Albente Falanghina Feudi di San Gregorio
Albente Falanghina Feudi di San Gregorio
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Albente Vino Bianco Falanghina Campania IGT Feudi di San Gregorio
Kraj: Włochy
Region: Kampania
Apelacja: Campania IGT
Producent: Feudi di San Gregorio
Szczep: Falangina
Rodzaj: białe, wytrawne
Pojemność: 0,75lBK17
Wina Falanghina to lokalna, południowa odmiana, o starożytnym rodowodzie. Wyjątkowość swą czerpie z doskonałej, wulkanicznej ziemi tufowej. Ręcznie zbierane grona przerabia się na wino w stalowych kadziach. W kieliszku wino o jasnym słomkowożółtym kolorze. Wino o soczystym aromacie cytrusów, świeżych jabłek, dojrzałych gruszek i kwiatów. Wino ma świeży i gładki smak z okrągłą i chrupiącą konsystencją, dobrą równowagą kwasowości, z nutami kandyzowanych cytrusów, cynamonu i dojrzałych białych brzoskwiń w zrównoważonym i czystym finiszu. Sugestie kulinarne: Aperitif, przystawki, ryby, warzywa.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Albente Falanghina Feudi di San Gregorio Wino „Albente” stworzone z winogron Falanghina. Falanghina - starożytna odmiana winorośli, która swego czasu była ceniona i celebrowana przez Rzymian. Uważa się, że tytuł kryje się w charakterystycznych winogronach, takich jak wysoka wydajność. Istnieje wersja, w której nazwa winogrona pochodzi od słowa Falernus - tzw. kupcy rzymscy, którzy sprowadzili tę odmianę z Grecji do Włoch, rozszerzając ją na środkową i południową część kraju. Pierwsza pisemna wzmianka o winogronach pochodzi z 1804 roku. Praca Mikołaja Columelli mówi, że winogrona Falanghina są jednymi z lepszych do produkcji dobrego wina.
Po długim okresie wegetacyjnym i niekończącej się pracy w winnicach, winiarnia zebrała winogrona doskonałej jakości i mogła produkować obiecujące wino, mimo że deszczowa wiosna zmniejszyła liczbę plonów. Zbiory winogron rozpoczęły się pod koniec września i trwały do pierwszej połowy października. Zebrane grona zostały starannie posortowane, a następnie sprasowane. Fermentacja zachodziła w kadziach ze stali nierdzewnej w temperaturze 16-18°C. Ekstrakt wina w stalowych kadziach trwał trzy miesiące. Taka technologia pozwala zachować bogatą charakterystykę odmianową Falanghina. Wino „Albente” pozwala poznać świeży i miękki smak, okrągłą i chrupiącą konsystencję oraz bogaty smak. Świetnie sprawdzi się jako aperitif, dobrze komponuje się z owocami morza, warzywami i rybami.
Winiarnia Feudi di San Gregorio założona w 1986 roku stała się symbolem odrodzenia win południowych Włoch i kultury picia w ogóle. Podtrzymując tradycje, rolnictwo nieustannie poszukuje gruntów budowlanych, odmian winorośli, technik winiarskich. Feudi di San Gregorio doceniają autochtoniczne odmiany południowych Włoch, takie jak Aglianico, Fiano di Avellino i Greco di Tufo, inwestując w ziemię i wielowiekowe tradycje uprawy winorośli Irpinia, dając w przyszłości unikalny obszar dziedzictwa przyrodniczego. Irpinia - kraina pradawnych tradycji winiarskich, tu winnice pokojowo współistnieją z drzewami owocowymi, lasami, gajami oliwnymi i pachnącymi ziołami. Innymi słowy, winorośl w Irpinii zawsze była częścią życia w regionie.
Pierwotnie winnice Feudi di San Gregorio znajdowały się w Sorbo Serpico, które do dziś jest zarządem winnicy. Ale stopniowo połączyły się na obszarach Tufo, Santa Paolina i Taurasi, leżących na wzgórzach na wysokości od 350 do 700 metrów nad poziomem morza. Obecnie powierzchnia winnic wzrosła z 30 do 300 ha. Oprócz obszarów w Kampanii, gospodarstwo posiada piękne winnice w Apulii i Basilicacie. W 2004 roku wybudowano kolejny budynek winiarni, który jest wynikiem projektu badawczego mającego na celu połączenie głębi tradycji i nowoczesnego podejścia do produkcji win.