Lapostolle Grand Selection Merlot
Wino Lapostolle Grand Selection Merlot
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Wino Chile Merlot Casa Lapostolle
Kraj: Chile
Region: Central Valley
Apelacja: Rapel Valley
Winnica: Casa Lapostolle
Producent: Marnier-Lapostolle
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14%
Wino o głębokim rubinowym odcieniu wpadającym w fiolet. Ukazuje aromaty czerwonych owoców, ciemnych jagód nut ziół, rozmarynu z delikatnym dotknięciem dębu. Na podniebieniu skoncentrowane, pełne o jedwabistych taninach z jedwabistą długą końcówką. Sugestie kulinarne: pasztety, wołowina.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Czysty bordowy kolor z odcieniami wiśni. Wyrazisty nos z czerwonych i czarnych owoców, takich jak jeżyna, wraz ze świeżymi aromatami, takimi jak tymianek i czarny pieprz. Smak z średnio body z dobrą ekspresją owocową. Dobra równowaga między komponentami.
Winogrona zostały starannie zebrane i przetransportowane do winnicy. Uzyskaliśmy czyste i czyste owoce pod ścisłą kontrolą jakości dzięki najnowocześniejszej technologii, naszej optycznej selekcji jagód Vistalys. Następnie wszystkie winogrona były macerowane do 4 tygodni w celu wydobycia struktury i koloru. Podczas maceracji fermentacja trwała około 2 tygodnie w zbiornikach w 100% ze stali nierdzewnej, w temperaturze 24-28 °C. Po maceracji 55% wina leżakowało w beczkach z francuskiego dębu przez 5 miesięcy, aby uzyskać dodatkową warstwę złożoności przy jednoczesnym zachowaniu wyrazistości owoców. Pozostałe 45% starzono w zbiornikach ze stali nierdzewnej; Rezultatem są wspaniałe owoce o świeżym i przyjemnym podniebieniu. Wino zostało lekko przefiltrowane i klarowane przed butelkowaniem. Rapel Valley znajduje się w centralnej części Chile, w tym pod dolinami Cachapoal i Colchagua. Charakteryzuje się półsuchym klimatem śródziemnomorskim z opadami wyłącznie zimowymi. W okresie wegetacyjnym mamy ciepłe i suche dni oraz przyjemnie chłodne noce na skutek zimnych bryz dochodzących z Andów.
Lapostolle zostało założone w 1994 roku przez Alexandrę Marnier Lapostolle i męża Cyrila de Bournet po odkryciu unikalnego Clos w dolinie Apalta, chroniącego 100-letnie winorośle sprzed filoksery. Szybko zdali sobie sprawę z jego potencjału do produkcji win światowej klasy. Rodzina Marnier-Lapostolle słynie z doskonałych win i likierów od początku XIX wieku. Ustanawiając dziedzictwo swojej rodziny w Nowym Świecie, Alexandra wniosła pokolenia francuskiej tradycji winiarskiej i doświadczenia do surowego krajobrazu doliny Colchagua. Obecnie Charles de Bournet, siódme pokolenie, prowadzi winnicę w jej najnowszym rozdziale innowacji, przerywanym oficjalnym uznaniem Apalta DO w 2018 roku. Wraz z Andrea León, dyrektorem technicznym i winiarzem, nadal wytwarzają wina, które honorują credo winnicy : W istocie francuski, z urodzenia Chilijczyk.
Winnica Lapostolle znajduje się w Cunaco, Santa Cruz w dolinie Colchagua, ale serce Lapostolle znajduje się zaledwie 7 km od hotelu, w El Condor de Apalta, miejscu słynnego Clos. Tutaj, w dolinie w kształcie podkowy z rozkładającymi się granitowymi zboczami utworzonymi przez Kordylierę Nadbrzeżną, znajdują się starożytne bloki Cabernet Sauvignon i Carmenere posadzone w latach 1910-1945. Ekspozycja winnicy skierowana na południe chroni winorośl przed intensywnym popołudniowym słońcem, pozwalając na dłuższe dojrzewanie dające wina o elegancji, równowadze, koncentracji i doskonałej naturalnej kwasowości. Obecnie winnice obejmują 188 hektarów obsadzonych Cabernet, Carmenere, Merlot i Petit Verdot wraz z Syrah, Grenache, Mourvedre i Cinsault między dwoma winnicami Apalta.
