Santa Digna Cabernet Sauvignon
Santa Digna Cabernet Sauvignon
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Miguel Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Reserva Chile
Kraj: Wina Chile
Region: Central Valley Chile
Producent: Miguel Torres Chile
Szczepy: 100% Cabernet Sauvignon
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Curico, by Miguel Torres
Dojrzewa przez dwanaście miesięcy w beczkach z amerykańskiego dębu. Ma piękny rubinowy kolor i bardzo złożony bukiet. Aromaty jeżyn z balsamicznymi i eukaliptusowymi elementami łączą się uwydatniając nuty ciemnych owoców, ślady korzeni, lukrecji oraz czarnej porzeczki. Bardzo dobrze smakuje ze wszystkimi daniami mięsnymi w szczególności z dziczyzną i grillowanym mięsem. Sugestie kulinarne: Sugestie kulinarne: Steki argentyńskie, Patatas bravas, Paella, Jamón Ibérico (Szynka iberyjska), Tortilla Española, Chorizo, Fabada asturiana, Pieczeń jagnięca, Albóndigas en salsa de tomate, Corzo asado con pure de membrillo, Migas de pastor, Pollo asado a la catalana, Przepiórki w salsie bilbaina, Pinchos morunos czyli szaszłyki, Conejo al vino blanco, Carcamusa toledana, Empanadillas de sobrasada y miel…
Notatki Sommelier Bachus Wina
Santa Digna Reserva Cabernet Sauvignon ujawnia ciemno pigmentowane wino o intensywnym, pełnym i bardzo owocowym aromacie. Podniebienie ma majestatyczną strukturę - aksamitne, mięsiste i eleganckie ciało. Jego gładkie, delikatne taniny, zarysowane nowym dębem, zapewniają długą ewolucję w butelce. Wyprodukowany wyłącznie z Cabernet Sauvignon, króla czerwonych odmian, który osiąga pełnię wyrazu w uprzywilejowanym klimacie chilijskiej doliny centralnej. Jest to świetny przykład wysokości, na których może wzrosnąć Cabernet Sauvignons produkowany na wybrzeżu Pacyfiku. Starzenie się dębu francuskiego zapewnia przyjemne tło tostowe. Sugestie kulinarne: cielęcina w sosie kurkowym, kurczak pieczony w warzywach, pstrąg w warzywach z piekarnika, Penne po hiszpańsku, pieczona kiełbasa z papryką i cebulą, schab po Polsku, szparagi zapiekane z szynką i serem…
Santa Digna Wina nazwa zapożyczona od krzyży w nieruchomości w Hiszpanii. Krzyże były używane do oznaczania granic, symbolizujących szczęście i ochronę dla tych, którzy wyruszyli na odległe ziemie. Zostały one użyte, aby nazwać pierwszą nieruchomość w Chile i pierwsze wino z rodziny Torres produkowane z tej ziemi. Santa Digna Wina zachowuje najczystsze aspekty tożsamości Miguel Torres Chile, łącząc dobrobyt i prostotę chilijskiego projektu. Odzwierciedla to połączenie jego pochodzenia (krzyżowanie się z dobrobytem) z andyjskim krzyżem latynoamerykańskim, z uznaniem dla kontynentu i kultury, która przyjęła Miguel Torres Chile przesłono 30 lat temu. W 1979 r. Miguel Torres kupił piękną, ale zaniedbaną winnicę 200 hektarów lub Curicó w Chile, u stóp Andów. Chilijczycy są nadal honorowani przez Chilijczyków jako pierwsi Europejczycy, którzy zobaczyli „chleb” w chilijskiej uprawie winorośli. Od tego czasu wielu poszło za nim! Oprócz wielu tajemnic i przedsiębiorczości Miguel Torres kupażował również europejskie winogrona, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Chardonnay, wprowadając nowości w technice, ulepszone instalacje dla produkcji wina i przetrzymywanie wina w dębię. Obecnie wzorują się na Miguel Torres Chile najlepsi producenci wina na świecie…