Miguel Torres Santa Digna Chardonnay Reserva
Miguel Torres Santa Digna Chardonnay Reserva
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Miguel Torres Santa Digna Chardonnay Reserva
Kraj: Wina Chile
Region: Central Valley Chile
Producent: Miguel Torres Chile
Szczepy: Chardonnay Unoaked
Rodzaj: białe, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Wino to ma jasnożółty kolor z zielonymi odcieniami. Jej aromat oferuje przewagę nut chardonnay (mango, moreli), wzmocnionych niuansami wanilii i kokosów, które dodaje dąb. Doskonała równowaga między gęstością i kwasowością na podniebieniu powoduje bardzo owocowy posmak. Wino to jest produktem winnic Chardonnay w rejonie Río Claro (Curicó), który ma chłodniejszy klimat niż Dolina Środkowa. Idealny partner do dań z ryb, a także indyka lub kurczaka w kremowych sosach.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Miguel Torres Chile w winnicy Santa Digna z winorośli Chardonnay poddanych Reserve stworzył wino które, ma hojny nos podkreślający aromaty owoców jabłka i orzechów laskowych, typowe dla specjalnie wyselekcjonowanych klonów Chardonnay, uzupełnione drobnymi niuansami tostowego chleba i wanilii. Podniebienie jest mięsiste i gęste, dobrze zarysowane delikatną kwasowością. Jego długie wykończenie podkreśla eleganckie, ostre niuanse. W 1979 roku ta stuletnia firma winiarska nabyła małą winnicę w Curicó, w chilijskiej centralnej dolinie, jako pierwsza zagraniczna firma Miguel Torres Chile, która przywróciła chilijską produkcję winnic położoną w wyjątkowym magicznym krajobrazie, u stóp wulkanów Andów. Dziś, po prawie trzydziestu latach, te nabyte 100 hektarów zmieniło się w 445 hektarów winnic należących do samej firmy. Pierwszymi posiadłościami na tych ziemiach były Maquehua, San Francisco Norte i Cordillera. Pod koniec lat 90. dodali San Luis de Alico i Empedrado. Doskonałe warunki klimatyczne do uprawy winorośli, z dużymi różnicami temperatur między nocą i dniem i ziemiami wolnymi od filoksery winogronowej, przyczyniły się do tego, że wysublimowane wina powstają na terenach, z których można zobaczyć wielkość Andów, zwieńczoną śniegiem i szlachetne piękno.