Cantine Spadafora Nerello
Cantine Spadafora Nerello
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: Włochy
Region: Kalabria
Apelacja: IGP Calabria
Winnica: Cantine Spadafora
Szczepy: Nerello
Dojrzewanie: 6 miesięcy, dąb francuski
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Temp. serwowania: 16–17°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5% c4
Nota degustacyjna:
Czerwone wytrawne wino powstałe w całości z odmiany Nerello uprawianej w Calabrii. Wino dojrzewało przez okres 6 miesięcy w kadziach ze stali nierdzewnej, następnie 6 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu i co najmniej 6 miesięcy w butelce. Wino prezentuje głęboki ciemno granatowy odcień z niezwykle złożonym bukietem na który składają się nuty dojrzałych czerwonych owoców, z nutą balsamiczną, która łączy się ze smakami kawy, czarnych przypraw, porcelany, atramentu, mokrej ziemi i wanilii. Struktura jest niezwykła, pozostawiając usta pełne i bogate, zaangażowane w kolejne smaki i doznania, które może wspierać tylko energetyczna kwasowość.
Sugestie kulinarne: Dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, makaronami z sosami mięsnymi, spaghetti, lazanią z mięsem, wędlinami oraz serami.
Notatki Sommelier:
Cantine Spadafora to tradycyjna firma rodzinna położona na zachodnim wybrzeżu Kalabrii. Jak zwykle w regionie produkuje nie tylko oliwę z oliwek, ale także bogate, soczyste wina ze starych, autochtonicznych odmian winorośli, takich jak Gaglioppo, Magliocco, Nerello Cappuccio i Greka Nerona.
Obszar produkcji znajduje się w górnej dolinie rzeki Crati, wciśniętej między zachodnie zbocza płaskowyżu Sila a wschodnie zbocze łańcucha Costiera, na wysokości od 400 do 700 metrów nad poziomem morza. ta pozycja oferuje szczególny mikroklimat charakteryzujący się średnią wilgotnością i silnymi nocnymi i sezonowymi wahaniami temperatur. Pomimo trudności klimatycznych, które ujawniają się na różnych wysokościach, uprawy wydają się jednorodne pod względem cech agronomicznych i plonów.