Bouchard Chateauneuf du Pape
Bouchard Chateauneuf du Pape
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Bouchard Chateauneuf du Pape
Kraj: Francja
Region: Dolina Rodanu
Apelacja: A.O.C. Chateauneuf du Pape
Producent: Bouchard Aine & Fils
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14%
Wino wytrawne ogłębokiej, rubinowej barwie z odcieniem granatu izłożonym bukiecie czerwonych owoców, jeżyn, anyżu, lukrecji, skóry zbalsamicznym akcentem. W ustach bogate, krągłe, oaksamitnej strukturze imiękkich taninach. Długi trwały finisz. Wino opotencjale starzenia do 10 lat.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino Jean Bouchard Chateauneuf-du-Pape częściowa maceracja węglowa dla owoców, częściowo klasyczna czerwień dla ciała. Dojrzewanie w kadziach ze stali nierdzewnej i w 228 dębowych beczkach przez 17 miesięcy. Nuty smakowe Głęboki czerwony granat. Świeże młode owoce - czarna porzeczka, jeżyna, słodkie migdały i niektóre przyprawy. Duże, grube ciało z dużą ilością ducha i głębi. Charakterystyczny region południowego Rodanu, Chateauneuf du Pape, był pierwszym regionem, który uzyskał status AC we Francji. To było lata 20. - jego historia sięga znacznie dalej. Jak sama nazwa wskazuje, region winiarski został nazwany na cześć „nowego domu papieskiego”, odnosząc się do okresu w XIII wieku, kiedy papież mieszkał w Awinionie zamiast w Rzymie. Châteauneuf-du-Pape to najstarsza francuska apelacja położna w południowej części Doliny Rodanu, obejmująca powierzchnię 3171 ha. Nazwa wina Chateauneuf du Pape, stosowana także do win produkowanych w ramach tej apelacji, pochodzi od miasteczka położonego niedaleko Avignonu. Châteauneuf-du-Pape znane jest głównie z poważnych win, dobrze zbudowanych i długowiecznych win czerwonych które stanowią 93% produkcji. Czerwone Châteauneuf-du-Pape to głównie grenache. Zazwyczaj dodaje się do niego mourvèdre, syrah i cinsault. Wino posiada konkretne taniny, aromaty przypraw, wędzonych śliwek, skóry i czekolady, dojrzewanie w beczkach i potężny alkohol powodują, że są to wina do otwarcia niezbyt szybko. Czerwone châteauneuf i grillowane mięso to pewny strzał. Poradzi sobie bez problemu z mięsem o mocniejszym smaku, z jeleniem czy dzikiem. Lubi też bogate w przyprawy sosy, z dużą ilością rozmarynu, jałowca, tymianku.
bk15 par