Chablis Region
La Chablisienne Chateau Grenouilles Chablis Grand Cru AOC
La Chablisienne La Pierrelee Chablis AOC
La Chablisienne Petit Chablis Pas Si Petit AOC
Domaine Vrignaud Chablis Grand Cru Blanchot
Joseph Drouhin Chablis Grand Cru Les Clos
Chablis region winiarski Burgundii - Chablis i Premier Cru Vaulorent.
Chablis to najdalej wysunięty na północ region Wina Burgundii we Francji . Chablis Appellation dorigine controle jest zobowiązany do używania wyłącznie winogron Chardonnay. Winorośl wokół miasta Chablis tworzy wytrawne białe wino znane z czystości jego aromatu i smaku. W porównaniu z białymi winami z reszty Burgundii, wino Chablis ma zazwyczaj znacznie mniejszy wpływ dębu . Większość podstawowych Chablis jest odkrytych i winifikowanych w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
Chablis Appellation dOrigine Contrôlée zostały ustalone w styczniu 1938 r. , a młodsza nazwa Petit Chablis w styczniu 1944 r. Wszystkie winnice w Chablis objęte są czterema apelacjami o różnych poziomach klasyfikacji , odzwierciedlającymi wszystkie - istotne różnice w glebie i nachyleniu w tym rejonie północnym. Na szczycie klasyfikacji znajduje się siedem winnic Grand Cru, które znajdują się na jednym wzgórzu w pobliżu miasta Chablis. Drugą jakością są winnice Premier Cru, których było 40 na przełomie XX i XXI wieku, zajmując powierzchnię 1,853 akrów (750 ha). Apelacja AOC Chablis jest największą apelacją w regionie i charakteryzuje się największą zmiennością między producentami a rocznikami. Na końcu klasyfikacji znajduje się "Petit Chablis", w apelacji Petit Chablis. Wszystkie Chablis powstaje w 100% z winogron Chardonnay. Winiarze Chablis chcą podkreślić terroir gleby wapiennej i chłodniejszego klimatu, które pomagają utrzymać wysoką kwasowość . Wina Chablis charakteryzują się zielonkawożółtym kolorem i wyrazistością. Kwaskowatość podobna do jabłka , jest znakiem towarowym wina i może być zauważalna w bukiecie. Kwasowość może łagodzić z wiekiem, a Chablis to jedne z najdłuższych żywych przykładów Chardonnay.
Czterostopniowa klasyfikacja Chablis najlepiej dowodzi znaczenia południowych stoków na półkuli północne: Wina Grand Cru oferują zawsze bogatszy smak niż Premier Cru, Premier Cru niż zwykłe Chablis, a Petit Chablis uznawane za najsłabsze.
Wszystkie Grands Gru zgrupowane są w jednym bloku i zorientowane ku południowi i zachodowi, w kierunku wioski i rzeki. Każde z siedmiu Grands Crus ma własny styl. Grand Cru Chablis musi leżakować najlepiej przez całą dekadę.Najbardziej znane jest Les Clos zuwagi na długowieczność win i najlepszym smakiem. Dobre roczniki Les Clos potrafią mieć aromaty zbliżone do Soternes. Obecnie Chablis produkuje się z nastawieniem na eksport. Winnice wykupywane sa przez spółdzielnie jedna z największych jest La Chablisienne wytwarza dziś prawie jedną czwartą całego wina produkowanego w Chablis. Wina Chablis mogą zostać przyćmione przez Wina z Nowego Świata to wina produkowane poza tradycyjnymi obszarami upraw winorośli w Europie i na Bliskim Wschodzie, w szczególności z Argentyny , Australii , Chile , Nowej Zelandii , RPA i Stanów Zjednoczonych. Poziom i jakość win z szczepów Chardonnya mocno konkuruje z winami Chablis najwyższej klasy. Wybrani producenci Chablis: