Chateauneuf Du Pape Blanc Domaine De Nalys
Chateauneuf Du Pape Blanc Domaine De Nalys
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Chateauneuf Du Pape Blanc AOC Domaine De Nalys
Kraj: Francja
Region: Cotes du Rhone
Apelacja: AOC Chateauneuf Du Pape
Producent: Domaine De Nalys
Szczepy: Roussanne, Clairette, Grenache Blanc
Rodzaj: białe, wytrawne
Pojemność: 0,75L VIP
Świetnie skonstruowane białe wino, zgrabne, złożone, z aromatami cumbavy, cytryny, żywicy, wytłoków z winogron i przypraw. Pełne, soczyste i żywe, z pikantnym posmakiem. Może dojrzewać przez długie lata. Sugestie kulinarne: drób w sosach lub z grilla, perliczki, pieczony łosoś.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Bardzo świeże aromaty białych kwiatów i cytrusów. Podniebienie jest żywe z nutami cytryny, miodu i nutą mineralności charakterystyczną dla win Nalys. Prezentuje piękną harmonię i dobry potencjał na starzenie się.
Domaine de Nalys rozciąga się na około pięćdziesięciu hektarach winorośli i rozciąga się na trzech dużych blokach o podobnej wielkości i trzech głównych rodzajach gleby : „Nalys”, gdzie znajdują się piwnice (lokalnie znane jako Grand Pierre na mapach rolniczych), znajduje się w prawo na skraju jakiegoś wapienia zwanego czerwonym piaskowcem Comtat i na skraju safres , miękkiego piaskowca.
„La Crau” i „Bois Sénéchal” (oficjalnie lokalnie znany jako Bois Sénéseau w rejestrze gruntów) składają się z gleb pochodzących ze starych kamienistych namułów rzeki Rodan ; są to słynne okrągłe kamyki, dzięki którym Châteauneuf-du-Pape jest tak dobrze znane.
Zbiór odbywa się całkowicie ręcznie. Surowa selekcja odbywa się na stole wibracyjnym przy wejściu do piwnicy zbiornika; winogrona tłoczone są za pomocą pras pneumatycznych; sok jest następnie osadzany i rozlewany grawitacyjnie i przenoszony do zbiorników o regulowanej temperaturze; wina fermentowane są w temperaturze ok. 18°C i nie były poddawane fermentacji malolaktycznej w celu zachowania świeżości i kwasowości. Roussanne i Picardan są poddawane winifikacji i leżakowane w drewnie.