Escudo Rojo Baron Philippe Rothschild
Escudo Rojo Baron Philippe Rothschild
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Baron Rothschild Escudo Rojo
Kraj: Chile
Region: Maipo Valley
Producent: Baron Rothschild
Szczepy: 58% Cabernet Sauvignon,
27% Carmenère, 8% Cabernet Franc, 7% Syrah
Pojemność: 0,75l
Alkohol; 13%
Baron Philippe de Rothschild jest znany na całym świecie. Wino pochodzi z Rothschild z chilijskiego Maipo. Składa się z klasycznych i francuskich odmian winorośli Cabernet Sauvignon, Carmenere, Syrah i Cabernet Franc. Wino leżakuje przez 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Kolor Escudo Rojo jest bardzo ciemny. Chilijski Rothschild Escudo Rojo pachnie skórą, tytoniem i ciemnym kakao . Wino jest nieco potężne i ma długie wykończenie.
Notatki Somelier Bachus Wina
Wino Escudo Rojo Baron Rothschild ma piękny kolor, gęsty i głęboki z lekkim rubinowym odcieniem oraz pełny, obfity nos, który ukazuje atrakcyjny aromat czarnej porzeczki, lukrecji i wiśniowej brandy z pikantnymi nutami gałki muszkatołowej. nutami karmelu i pieprzu jest stylowa taninowa struktura, mocna, ale powściągliwa. Długie, pełne i wyraziste wykończenie łączy garbniki dopracowane w procesie dojrzewania z pysznymi i trwałymi aromatami owoców i palonej kawy.
Linia win „Escudo Rojo” wykonana z winogron z najlepszych winnic w środkowej dolinie Chile: Maipo Valley to wyjątkowy terroir dla odmian winogron Syrah, Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon, odmiana Carmenere jest uprawiana na najlepszych ziemiach Doliny Rapel, oraz Chardonnay i Sauvignon Blanc - w dolinie Casablanca. Wino „Czerwona tarcza” produkowana od 1999 r. Herb rodziny Rothschild - „Czerwona tarcza”, która jest tłumaczona na język hiszpański i brzmi jak „czerwona tarcza”. Flamandzka linia win wskazuje na ich pochodzenie i wyrazisty charakter. Chilijskie czerwone wino „Escudo Rojo” Icon doskonale łączy elegancję Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc oraz Carmenere i nasycenia Syrah. W branży napojów stosuje się tak zwaną technikę Bordeaux. To właśnie ta elastyczność znajduje smak wina, owoców i doskonałą równowagę taninową. Połowa przed butelkowaniem wina leżakowanego w dębowych beczkach przez 12 miesięcy.
We wrześniu 1997 r. Firma Philippe de Rothschild SA, poprzez swoją spółkę zależną Baron Phillippe de Rothschild Maipo Chile, rozpoczęła produkcję dwóch chilijskich odmian: Cabernet Sauvignon i Chardonnay. Gama win została w przyszłym roku uzupełniona o dwa nowe wina: Merlot i Sauvignon Blanc. W przyszłości wytwórnia win się rozwijała, zwiększając wolumeny i zwiększając produkcję. Obecnie do produkcji wina wykorzystuje się około 30% własnych winogron, a resztę kupuje się od winiarzy, z którymi firma zawarła wyłączną umowę. W całości z winogron pochodzących z własnych winnic farmy wina produkują linię Escudo Rojo, prostszą, taką jak Mapu i Mapu Reserva, - kupioną z innych gospodarstw.
Ambicją firmy Baron Philippe de Rothschild jest tworzenie najlepszych win we wszystkich kategoriach jakościowych. Escudo Rojo pochodzi z najlepszych winnic Doliny Centralnej, położonych pomiędzy szczytami Andów a Oceanem Spokojnym. Warunki tam panujące sprzyjają produkcji wina najwyższej jakości. Escudo Rojo dojrzewa przez 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Wyczuć można w nim aromaty dojrzałych owoców, malin oraz suszonej gruszki wraz z balsamicznymi, ostrymi nutami tytoniu. Delikatny smak kawy i czarnej porzeczki dominuje w ustach przechodząc w długi, przyjemny finisz. Polecane szczególnie do: wykwintnych potraw z czerwonego mięsa, dziczyzny, dojrzewających serów. Temp. podawania: 18 st.C.
2022-04-21
Baron Philippe Rothschild Escudo Rojo
Czerwone wytrawne. Kraj: Chile, region - Dolina Maipo. Winogrona: Syrah. Wino leżakuje 6-8 miesięcy w dębowych beczkach. Aromat: przejrzałe wiśnie, nuty mineralne (gleba), ciemne powidła śliwkowe, nuty trawiaste, lekko wysuszone ciemne jagody, ledwo wyczuwalne nuty czekolady, ledwo wyczuwalne nuty drzewne, jasne tony zwierzęce, nuty przypraw (pieprz) . Smak: średnio w smaku, normalnie zbalansowany, trochę słodki, gęsty, z nutą suszonych śliwek, ledwo wyczuwalne nuty przejrzałego ciemne śliwki, zwierzęce (skórzane, straganowe) odcienie, przejrzałe wiśniowe tony, ledwo wyczuwalne niuanse suszonych ciemnych jagód, dość wyczuwalna goryczka, nuty mineralne (gleba), ledwo wyczuwalne dymne niuanse dymne, lekkie nuty drzewne, odcienie przypraw (pieprz ). Bardziej jak wino gastronomiczne. Można go pić z mocno smacznym (także grillowanym) czerwonym mięsem, pikantnymi daniami z drobiu, półtwardymi i twardymi serami dojrzewającymi, mocno smacznymi pasztetami i sałatkami, makaronami mięsnymi i pizzą. Całkiem dobre do picia bez przekąsek. Podsumowanie: solidne (7 z 10).