Miguel Torres Santa Digna Riesling Reserva
Miguel Torres Santa Digna Riesling Reserva
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Miguel Torres Santa Digna Riesling Reserva Chile
Kraj: Wina Chile
Region: Central Valley Chile
Producent: Miguel Torres Chile
Szczepy: Riesling
Rodzaj: białe, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Jasnożółty kolor, zapach zapachu miodu. Wyrafinowany, bogaty i elegancki zapach perfum. Odpowiednia kwasowość czyni wino harmonijnym posmakiem. Sugestie kulinarne: Homar zapiekany w z masłem ziołowym, sałatki warzywne z rokoka i feta, pstrąg pieczony w ziołach, makarony w sosach śmietanowych, kalmary zapiekane w tepurze, naleśniki faszerowane szpinakiem i fetą z suszonymi pomidorami, pasztet z królika z wiśniami…
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino Santa Digna Riesling Reserva ma świeży, bladozłoty kolor i ma harmonijne aromaty przypominające dojrzałe owoce tropikalne z dominacją limonki, ułożone na nutach jabłka i mirabelek. Jest jedwabisty na podniebieniu, z dobrą kwaśną strukturą i długim wykończeniem. Wino zbliżone smakiem do wina Sauvignon Blanc z Marlborough lub na odwrotnie to winiarze z Nowej Zelandii wychwycili świeżość i mineralność RieslingaMiguel Torres Chille i poszli śladami dobrego smaku. Sugestie kulinarne: pstrąg pieczony w ziołach, halibut pieczony z warzywami i sosem chrzanowym, makaron z kurczakiem i pesto, kalafior gotowany w posypce parmezanu i bułki tartej, homar zapiekany z masłem czosnkowo limonowym z chili, zapiekana dynia...
Santa Digna Wina nazwa zapożyczona od krzyży w nieruchomości w Hiszpanii. Krzyże były używane do oznaczania granic, symbolizujących szczęście i ochronę dla tych, którzy wyruszyli na odległe ziemie. Zostały one użyte, aby nazwać pierwszą nieruchomość w Chile i pierwsze wino z rodziny Torres produkowane z tej ziemi. Santa Digna Wina zachowuje najczystsze aspekty tożsamości Miguel Torres Chile, łącząc dobrobyt i prostotę chilijskiego projektu. Odzwierciedla to połączenie jego pochodzenia (krzyżowanie się z dobrobytem) z andyjskim krzyżem latynoamerykańskim, z uznaniem dla kontynentu i kultury, która przyjęła Miguel Torres Chile przesłono 30 lat temu. W 1979 r. Miguel Torres kupił piękną, ale zaniedbaną winnicę 200 hektarów lub Curicó w Chile, u stóp Andów. Chilijczycy są nadal honorowani przez Chilijczyków jako pierwsi Europejczycy, którzy zobaczyli „chleb” w chilijskiej uprawie winorośli. Od tego czasu wielu poszło za nim! Oprócz wielu tajemnic i przedsiębiorczości Miguel Torres kupażował również europejskie winogrona, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Chardonnay, wprowadając nowości w technice, ulepszone instalacje dla produkcji wina i przetrzymywanie wina w dębię. Obecnie wzorują się na Miguel Torres Chile najlepsi producenci wina na świecie…