Terrunyo Carmenere
Terrunyo Carmenere
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Terrunyo Carmenere Concha y Toro
Kraj: Chile
Region: Dolina Cachapoal
Producent: Concha y Toro
Szczepy: 90% Carmenere, 10% Cabernet Sauvignon
Winiarz: Marico Ramirez
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14% BK2
Głęboki, ciemnofioletowy. wino to pokazuje cały charakter czystego Carmenere z nutami jagód i dzikich jagód oraz nutami cedru i fiołka. Smak jest owocowy i smaczny. Delikatny, o bogatej kwasowości i słodkich taninach. Jego obfity owoc nadaje długi finisz.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Inspiracją do kolekcji win „Terrunyo” była chęć wyróznienia jednych z najpiękniejszych miejsc w winnicach będących własnością Concha y Toro. Wino Terrunyo nazwa zawiązuje do otoczenia ( „terruño”, które po hiszpańsku oznacza terroir), Wino wykonane ze starannie zbieranych jagód z określonej winnicy, jest harmonią klimatu, niezrównanej jakości winogron, gleby i doświadczonych rąk winiarzy.
Carmenere „Terrunyo” - czerwone wino chilijskie najwyższej jakości. Jako część dominujących win Carmenere, z wyjątkiem niewielkiej ilości Cabernet Sauvignon. Winogrona do tego wina są zbierane w bloku 27 winnicy w Peumo w dolinie Cachapoal. Zbierane ręcznie w maju. Wino dojrzewa w nowych i używanych francuskich beczkach wcześniej przez 17 miesięcy i 6 miesięcy w butelkach.
Concha y Toro - największa firma produkująca wino w Chile. Wytwórnia win o tej nazwie została założona w 1883 roku. Założył hiszpańskiego markiza Melchor de Concha y Toro, który zaprosił słynnego francuskiego specjalistę Labouchere do swojej winnicy. Labouchere sprowadził do Chile najlepiej wyselekcjonowane odmiany winogron uprawianych we Francji i zmontował je przed epidemią filoksery powszechną w Europie. W 1993 Concha y Toro stała się pierwszą chilijską winnicą, która zaczęła eksportować swoje wina do innych krajów. Firma aktywnie się rozwija, pozyskując nowe winnice. Na początku lat 80. ubiegłego wieku firma przeprowadziła zakrojoną na szeroką skalę modernizację wszystkich swoich gospodarstw, co spowodowało znaczną poprawę jakości produktu. Ponadto ze względu na kilka nowych serii poszerzono asortyment firmy produkującej wino, która jest eksportowana.
Winnica Peumo znajduje się 170 m npm i rozciąga się na wzgórzach wzdłuż rzeki Cachapoal na tarasach przybrzeżnych gór. Ustawione pionowo i przycięte kordonem winorośle pochodzą z winorośli sprzed filoksery. Głębokie gleby mają górną warstwę gliny, która pozwala im zachować wilgoć i pozwala winoroślom pozostać aktywnym do czasu zbiorów pod koniec maja. Pomaga także kontrolować witalność i wzrost roślin.
Winiarz Marico Ramirez z dyplomem Enology na Universidad de Chile, Marcio dołączył do Concha y Toro w 1997 roku. W latach 1998-2000 pracował z Enrique Tirado w winnicy Puente Alto jako asystent winiarza dla Don Melchora, a następnie przeniósł się do winiarni Cachapoal w Rapel Valley, gdzie jest teraz głównym winiarzem.