Chablis Premier Cru La Chablisienne La Singuliere
Chablis Premier Cru La Chablisienne La Singuliere
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Chablis 1er Cru prezentuje się dobrze, otwierając się w kieliszku aromatami chrupiącego zielonego jabłka, olejku cytrusowego, białych kwiatów, kremu do ciasta i dymu. Na podniebieniu jest od średniego do pełnego, szerokie ramiona i mocne, z głębokim rdzeniem dojrzałych owoców, jasnymi kwasami i solnym finiszem. Zarezerwowane bez surowości, wynagrodzi pewien wiek butelek.
Historia zaczyna się w 1923 roku. Pod przewodnictwem księdza Balitranda wielu winiarzy połączyło siły, aby lepiej wytrzymać trudności gospodarcze tamtego okresu. Razem, pośrodku winnic Chablis, stworzyli spółdzielnię winiarską, aby sprzedawać swoje wina. Do połowy lat pięćdziesiątych członkowie spółdzielni dostarczali swoją produkcję do La Chablisienne, która była wówczas odpowiedzialna za tworzenie mieszanek i ich sprzedaż, głównie hurtownikom.
La Chablisienne chciało pójść znacznie dalej i stworzyć własny styl. Postanowiono więc, że zbiory będą dostarczane w postaci moszczu (sok niesfermentowany), specyfiku, który stał się znakiem rozpoznawczym domu i daje mu całkowitą kontrolę nad procesami produkcji wina. Plantatorzy winorośli i technicy stale wymieniają się informacjami, łącząc jakość moszczu z paczkami, z których wyprodukowano winogrona, zapewniając w ten sposób najlepsze możliwe wskazówki techniczne. La Chablisienne, w prawdziwie pionierskim duchu, nigdy nie przestała stawiać czoła licznym wyzwaniom w tak różnych dziedzinach, jak uprawa winorośli i produkcja wina, zasoby ludzkie i marketing. To drobiazgowa praca wszystkich zaangażowanych osób daje wina, które z biegiem czasu stale się poprawiają.
Winnice Chablis należą do najstarszych we Francji. Przez wiele lat wyjątkowa renoma białych win, produkowanych z winogron Chardonnay, rozprzestrzeniła się na wszystkie cztery zakątki świata. Uprawiane na obu brzegach rzeki Serein winnice apelacji obejmują siedemnaście wiosek. Niepowtarzalny charakter win pochodzi głównie z gleby kimerydzkiej, w której znajduje się osad składający się z dużej ilości skamieniałych ostryg zwanych exogyra virgula. Wyjątkowa gleba, występująca w kilku innych miejscach na świecie, nadaje terroir jego mineralność, finezję i niezrównaną krystaliczną tonację.
Proces produkcji wina chablis, niezbędny do ujawnienia pełnego bogactwa i złożoności terroirów Chablis, rozpoczyna się natychmiast po zbiorach, kiedy należący do niego winiarze tłoczą winogrona, aby wydobyć sok. I odbywa się jak najbliżej samych winorośli, aby zagwarantować optymalną jakość moszczu. Następnie La Chablisienne przejmuje kontrolę, przeprowadzając etapy rozlewania, fermentacji (zarówno alkoholowej, jak i malolaktycznej) i dojrzewania. Używamy najlepszego sprzętu, aby zapewnić, że każdy niuans i cała głębia win Chablis są zachowane i odkryte. Fermentacja i dojrzewanie odbywa się albo w kadziach ze stali nierdzewnej z kontrolowaną temperaturą, albo w 228-litrowych dębowych beczkach dla niektórych wybranych win.