Chateauneuf du Pape La Bernardine Rouge
Chateauneuf du Pape La Bernardine Rouge
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Chateauneuf du Pape La Bernardine Rouge Chapoutier
Country : France
Region : Rhone Valley
Appellation : Chateauneuf du Pape
Grape variety : Grenache - Syrah - Mourvedre
ABV : 14.5%
Grenache jest głównym graczem w Chateauneuf du Pape, podobnie jak w przypadku tego wina od Michela Chapoutier, popartego mniejszymi procentami Syrah i Mourvedre. Odrobina muszli ostryg, wiśni, maliny i kirsch z ziemistą słodyczą. Pełne, ale całkiem delikatne i pikantne w ustach, ma klasyczne odczucie w ustach Rhone oraz pyszną krągłość i pijalność. Stylowe i pikantne podejście do tej często przesadnej nazwy, która charakteryzuje się piękną harmonią i wczesną dostępnością, i będzie działać najlepiej do 2030 roku. Maison M. Chapoutier to firma zajmująca się produkcją win i negocjacjami, zlokalizowana w regionie Rodanu we Francji. Chapoutier produkuje wina z apelacji w całym regionie Rodanu, ale zazwyczaj to ich najlepsze wina z Ermitażu, zarówno czerwone, jak i białe, cieszą się największą uwagą i uznaniem. Etykiety na wina Chapoutier wyróżniają się umieszczaniem na wszystkich etykietach pisma Braille'a od 1996 roku. Chapoutier był pierwszym producentem wina, który wprowadził alfabet Braille'a na swoich etykietach, począwszy od 1994 roku od wina Monier de la Sizeranne Hermitage. Do 1996 roku została ona rozszerzona o wszystkie wina butelkowane i sprzedawane przez winnicę Chapoutier.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Po trzytygodniowej fermentacji pora na leżakowanie w dębowych beczkach - trwa ono 12 miesięcy. Rezultatem jest wyśmienite wino o kolorze ciemnej purpury, złożone z aromatami czarnej porzeczki, śliwki i następującą po nich prażoną kawą, cynamonem i wiśnią. M. Chapoutier La Bernardine Rouge to czerwone wino z 90% Grenache i 10% Syrah i Mourvèdre . Należy do AOC Châteauneuf-du-Pape i jest produkowany przez Maison Chapoutier . Maison Chapoutier to niezależna rodzinna winnica założona w 1808 roku. Uprawia biodynamicznie i posiada winnice w jednych z najlepszych regionów południowej Francji: w Hermitage, Côte-Rôtie i Châteauneuf-du-Pape. Jej wina zostały kilkakrotnie nagrodzone 100 punktami Parkera.
Winnica dla M. Chapoutier La Bernardine Rougejest tarasowy, a jego podłogi mają duże głazy na powierzchni pochodzące ze starego koryta Rodanu. Zbiór odbywa się ręcznie, co pozwala im na dokonanie wyboru najlepszych kiści jeszcze w polu. M. Chapoutier La Bernardine Rouge winifikuje się w tradycyjny sposób w betonowych zbiornikach w temperaturze nie przekraczającej 32ºC. Następnie ze skórkami przeprowadzana jest maceracja. W sumie trwa to od 15 dni do 3 tygodni. Wreszcie wino leżakuje w kadziach lub dużych beczkach przez około 12-15 miesięcy. M. Chapoutier La Bernardine Rouge jest dobrym przykładem tego, co może nam zaoferować Grenache z Rodanu i jak można je doskonale uzupełnić bardziej redukcyjnymi odmianami, które dają winu większe możliwości starzenia.