Filozofia winiarstwa
W Lapostolle cel jest równie prosty, co ambitny: stworzyć światowej klasy wina z wykorzystaniem francuskiej filozofii winiarskiej i wspaniałych terroirów Chile. Założyciele wybrali Apaltę w dolinie Colchagua, ponieważ warunki pogodowe i geograficzne są idealne do produkcji wysokiej jakości win czerwonych. Obecnie winiarnia przechodzi od systemu biodynamicznego do bardziej ekspansywnego protokołu zrównoważonego rozwoju zdefiniowanego w ramach standardów certyfikacji Wines of Chile, który ma zostać ukończony w 2022 roku.
Nagrody i wyróżnienia:
87/100 ptk. - Tom Cannavan
89/100 ptk. - Wine Enthusiast
90/100 ptk. - Falstaff Magazin
Bronze Medal - The TEXSOM International Wine Awards
Bronze Medal - Indy International Wine Competition
Silver Medsal - San Francisco International Wine Competition
Lapostolle Grand Selection Merlot - Opinie klientów
Wino Chile Lapostolle Merlot 2022 moc 14 VOL
Wino Merlot z Chile miało jasnorubinową barwę ze średnimi aromatami żurawiny, cedru, czarnej wiśni, jeżyny, szałwii i zielonego pieprzu i rozwijało się. W smaku było wytrawne, o średniej kwasowości, kredowych taninach i intensywności smaku, wysokiej zawartości alkoholu i średnim (+) body i finiszu. Dostaliśmy nuty czerwonej wiśni, goździków, coli, wanilii, żurawiny, drzewa sandałowego i czekolady. Jak na dobrze wyważone Merlot, to wino miało wszystko, czego mogliśmy oczekiwać, a nawet więcej, nawet jeśli Merlot nie jest naszym ulubionym. Do burgerów, które zostały przygotowane z myślą o umami, dobraliśmy wino merlot – a mianowicie z dodatkiem smażonych pieczarek, karmelizowanej cebuli, sera koziego i domowych ogórków kiszonych, które nadały im odrobinę kwasowości. Mięsa obudowane tłuszczem tutaj pomogła uwypuklić więcej ciemnych nut owocowych w winie, a kremowy ser pomógł wydobyć więcej nut beczkowych, takich jak czekolada. To było cudowne połączenie i mogliśmy sobie wyobrazić łączenie łatwego do picia Merlota z takim burgerem raz po raz. Oceniając już mniej rygorystycznie Merlot był całkiem solidny i z przyjemnością wypilibyśmy lampkę tego wina, gdyby znajdowało się w menu lub innej butelce z odpowiednim połączeniem. To powiedziawszy, droższe butelki od Fidelitas wydawały się również nieco droższe, niż byśmy chcieli, więc możemy wahać się przed zakupem butelki za każdym razem. Ale jeśli jesteś fanem Merlota, naprawdę powinieneś spróbować tego!
Lapostolle Merlot
Merlot jest skomplikowany, z mnóstwem słodkich tanin i dobrze zintegrowanym sosem hoisin z przyprawami dębowymi, czarną porzeczką, fiołkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Drzewo sandałowe i kwiatowe ziarna pieprzu pojawiają się po energicznym wirowaniu lub po chwili w karafce, a dołączają do nich ziarna espresso, ciepła wanilia i glina.
Lapostole Merlot
Ekspresyjny bukiet z aromatami świeżych, czerwonych owoców (śliwki, truskawki, wiśnie) z nutami czekolady, kawy i czarnego pieprzu. W ustach średnia budowa, świeży, owocowy atak i miękkie taniny. Długi, soczysty finisz.
2024-10-26
Ponownie merlot lepszy od caberneta
W smaku pyszne, jedwabiste taniny z aromatem czerwonych owoców. Daleko nam do popularnych Merlotów z suszonymi i miękkimi figami.