Luis Felipe Edwards Pupilla Carmenere
Wino Luis Felipe Edwards Pupilla Carmenere
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Luis Felipe Edwards Pupilla Carmenere
Kraj: Chile
Region: Central Valley
Producent: Luis Felipe Edwards
Szczep: 100% Carmenere
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l
Głęboki karminowy kolor. Intensywny aromat ciemnych owoców – śliwki i wiśni z dodatkiem ziół, pieprzu, kawy i odrobiną tytoniu. Na podniebieniu bogate i okrągłe, dominuje czarna porzeczka, jeżyna, z pikantnymi przyprawami i czekoladą. Miękkie taniny, aksamitny finisz. Potrawy: Kuchnia azjatycka, makarony, empanadas. czerwone i białe mięso z grilla.
Notatki Sommelier Bachus Wina
W szklance błyszczy to czerwone wino jest piękne rubinowo czerwone. Bukiet zachwyca aromatami czarnego pieprzu, dojrzałych czerwonych jagód i czekolady. Aromatom nosa towarzyszy drobna nuta wanilii i nuty ciemnych śliwek. To chilijskie czerwone wino jest miękkie i harmonijnie wyważone na podniebieniu. Delikatne garbniki i wspaniale zintegrowane nuty dębu prowadzą do uwodzicielskiego, cudownie długiego finału.
Carmenere to wielowiekowa, czerwona odmiana winorośli, która rodem z Francji obecnie jest używana do produkcji czerwonego wina w Chile. Carmenere było bardzo popularną i często uprawianą odmianą winorośli we Francji aż do zarazy filoksery (połowa XIX wieku) i było obecne w prawie wszystkich winach Bordeaux w tym czasie. Jednak po pladze filoksery, winorośl Carmenere prawie całkowicie zniknęła z francuskich winnic. Mimo to, Carmenere jest nadal jednym z sześciu szczepów winorośli (obok Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Petit Verdot), które są dopuszczone do produkcji win Bordeaux. Wina ze szczepu Carmenere mają intensywny, ciemny kolor oraz bogate aromaty owoców: śliwek, jagód, czarnych porzeczek, borówek, wiśni i malin oraz aromaty przypraw korzennych. Na dalszym planie pojawiają się także nuty skóry, tytoniu i czekolady. Garbiniki są jedynie delikatnie wyczuwalne, o wiele łagodniejsze od tych, spotykanych np. w Cabernet Sauvignon. Camenere charakteryzuje się także niską kwasowością. Jednoodmianowe wino Carmenere zdominowane jest aromatami wiśni z nutami ziemistymi, w winach kupażowych wykorzystywane jest w połączeniu ze szczepem Merlot, Syrah i Petit Verdot w celu odświeżenia smaku.