Santa Digna Syrah Chile
Santa Digna Syrah Chile
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Miguel Torres Santa Digna Syrah Reserva Chile
Kraj: Wina Chile
Region: Central Valley Chile
Producent: Miguel Torres Chile
Typ: Red Dry - Syrah
Pojemność: 0,75l
Wino Syrah Chilijskie wytrawne wino o ciemno granatowej barwie z fioletowymi refleksami. Bogaty złożony aromat ciemnych jagód, wzbogacony czarną porzeczką, wanilią, nutami korzennymi uzupełnionymi suszonymi fiolkami. Pełne, głębokie, finezyjne wino. Sugestie kulinarne; krwisty stek, gulasz z kopytkami i marchewką, pierogi ruskie lub z mięsem, makarony z truflą, łazanki, mięso wołowe gotowane w rosole z ćwikłą, golonka zapiekana w piwie, szaszłyk drobiowo wieprzowy z sosie chrzanowo śmietanowym, krokiety z mięsem, pizza mięsna…
Notatki Sommelier Bachus Wina
Odkąd Miguel Torres przybył do Chile w 1979 roku, pracował zespół ekspertów od wina nad ciekawymi kupażowaniem z różnymi odmianami. Jedna z nich, Syrah, najwyraźniej nie znalazła najlepszego siedliska w Curicó, więc po kilku latach przeniesiono ją do Linares, 140 kilometrów na południe. Tam, na biednych, dobrze osuszonych glebach, winorośle Syrah produkują niewielkie, ale doskonałe zbiory. Doceń intensywny purpurowy kolor i aromat z nutami małych czarnych owoców, fioletu i czerwonej porzeczki. Starzenie się francuskiego dębu zapewnia podstawowe smaki wanilii i gładkich prażonych nut.Santa Digna Wina nazwa zapożyczona od krzyży w nieruchomości w Hiszpanii. Krzyże były używane do oznaczania granic, symbolizujących szczęście i ochronę dla tych, którzy wyruszyli na odległe ziemie. Zostały one użyte, aby nazwać pierwszą nieruchomość w Chile i pierwsze wino z rodziny Torres produkowane z tej ziemi. Santa Digna Wina zachowuje najczystsze aspekty tożsamości Miguel Torres Chile, łącząc dobrobyt i prostotę chilijskiego projektu. Odzwierciedla to połączenie jego pochodzenia (krzyżowanie się z dobrobytem) z andyjskim krzyżem latynoamerykańskim, z uznaniem dla kontynentu i kultury, która przyjęła Miguel Torres Chile przesłono 30 lat temu. W 1979 r. Miguel Torres kupił piękną, ale zaniedbaną winnicę 200 hektarów lub Curicó w Chile, u stóp Andów. Chilijczycy są nadal honorowani przez Chilijczyków jako pierwsi Europejczycy, którzy zobaczyli „chleb” w chilijskiej uprawie winorośli. Od tego czasu wielu poszło za nim! Oprócz wielu tajemnic i przedsiębiorczości Miguel Torres kupażował również europejskie winogrona, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Chardonnay, wprowadając nowości w technice, ulepszone instalacje dla produkcji wina i przetrzymywanie wina w dębię. Obecnie wzorują się na Miguel Torres Chile najlepsi producenci wina na świecie…