Cachapoal Valley Wine Chile
Santa Carolina Reserva Cabernet Sauvignon
Santa Carolina Reserva Carmenere Cachapoal
Torreon de Paredes Syrah Reserva Valle de Rengo Cachapoal Valley
Dolina Cachapoal to centralna strefa wina w Chile, która tworzy północną część regionu Valley Rapel. Położony między dolinami Maipo i Colchagua na północy i południu, Cachapoal jest nieco zacieniony od promieni słonecznych które są zazwyczaj intensywne w Chile . Większość dobrych win Rapel Valley to mieszanki owoców z winnic Colchagua i Cachapoal, godne polecenia wina z tego regionu prezentujemy poniżej. Dolina Cachapoal ma swoją nazwę od rzeki przepływającej przez jej centrum, od Lago Rapel na zachodzie do miasta Rancagua na wschodzie, a geografia doliny jest taka, że jej kształt, podobnie jak rolnictwo, jest ściśle związany z przepływem drogi wodnej. Wschodnia krawędź szerokiej doliny jest wyznaczona przez zachodnie zbocza Andów, podczas gdy na północy i północnym zachodzie rozciągają się wzgórza o długości 1570 m (5000 stóp) pasma przybrzeżnego (które są faktycznie bliższe Andom niż na wybrzeżu). Dolina jest dobrze osłonięta przed chłodnymi wpływami Oceanu Spokojnego i posiada umiarkowanym klimatem śródziemnomorskim . Większość godnych uwagi winnic i win Cachapoal znajduje się na wschód od regionu, gdzie zbocza Andów zaczynają się wznosić od cieplejszej podłogi doliny. Tutaj winorośle Cabernet Sauvignon cieszą się panującym słońcem, podczas gdy bliżej wybrzeża niektóre bryzy oceaniczne prześlizgują się i zapewniają mezoklimat, który doskonale nadaje się do produkcji Carmenère. Większość deszczu Cachapoal pada zimą, a ciepłe, suche lato zapewnia winorośli długi, równomierny sezon wegetacyjny . Ma to zasadnicze znaczenie dla produkcji najlepszych winogron i pozwala na maksymalną dojrzałość, która nie odbywa się kosztem kwasowości. Na wschodzie Cachapoal, żwirowe i piaszczyste gleby są koluwialne, z czasem odkładane w dolinie ze zboczy Andów pod wpływem grawitacji i deszczu. Ich swobodny drenaż ogranicza plony i wigor , prowadząc do małych, skoncentrowanych jagód, które wytwarzają gęste, dobrze zbudowane wina Carmenere i Cabernet Sauvignon. Gleby zachodniego Cachapoal są nieco bardziej żyznymi glinami, które według niektórych lokalnych winiarzy idealnie nadają się do uprawy odmiany ikon Carmenère. Te części Cachapoal z mniej skutecznym drenażem można podobnie wykorzystać do uprawy odmian preferujących bardziej wilgotne typy gleby. Jedna z rozwijających się dzielnic winiarskich Chile, Peumo, znajduje się w Dolinie Cachapoal. Wina Peumo obejmują obecnie jedne z najlepszych w kraju win Carmenère.