Santa Digna Carmenere
Santa Digna Carmenere
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Miguel Torres Santa Digna Carmenere Reserva Chile
Kraj: Wina Chile
Region: Central Valley Chile
Producent: Miguel Torres Chile
Szczepy: 80% Carmenère, 20% Cabernet Sauvignon
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Lśniący wiśniowy kolor. Aromaty jeżyn z balsamicznymi i eukaliptusowymi elementami łączą się uwydatniając nuty mandarynki. Eleganckie, o słodkich i owocowych taninach pozostawiających po sobie nuty skóry i przypraw, takich jak czarny pieprz, goździk i lukrecja. Polecane do: wołowina, kurczak, dania z pikantnymi sosami.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Santa Digna Reserva Carmenere ujawnia czereśniowy kolor z delikatnymi aromatami jeżyn i balsamicznymi nutami eukaliptusa wykończonymi pyszną nutą mandarynki. Wino to jest eleganckie na podniebieniu, z miękkimi taninami dostarczającymi niuansów skóry i przypraw. Starzenie się dębu francuskiego zapewnia przyjemne tło tostowe. Sugestie kulinarne: cielęcina w sosie kurkowym, kurczak pieczony w warzywach, pstrąg w warzywach z piekarnika, Penne po hiszpańsku, pieczona kiełbasa z papryką i cebulą, schab po Polsku, szparagi zapiekane z szynką i serem…
Santa Digna Wina nazwa zapożyczona od krzyży w nieruchomości w Hiszpanii. Krzyże były używane do oznaczania granic, symbolizujących szczęście i ochronę dla tych, którzy wyruszyli na odległe ziemie. Zostały one użyte, aby nazwać pierwszą nieruchomość w Chile i pierwsze wino z rodziny Torres produkowane z tej ziemi. Santa Digna Wina zachowuje najczystsze aspekty tożsamości Miguel Torres Chile, łącząc dobrobyt i prostotę chilijskiego projektu. Odzwierciedla to połączenie jego pochodzenia (krzyżowanie się z dobrobytem) z andyjskim krzyżem latynoamerykańskim, z uznaniem dla kontynentu i kultury, która przyjęła Miguel Torres Chile przesłono 30 lat temu. W 1979 r. Miguel Torres kupił piękną, ale zaniedbaną winnicę 200 hektarów lub Curicó w Chile, u stóp Andów. Chilijczycy są nadal honorowani przez Chilijczyków jako pierwsi Europejczycy, którzy zobaczyli „chleb” w chilijskiej uprawie winorośli. Od tego czasu wielu poszło za nim! Oprócz wielu tajemnic i przedsiębiorczości Miguel Torres kupażował również europejskie winogrona, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Chardonnay, wprowadając nowości w technice, ulepszone instalacje dla produkcji wina i przetrzymywanie wina w dębię. Obecnie wzorują się na Miguel Torres Chile najlepsi producenci wina na świecie…