje się handlem winem w Burgundii. Zaczęli jako plantatorzy winorośli w wiosce Aloxe-Corton już w 1768 r., a w 1797 r. założyli dzisiejszą firmę Maison Louis Latour. Côte d'Or oraz z winogron i win zakupionych za pośrednictwem negocjacyjnej części przedsiębiorstwa.
Firma jest własnością rodziny od 11 pokoleń i jest obecnie prowadzona przez siódmego Louisa Latoura. Jest umiejętnie wspierany przez głównego winiarza Jeana Charlesa Thomasa oraz Denisa Fetzmanna i Borisa Champy'ego, którzy zarządzają Domaine.
W XIX wieku beczki były używane nie tylko w obecnym kształcie, do starzenia i fermentacji wina, ale były także jedynym sposobem na transport wina. Butelki były zwykle zbyt kruche, a ich waga nadmiernie zwiększała koszty transportu. Produkcja beczek od ponad pół wieku jest uhonorowaną tradycją w Maison Louis Latour. Trwa do dziś, a każdego roku wytwarzanych jest ponad 2000 beczek, z których połowa jest eksportowana do innych winnic na całym świecie. Dąb pochodzi z lasów Alliers i Vosges w północnej Francji i starzeje się na zewnątrz przez 30 miesięcy, zanim zostanie użyty do produkcji beczki. Beczki są robione przez rzemieślników, a klepki są składane razem i starannie formowane ręcznie w kształt beczki, zanim zostaną przypieczone nad otwartym ogniem. Kasztanowe obręcze są tradycyjnie umieszczane wokół beczki, aby ją chronić.
Maison Louis Latour Santenay Premier Cru La Comme - Opinie klientów
Maison Louis Latour Santenay Premier Cru 2016
To eleganckie wino jest zarówno mięsiste, jak i delikatne i łączy owocowe aromaty z empyreumatycznymi i pikantnymi nutami.
2023-10-01
2016 Maison Louis Latour Santenay Premier Cru La Comme
Pyszne wino, w którym prażone i słodkie nuty przypraw komplikują smaki grillowanych śliwek i dojrzałych moreli, herbaty oolong, ciemnego kirschu czekoladki i espresso. Sugestia boczku peklowanego w brązowym cukrze nadaje całości dojrzałą, pikantną nutę.